עלון מס 1593  י"ז בשבט תשס"ח  24.1.08

 

חזרה לארכיון
 

 

 

 

לומדים בחורף..

 

ליל שבת 26.1.08

אירוע פתיחת

אוניברסטית החורף

 

בשעה 21:00

בחדר האוכל

יוקרן הסרט:

"אסקמוסים בגליל"

 

לאחר ההקרנה

שיחה עם הבמאי ומפיק הסרט

 יונתן פז

צוות אוניברסיטת חורף

ועדת תרבות.

 

 

לו"ז אירועי אוניברסיטת חורף – רמת יוחנן

 

 

אחראי

תאריך

יום

שעה

הפעילות

המקום

אתי

25.1

שישי

21:00

הקרנת הסרט "אסקימוסים בגליל"

חדר האוכל

אתי

29.1

שלישי

20:00

הרצאה- גילוייה של מערת הנטיפים

בית הנצחה

אורית

31.1

חמישי

20:00

הרצאה- סין שלקראת האולימפיאדה

בית הנצחה

אורית

3.2

ראשון

20:00

הרצאה- מסע בפטגוניה

בית הנצחה

נרית

5.2

שלישי

19:00

סדנא- הציור הנוגע (כשלוש שעות)

חדר האוכל

לאה

7.2

חמישי

20:00

סדנא- חלומות

בית הנצחה

לאה

10.2

ראשון

16:00

סדנא- בישול חורפי, סבב ראשון

חדר האוכל

אורית

10.2

ראשון

19:00

סדנא- בישול חורפי, סבב שני

חדר האוכל

לאה

12.2

שלישי

20:00

סדנא- כתיבה יצירתית

בית הנצחה

לאה

13.2

רביעי

19:00

סדנא- עיסת נייר

חדר האוכל

חגית

14.2

חמישי

20:00

אבחון בצבע

בית הנצחה

אורית

17.2

ראשון

19:00

סדנא- חטאים מתוקים

חדר האוכל

חגית

18.2

שני

19:00

סדנא- הציור הנוגע (כשלוש שעות)

חדר האוכל

נרית

19.2

שלישי

19:00

סדנא- סושי

חדר האוכל

לאה

20.2

רביעי

19:30

הרצאה- הסופרת גבריאלה אביגור

בית הנצחה

נרית

21.2

חמישי

19:00

סדנא- סושי

חדר האוכל

אתי

22.2

שישי

21:30

לני רביץ במופע "אופטימיות נצחית"

חדר האוכל

נרית

26.2

שלישי

19:00

סדנא- חטאים מתוקים

חדר האוכל

ערגה

28.2

חמישי

19:00

הרצאה- אמנות מודרנית

בית הנצחה

 

 

 

 

 

 

אוניברסיטת חורף

צוות האוניברסיטה מודה לציבור, על ההיענות המרשימה ברישום לאוניברסיטה.אנחנו יוצאים לדרך ביום שישי הקרוב. מידי שבוע נפרסם ב"ברמה" את התוכנית לשבוע הקרוב. כמו כן בחדר האוכל תפורסם התוכנית לשבוע הקרוב, הכוללת גם את שמות הנרשמים לכל פעילות.

שימו לב -

נעשו מספר שינויים בשעות התחלת ההרצאות, לפי בקשת הציבור.

כמו כן יש שינויים במקום חלק  מההרצאות, כדי להתאים את המקום למספר הנרשמים.

התוכנית לשבוע הקרוב

יום ו' 25.1 בשעה 21:00, בחדר האוכל, הקרנת הסרט "אסקימוסים בגליל".

עם סיומו  תיערך שיחה עם יוצרי הסרט.

יום ג' 29.1 בשעה 20:00, בבית ההנצחה, ההרצאה "גילוייה של מערת הנטיפים הגדולה בארץ".

יום ה' 31.1 בשעה 20:00, בבית ההנצחה, ההרצאה "סין שלקראת האולימפיאדה".

ההרצאות של השבוע הקרוב פתוחות גם בפני חברים שלא הספיקו להירשם.

לנוחיותכם, מצורפת התכנית הכללית של אוניברסיטת החורף, גזור ושמור.

 

 

 

מפגש חברים עם הנהלת פלרם

הנהלת פלרם מזמינה את החברים למפגש שיסקור את תחומי הפעילות של פלרם בהווה ובעתיד. במפגש נענה על שאלות החברים בכל תחום שבו עוסקת ההנהלה.

המפגש יתקיים ביום ראשון   3.2.08

בשעה 17:00 בחדר האוכל ברמת יוחנן .

                                       כולם מוזמנים , ארנון אשד.

 

לקחת חלק בהובלת הקיבוץ...

 

בין חיסול עסקיו בניהול השוק המקומי בפלרם וטרם כניסתו לתפקיד המזכיר, ביקש ממני אליעזר גוטמן להתראיין לעלון. דינא דמלכותא דינא, וכאשר נקראים אל המלכות, לא אומרים לא. התלבטתי מה ואיך לשאול חבר שנכנס לתפקיד עם המון רצון טוב ומעט מאוד ניסיון, שלא לדבר על כך שעדיין כל מה שיוכל להגיד, יהיה במירבו בחזקת תוכניות עבודה או רעיונות לעתיד.

כך או כך, ניסיתי לגעת על קצה המזלג בכמה בעיות בוערות שמונחות לפיתחו, תוך ידיעה שלא נוכל לבחון את הדברים לעומק אלא בחלוף זמן. (ירמיהו)    

 

ראיון עם אליעזר גוטמן

 

שאלה ראשונה - אתה מזכיר או מנהל קהילה?

אני משרת ציבור. אני לא מנהל את אף אחד. אני מזכיר. חד משמעי.

 


 

-  מה הניע אותך לקחת על עצמך תפקיד חברתי מוביל כשהמציאות הקיבוצית שלנו עומדת כנראה על סף שינויים מהותיים? ומה הניסיון הקודם שלך בעבודה קהילתית?

כמזכיר קהילה ממש, אין לי עדיין ניסיון, אך יש לי ניסיון קודם בעבודת צוות, בניהול אנשים, בהדרכה מגיל צעיר. במנרה הדרכתי כיתות, בניתי כיתה מקובצת, שהורכבה מילדים ממשפחות טובות מירושלים, ת"א, חיפה ומכל הארץ.

 

מה עוד עשית במנרה?

הייתי רכז של ענפים שונים, ביניהם מטע, פטריות ועוד. חבר בוועדות כלכליות, במזכירות, בוועדות שונות. כמו כן הייתי פעיל באיזור, לקחתי חלק בעיצוב העתיד של הסביבה שבה חייתי.

 

ופה ברמת יוחנן?

לא הייתי בשום תפקיד ציבורי, מעבר לחצי שנה האחרונה שבה הייתי חבר מזכירות. בפלרם ניהלתי את השוק המקומי.

 

שזה אומר?

זה אומר ניהול צוות של שכירים וחברי קיבוץ, מערכת שכוללת בתוכה הנהלת חשבונות, לוגיסטיקה, מחסנים, מְלָאים ומכירות, שיווק, וקידום כל הדברים האלה.

ומה גרם לך לשנות כיוון מהכלכלי לחברתי?

קשה לי עם הסוחרים בארץ. לא רואה את עצמי מתחבר עם העבודה הזו. ויותר מכך, חשוב לי בשלב הזה של חיי לקחת חלק בהובלה של הקיבוץ ועתידו.

 

איך אתה רואה את ההבדל בין מקום עבודה שבו קבלת ההחלטות נעשית בצורה היררכית, כלומר מקום שבו אתה כמנהל מנחית הוראה וזה שמתחתיך מבצע. לבין הקיבוץ, שבו ההחלטות מתקבלות על ידי רוב?

זה קשור איכשהו לניואנס הזה שבין מנהל קהילה למזכיר. גם בהיררכיה של פלרם, השתדלתי כמה שפחות לתת הוראות מונחתות מלמעלה. הניסיון הראה שהדברים עבדו מאוד נכון, והתוצאות מצויינות. עבדנו כצוות, גם אם אני הייתי האחראי, המנהל, עדיין עבדנו כצוות. פה, על אחת כמה וכמה, אני מצפה לעבוד בצורה זו. אני מבחין בין תפקיד של פקיד-ציבור למשרת-ציבור ((Civil Servant. פה אני משרת ציבור. נבחרתי להוביל, לא נבחרתי לנהל.

 

 

 

 

זאת אומרת שאתה רואה את תפקידך יותר כשליחות ציבורית ופחות כמקום עבודה.

ללא ספק.

 

מה גישתך ל"שינויים", נושא שבו כנראה נדון הרבה בזמן הקרוב ?

לתחושתי יש פה פרדוכס. אם בזמנו מי שדיבר על "שינוי" דיבר על חדשנות, היום זה הפוך. זאת אומרת אם אתה רוצה לעשות "שינויים", לֵך עם זה, אתה כבר לא ממציא את הגלגל. מתוך 270 קיבוצים יותר ממאתיים "הופרטו". זאת אומרת שהחדשנות היום היא דווקא ללכת נגד הזרם, לחדש את השיתופי. אין ספק שקיבוץ שיתופי זה דבר שצריך הרבה אנרגיות וכסף לתחזק אותו כצורת חיים, והראייה, שרוב הקיבוצים העשירים והמבוססים לא עשו את השינוי.

 

זאת אומרת – אתה בעד להמשיך את צורת החיים כמות שהיא?

זאת לא אמרתי, אבל בהחלט חשוב מאוד בשלבים ראשונים של כניסתי לתפקיד, שננסה לקבל החלטות בקטע של איך ואיפה אנחנו רוצים לראות את עצמנו, או, לפחות, לצאת מהתחושה של התלישות שמקשה היום על הפעילויות והתהליכים. אז בהחלט כן להישאר כמו היום, עם תיקונים הכרחיים, ולא ללכת לכיוון שכר דיפרנציאלי.

 

איך תעשה את זה?

אני מניח שזה לא "איך תעשה את זה" אלא "איך אנחנו נעשה את זה ביחד".

 

איזה תוכנית עבודה תציע למזכירות בהקשר ל"שינויים"?

אוסף פעולות קטנות ורבות של הקהילה והפרטים בה. יש לי המון רעיונות של מה ואיך, אבל אני לא חושב שזה יהיה נבון לעשות את הדברים האלה כי "אליעזר חושב כך". צריך לעשות את זה על ידי צוותים שיוקמו לשם כך, ויגרמו להעלאת המוטיבציה לתהליכים שונים, תוך דגש על התפרנסות. התלבטנו אם לבחור לתפקיד מזכיר  אחד או שניים. משהחלטנו שיהיה אחד, חשוב לי שתהיה עוד כתובת לחברים חוץ ממני, או לחברים אחרים שיושבים כרגע בהנהלה של הקיבוץ. אנסה להקים צוות שיוכל לקבל פניות פרטניות של חברים וגם הכרעות חברתיות, שיוכל להתלבט בתהליכים שנרצה להוביל.

כך או כך אני לא חושב שזה נכון להצהיר היום שאנחנו, למשל, נקנוס את מי שלא מתפרנס. נבדוק עוד פעם את מבנה המשק ותיקנון  מקומות העבודה, אני מניח שנרצה למצוא דרך להגביר את המודעות לצורך להתפרנס, בלי תמורה או שכר דיפרנציאלי, לעבוד בפלרם, ליצור מצב שלצעירים פה יהיה איכפת מהקהילה ברמת יוחנן, ליצור מצב שלמבוגרים פה תהיה הרגשת ביטחון ויכולת לתת משהו לבנים.

 

 

 

 

מה לדעתך הנושאים הבוערים ביותר היום ברמת יוחנן שצריך לטפל בהם?

אני מגיע לתפקיד עם אג'נדה משלי לכל הדברים שצריך לטפל או להזיז. הדבר הראשון, מעבר ללימוד המערכת של מה שיש לנו היום, זה לעשות סקר מקיף, מסודר, רציני, שיכלול את כל תחומי החיים. סקר שבו נשתדל להגיע למירב החברים בקיבוץ. לנסות למפות את הרצונות, הצרכים, הקשיים. לראות בין השאר לאן אנחנו רוצים להגיע.

הסקר ייעשה על ידי גוף חיצוני. חשוב לי מאוד לטפל בנושא של הצעירים, פרנסה, איכפתיות וכדומה. לתת להם את ההרגשה עד כמה הם יכולים לקבל ולתת לקהילה הרחבה.

ויש עוד נושאים חשובים: תורנויות, רישומי עבודה, פלרם, להקים או לא "צוות שינוי". חשוב שנהיה במקומות האלה וננטרל את האי-וודאות הזו, כדי לדעת לאן הולכים.

 

האם לדעתך יש חשיבות בהפעלת הוועדות, או לרכז את הפעילות הזו בפורומים מצומצמים?

אני בתחושה שנוהגים לקטול היום את כל מה שהיה בעבר, ובסך הכל בשנים האחרונות גם בריכוז משק, וגם במזכירות יש לנו הנהלה עם מנהיגות אמיתית, רצינית, שעשתה דברים. בכל מקרה, קיימות היום בקיבוץ ועדות (שחלקן אולי פחות פעיל) ופורומים שמנהלים את הוועדות האלה. מזכירות, שיכון, צעירים, תרבות, בריאות, בריאות השן, ביטחון, קשישים, חינוך, רכב, שיכון ובנייה, צימצום פערים, פנסיה, ועדת כספים, שליחים, מש"א, קליטה, ואני לא בטוח שאמרתי את כולן. נכון שחסרה וועדת חברים/חברה/פרט, נשתדל גם כאן להקים צוות שיוכל לקבל החלטות בשיתוף. חשוב לי מאוד להפעיל את הוועדות שכבר קיימות.

 

מה אתה מתכוון לעשות בנושאים הבעייתיים של אבטלה, גלויה וסמויה?

קודם כל אני משוכנע שהשד לא כל כך קיצוני כמו שאנחנו נוטים לחשוב. אני מבדיל בין עבודה ופרנסה. לתחושתי, בעיית התעסוקה בקיבוץ היא בעייה מיבנית. נצטרך לשבת ולחשוב, יחד עם מנהלת מש"א החדשה וצוות שנבנה סביב זה, איך משנים את המבנה, כך שבעצם נעבוד פחות במקומות שאין בהם פרנסה, ויותר במקומות מפרנסים כמו פלרם, אך גם חינוך, וכל מקום אחר שבו עובד פועל שכיר במקומנו. כולנו בעלים של עסק גדול, ואני לא מכיר בעולם בעלים של עסק שהם גם פועלים בו. אז שוב יש פה בעיה. מעבר לכך אני מצפה, בעיקר מהצעירים להרבה יותר איכפתיות.

 

איך תיפעל על מנת להגביר את יכולת האכיפה הקיבוצית והמרות של המזכירות? או, במילים אחרות, מה תעשה על מנת ליצור מה שפעם נקרא "דעת קהל"?

כשנגיע, בעוד חצי שנה או שנה, אל הנקודה שבה נדע לאן פנינו, קיבוץ שיתופי או מתחדש, יהיה לנו הרבה יותר קל לאכוף את ההחלטות שלנו. די ברור לי שתוך כדי עבודה אגלה שיש לי עסק עם בני אדם, משפחות, אנשים, רגשות, והמעגל הקרוב של אותם אנשים. זה לא פשוט, אך עדיין אני משוכנע שחייבים להגיע למצב שבו תהיה לנו היכולת לאכוף את החלטותינו. אחרת, אנחנו במו ידינו גורמים למצב שבו הדרך היחידה היא לפרק, כי יש יותר מדי עיוותים.

 

מה הן דעותיך בנושאי שיכון ובנייה?

חד משמעי, אני נגד "שיוך דירות בקרקע". יש מקום לשיוך דירות ברמה הפיננסית, משתי סיבות עיקריות: ראשית, לנו, ברמת יוחנן, אין יותר עתודות קרקע לבנייה. אם נעשה מחר שיוך דירות בקרקע, בזה חרצנו את גורל הקיבוץ. לא נוכל יותר לגדול, לא נוכל אפילו לקבל את הבנים שלנו לחברות, כי בעצם מה שיקרה הוא שכל חבר שישב על הקרקע שלו וילך לעולמו, יוריש אותה לצאצאיו. לא נוכל יותר לשכן שם חברים שנרצה שיישארו כאן וימשיכו את הקיבוץ.

שנית, החברים בעלי כושר השתכרות גבוה, ברגע שתשוייך להם דירה, יפסיקו את חברותם בקיבוץ, ישלמו את המיסים המוניציפאליים לקיבוץ, ייהנו מהבית, אך לא יהיו שותפים לשום דבר.

 

איך אתה רואה את השתלבותך בצוות שרובו ככולו דעותיו שונות מדעותיך?

על פניו נראה לי שבאמת רובם נמצאים במקום אחר ממני. אז קודם כל אני רואה זאת כמאתגר ומעניין. שנית, אם נחזור לזה שאני לא "מנהל", גם הם לא "מנהלים", אלא נציגי ציבור מובילים. החשוב הוא הציבור. הציבור צריך להגיד מה הוא רוצה ולקבל את ההכרעות. אנחנו מובילים, ואמורים לשכנע בצידקת הכיוון שלנו, אך בסופו של דבר אנחנו אמורים לבצע את מה שהציבור מחליט.

 

האם יש להמשיך לקלוט?

אם עושים "שיוך דירות" כאמור לעיל, אין יותר דרך לקליטה חדשה. גם ככה יש לנו בעיה רצינית של עתודות קרקע ובתים. לשמחתי, רוב הבנים רוצים להישאר כאן ולהתבסס.

מבחינה עקרונית אני בעד קליטת בנים וקליטה ציונית.


 

 

לסיכום –

הצביעו עבורי בקלפי 200 חברים, כל אחד מהם מאמין ורוצה שאני אקדם את האג'נדה שהוא מאמין בה. זאת אומרת שאני נציג, או שליח, של 200 חלומות שונים. לפעמים תואמים, לפעמים סותרים אחד את השני. אין דרך כמובן, לממש את כל החלומות, אין דרך לרצות את כל החברים. בשלב ראשון אסתפק בבדיקה האם בכל קשת הרצונות יש רצון אחד או שניים מובילים, ואנסה ללכת לאורם.  .

 

אבנר אחיטוב

הזדמנות טובה להגיד תודה

לאילת ואודי עם סיום תפקידם

בחודשים האחרונים סיימה אילת מאירוביץ את תפקידה כמנהלת מש"א. אודי פלד יסיים את תפקידו כמנהל קהילה בחודש הבא.

על פי המסורת, חג האילנות הינו הזדמנות טובה להגיד להם תודה, בשם חבריהם לעבודה, ובשם כלל חברי הקיבוץ.

 

אילת הייתה החוליה המפשרת בעגלת חמשת הגלגלים שמרכיבה את הנהלת הקיבוץ. בשקט שלה והערותיה המדוייקות, היא דאגה לפייס ולמצוא את המאחד בין כולנו. להניע את העגלה קדימה בדרך למציאת הפיתרון הנכון.

 

כמנהלת מש"א היא פעלה להשים חברים לתפקידים, משימה כמעט בלתי אפשרית בקיבוץ של היום. כל תפקיד שהיא מצאה שימח אותה מאוד, וכאשר לא נמצא התפקיד היא לקחה זאת מאוד ללב. בתחילת דרכי בתפקיד היא חנכה אותי, ועל כך אני מודה לה אישית. למדתי ממנה שחברי קיבוץ זה לא אוניברסיטה, את נבכי הפוליטיקה המקומית ואת ההיסטוריה של מי קשור למי.

לצערנו, אילת ביקשה לסיים את תפקידה קצת מוקדם, ואנו מאחלים לה קודם כל הרבה בריאות, ולאחר מכן בהצלחה בהמשך דרכה המקצועית.

 

לאודי ולי יש מחזור חיים די דומה. כשאני הייתי בקיבוץ הוא היה בחוץ, וכשהוא חזר אני יצאתי. לכן, עד השנה בעצם לא הכרנו זה את זה. האמת היא ששלב ההיכרות כלל מספר סערות וברקים. בסוף היום, למדתי להכיר, להוקיר ולהעריך אדם מוכשר בצורה בלתי רגילה. נהניתי לראות את יכולתו לנהל משא ומתן, לדלג בקלילות מעל משוכות, למצוא תמיד את המילה הנכונה, להבין ולפרש סוגיות מורכבות. מעבר לכך, לראות את נאמנותו הבלתי מסוייגת לתפקידו, ולכל אדם ונושא הקשורים לרמת יוחנן.

 

אודי מסיים תקופה ארוכה כמנהל קהילה. למיטב ידיעתי (ותקנו אותי אם אני טועה) – התקופה הארוכה ביותר ברצף מכל ממלאי התפקידים ברמת יוחנן מאז ומעולם. אני בטוח שכולנו נתגעגע אליו, ולכן יש להניח שלאחר תקופה של "מילוי מצברים" בפלרם נבקש ממנו לחזור, וברור לי שבאופן הכי טבעי, הוא יתגייס לעזרתנו ויחזור. אם לא כמנהל קהילה, אז לתפקיד אחר בהנהלה. כאן באמת ראוי לציין שאודי בורך ביכולת הבלתי רגילה לבצע כל תפקיד.

בשם הקהילה "ואחיך לנשק" (כמו שאתה מכנה אותנו) -  תודה ובהצלחה בהמשך.  .                

 

נְהָרוֹת הָאַסְפַלְט

 

שׁוֹצְפִים נְהָרוֹת הָאַסְפַלְט

חוֹצִים, מְחַבְּרִים, מֶחָלְקִים אֶת הָאָרֶץ

בָּמַעֲלֶה זוֹרְמִים וּבַמּוֹרָד.   

 

נִשְׁפָּכִים אֶל סוֹפָם, מִמֶּנּוּ

אֶל מַבּוּעָם חוֹזְרִים הֵם

לְקוֹל נַהֲמַת מְנוֹעִים

אֲשֶׁר לא תֶּחְדַּל.

 

כְּרֶשֶׁת קוּרֵי עַכָּבִישׁ

יוּבַלֵּיהֶם פְּרוּשִׂים עַל הָאָרֶץ

אֲרוּגִים כְּמִטְוֶה נוּל

בּוֹ הַפֶּלֶךְ יָצָא מִשְּׁלִּיטָה.

 

נְהָרוֹת הָאַסְפַלְט נְבִיעָתָם

לא זְקוּקָה לְחַסְדֵי שָׁמַיִם,

אוֹתָם יָד הָאָדָם עַל הָאָרֶץ מוֹתַחַת

מַחְרִיבָה אֶת פִּלְאֵי הַבְּרִיאָה.

 

ראובן עזריאלי  08\1\15

 

 

   הנהלה כלכלית מיום

                              17/1/2008

 

נוכחים: אודי פלד, עידו רודוי, ארנון אשד,

 לינט חורש, אבנר אחיטוב, עוז אלניר,

שי מיכאל, אמיר סלייפר, רותה יריב, דניאל פרי,

אורי בר-אב, נתי אבן דר, יגאל פינגרמן.

מוזמנים: אליעזר גוטמן, עדי מאירוביץ.

 

1. תוכנית משק 2008

הוצגה תוכנית הכנסות המשק לשנת 2008 המורכבת בגדול מארבעה סעיפים:  

·        חקלאות - צפי לשנה טובה, קרוב להישגים של 2007.

·        עיסקי – הרחבה של כ- 10% בהעברות לקיבוץ.  

·        פלרם – גידול משמעותי בפעילות, לכן גם ההעברות לקיבוץ יגדלו. 

·        שכר עבודה – עליה קלה לעומת 2007.

לפיכך צפויה עליה של לפחות  5% במקורות לעומת השנה הקודמת.

2.  השקעות באגף העיסקי 2008 –

הוצגה ואושרה תוכנית ההשקעות בענפים העיסקיים הפנימיים בהיקף של  1.8 מיליון ₪. בהתאם להערות החברים, יש מספר השקעות שיובאו לאישור פרטני, אם וכאשר יבשילו התוכניות, שעדיין נמצאות בשלבים ראשונים.

דווח על השקעות שמתוכננות בתאגידים (כידוע, השקעות אלו מוחלטות בהנהלות התאגידים).  עיקרי התוכנית – השקעות גדולות בפלרם, הקמת מבנה תעשייתי לפלרם אפליקציות, תוכנית רחבה במיוחד בגד"ש, רכישת מבני תעשיה על ידי מבני רם במגדל העמק, ובניית מאגר מים ומתקן לטיהור שפכים בשותפות עם כפר המכבי ואושה.

 

3.     תוכנית מקורות ושימושים –

ניסקרו עיקרי התוכנית שמאחדת את האגפים העסקיים והצרכניים של הקיבוץ. הנושא המרכזי בתוכנית הוא שההשקעות בקהילה עולות מ- 8.4 מיליון בשנת 2007 ל- 14 מיליון בשנה זו. התוכנית (או למעשה המתווה) הכללית אושרה.

רשם: אבנר.

 

 

12 חדרי דירה ב - 720 לא"י

(קטע מתוך  תוכנית ההשקעות לשנת תרצ"ו 1936 . הובא לדפוס על ידי אבנר אחיטוב)

 

תיבת טקסט:  
התוכנית הכללית של הסוכנות ע"ס 17,050 לא"י כוללת 1,000 לא"י להוצאות פיקוח של המחלקה להתיישבות והמחלקה הטכנית של הסוכנות. נשאר על כן למשק עצמו 16,050 לא"י. מזה קיבלנו לשנה תרצ"ה 7,500 לא"י, ונשאר לתרצ"ו בסה"כ 8,550 לא"י.
 

 

 

 


 

 

 

    דוח שבועי / א. פלד

 

בנייה (1)

לפני מספר ימים התחלנו סוף-סוף בבניית התשתיות של שכונת "הדס". לאחר התחלת העבודות התברר שנפלה טעות מצד האדריכל, "מתכנן הנקודה", בהגשת הבקשה להיתר הבנייה.

עקב כך נאלצנו להפסיק הבנייה ולהגיש בקשה מתוקנת, שאכן הוגשה מייד, ביום ראשון שעבר. נקווה שהפרוצדורה תהייה קצרה ונוכל לחדש את הבנייה תוך מספר שבועות.

 

בנייה (2)

להלן קטע אותו אני מביא בדיוק כלשונו, עם קיצורים מעטים שאינם נחוצים לעניין:

"השכונה החדשה – אנו כותבים את המכתב בתור צוות של דיירי השכונה המתוכננת, שלקח על עצמו להיות בקשר עם "המוסדות" בנושא הבנייה. אנחנו רוצים להעביר את תחושת המצוקה בה נמצאות מספר רב של משפחות ... מצוקת הדירות הקיימת משפיעה על תחומים נוספים, כגון ... הקליטה שנעצרה לחלוטין ובנייה עתידית.

 

 

איפה הבעיה ? הבעיה היא שקצב ההתקדמות איטי ביותר. אישורי "זירוז" הבנייה ניתנו על ידי הוועדה הכלכלית עוד באוגוסט ... תכנון תשתיות מתעכב חודשים ... רשימת דיירים התעכבה ושוב התעכבה הקבלן המבצע לא נבחר בשלב זה, בקיצור – יותר משנה אפשר לבנות, יותר משנתיים מדברים על השכונה ... ואין התקדמות ממשית !!! התחושה שלנו היא שהפתרון אינו קרוב כלל.

את מה שהיה תלוי בנו עשינו: מייד לאחר שהתפרסמה הרשימה התחלקנו לזוגות. לפני כחודשיים התקיימה ישיבה בה נדרשנו להביא שיבוץ לדירות ... השתבצנו בזמן שיא, והרשימה הועברה ל"מוסדות".

ושוב, התשובות שאנחנו מקבלים, שחסרה תכנית כזאת, ותכנית אחרת, ועוד לא הוחלט, ועוד לא סגור ... ולא מתחילים, ולא מתקדמים.

התחושה היא שעל פניו הכל רגוע, הקיבוץ מתנהל לו והימים עוברים. אבל המצב מטעה – העיכוב בבנייה פשוט בלתי נתפס, כסף מתבזבז, קליטה מתעכבת, הבנים נשארים על הגדרות ודיירי השכונה לעתיד כועסים ומתוסכלים. אז שוב נשאלת השאלה: מי מוביל אותנו ? ולאן ?

... אנו רוצים להעביר התחושות לכלל החברים, למוסדות ולבעלי התפקידים, ומבקשים, וגם דורשים, לעשות הכל על מנת שהבנייה תתקדם במהירות האפשרית ... בברכה- הצוות".

(עד כאן ציטוט מדוייק מתוך "בבית" עלון קיבוץ חצרים 17/11/2006).

"צרת רבים נחמת ... ".

 

בנייה (3)

הפעם דווקא ציטוטים מתוך רשימתו של יורם יבור "הלא זה בית חלומותיי ב' " ("ברמה" 849 2/12/1990):

"הנושא: קומותיים, נמצא על סדר היום מספר שנים ... בעיית הקומותיים אינה נובעת ממצוקת דיור ... אלא פערים בדיור ובחברה המתיימרת להיות שוויונית. קשה להשלים עם פערים ולכן חשוב להתקדם לפתרון הולם".

 

בשנת 1990 (!) קובל יורם על שכבר מספר שנים לא נמצא פתרון לדיירי הקומותיים. הבעייה המתינה עוד 12 שנה !!! והדיונים בה על ידי וועדות שונות מילאו קלסרים עבי כרס, עד שבשנת 2001/2002 (דווקא כאשר לפתע "עמד הזמן מלכת ברמת-יוחנן"), התקבל "תקנון עיקרי השיכון". כמה "צעירים" נטולי חזון הצליחו לפצח את "הקשר הגורדי", ולהביא גאולה גם לדיירי הקומותיים הוותיקים.

דרך אגב, "תקנון עיקרי השיכון" קבע הסדר רב-שנתי (שמונה שנים) וככזה הוא, למיטב ידיעתי, ההסדר ארוך הטווח ביותר בתולדות הרמה (למעט הסדר הפנסיה) ובוודאי אינו תואם להגדרה של: "ההחלטות ... התייחסו 'אד-הוק' למתן תשובות לעכשיו, מהיום להיום". (אבל מי אני שאנסה לבלבל חבר וותיק ועתיר זכויות עם העובדות).

**************

אפרופו "מכונת הזמן". בשעתו, כשעוד היינו עושים תורנויות "קצה קו" בפלרם, כינה יותם אחי את המוסד "המכון לשמירת הנעורים" (כי הזמן לא עובר). מה שקרה לי בשבע השנים האחרונות הוא לא רק שהזמן לא עצר מלכת, אלא שממש נדמה שרק אתמול חזרתי מלונדון ונכנסתי לחדרון הקטן ב"בית על שתי קומות". שבע שנים חלפו, משהו כמו עשירית מחיי בכלל וחמישית מחיי הבוגרים – ואני בכלל לא הרגשתי. פחד אלוהים. .

 

 

 

נתי אבן דר

חריגה בתקציב האישי והגבלות בקנייה בחנויות                                  

החל מאמצע ינואר 2008 נכנסת לשימוש תוכנה חדשה, בשלב ראשון למרכולית ולכלבו ובהמשך לחנויות נוספות.

התוכנה החדשה מיועדת לבצע בקרה טובה יותר על ההוצאות, ולחבר את החנויות לשאר המימשקים בקיבוץ.

בהמשך לכך סוכם על ההגבלות למכירה בחנויות  על חריגות בתקציב האישי כדלהלן:

א.     ילדים ( ללא תקציבים) – אין יתרת חריגה מותרת, היינו מי שיתרתו שלילית לא יוכל לבצע קניות בחנויות אלו.

ב.     צעירים לפני סיום מסלול צעירים – יתרת החריגה תוגבל לסכום של תקציב חודשי, כ- 2000 ש"ח. כל מי שיתרתו חורגת מסכום זה לא יוכל לבצע קניות בחנויות אלו.

ג.       חברים מעל גיל זה – בשלב זה ההגבלה היא בגובה של כתקציב משפחתי ומעלה, כאשר חריגות בגין בנייה והוצאות מיוחדות יוכרו. הכוונה היא לבצע רישום מפורט וליישמו בהמשך.

כל חבר\ה, הורה , אב, אם וכמובן לכל בן\בת באשר בהם אם יש להם קושיות או טענות מתבקשים לפנות באופן מיידי לחתום מעלה. .

 

 

 

יורם יבור

שיוך דירות פנימי  - דרך וערך

אני רואה כהחמצה של המזכירות היוצאת, שלא יזמה העלאת  נושא שיוך הדירות לדיון. פניתי יותר מפעם אחת והתשובה לה זכיתי, דומה להנמקות שהעלה אודי ברשימתו ב"ברמה" בשבוע שעבר. אני לא מעוניין להתפלמס עם אודי, אך אני לחלוטין, לא מסכים להנמקותיו.

בשיוך דירות ישנם שני מרכיבים: הקרקע והדירה. השיוך המלא הקנייני, כולל את שני המרכיבים האלה. על הקרקע יש לחתום חוזה עם מינהל מקרקעי ישראל (מ.מ.י), ועל הדירה, שהיא רכוש הקיבוץ, יש לחתום חוזה עם הקיבוץ.

בנתונים של היום, אין אפשרות לחתום  הסכם בין החבר ומ.מ.י, משום שהמסלולים שבהם ניתן היה לפעול חסומים. יתכן ויפתחו בעתיד, הכול תלוי בהחלטות בג"ץ.

לעומת זאת ניתן להגיע להסכם בין הקיבוץ לחבר, לפיו תשוייך הדירה לחבר, ללא מעורבות של מ.מ.י. נקרא למהלך זה: שיוך פנימי. שיוך זה אינו קנייני, וביצועו מותנה  אך ורק  בהחלטות  שלנו.

לפני שאפרט את הדרך, אתייחס אל הערך. 

כיום אנחנו "ברי-רשות" בדירתנו. זה המעמד הנמוך ביותר שיש לאדם בדירתו.

 

אפילו לשוכר דירה יש מעמד רם יותר. אנחנו מתייחסים לדירה כבית, משקיעים בה ומייפים אותה, כי ביתו של האדם, כדברי הפסוק: הוא מבצרו. כל מי שמנסה לצייר את הדירה רק כערך כספי, מסלף את המציאות. והראייה, כיום החברים משקיעים בדירתם, למרות שהם יודעים שהשקעות אלה לא תוחזרנה להם. אני לא מתעלם מכך שדירה היא גם ערך כספי, וכאן עולה השאלה האם  גם באורחות חיינו כיום, חבר יסיים את מעגל חייו כפי שהוא נכנס אליו, ללא כל יכולת להעניק לצאצאיו ואו/לסייע להם, אם וכאשר נקלעו למצוקה.

עולה גם השאלה, האם במשך שנות חיינו לא צברנו רכוש כל שהוא? ומה באשר לביטחון הכלכלי? לשאלות אלה אין לנו תשובה כיום. השיוך הפנימי של הדירה, היא התשובה היחידה, שיתרונה הנוסף  הוא שהיא מתאימה גם לאורחות החיים של הקבוץ השיתופי.

השיוך הפנימי ייעשה על ידי  הסכם/חוזה בין החבר לקיבוץ, לפיו הדירה תרשם כהסכם זכות לחבר בספרי הקיבוץ. במהלך זה לא יהיה מעורב מינהל מקרקעי ישראל. הסכם הזכות יוקנה לחבר בשנות-ותק. בעת פטירה, או עזיבה, יוסדר הסכם הזכות בין החבר לקיבוץ בדרך של פדיון.

קיים מודל למהלך זה, אך לפני שמציגים אותו יש להגיע להסכמה ציבורית רחבה. לדעתי, למרות שהנושא טרם הועלה לדיון, קיימת לגביו הסכמה רחבה.

 טוב תעשה המזכירות החדשה, אם תעלה אותו לדיון במהלך השנה הקרובה..      

 

 

 

 

שחר שטייף

קיבוץ, קהילה, נכסי רוח וחומר

אני מנצל את הזמן הפנוי בטיסה מאי-פה לאי-שם להגות הגיגים בנושא שיוך דירות. אודי היטיב לתאר את האלטרנטיבות העומדות בפנינו, וגם אם אינני בקיא בפרטי הפרטים של "751" או תקנה אחרת, להבנתי התקנות הקיימות לא מאפשרות לבצע שיוך נכסים בטאבו מבלי לערער את היסודות הכלכליים והחברתיים עליהם מבוסס הקיבוץ.

השאלה שנשארת תלויה באוויר היא אם אנו רוצים לשמר את המציאות של קיבוץ שערב לחבריו, או שאנו מאפשרים לכל מי שמגייס מספיק כסף, או שירש ארבעה קירות, להתגורר

במקום בלי חובות של שותפות בקהילה?

למי שלא רוצה להמשיך ולקרוא אתמצת את דברי בכך שלדעתי אנו צריכים להיזהר מלהביא עצמנו למצב בו מי שכבר עבר את גיל חובת ההתפרנסות, שהפנסיה שלו "מסודרת", שילדיו כבר "מסודרים", שהשקיע את מיטב כספו בבניית בית חלומותיו ורוצה להבטיח שההשקעה תישאר ברשותו, או ברשות יורשיו, יגרור אותנו למהלך שיביא לפירוקו של הקיבוץ.

 

אנו לא בשלים עדיין למהלך של פירוק הקיבוץ משום שלא פיתחנו עדיין את המנגנונים שיוצרים אחריות של הפרט להתפרנסותו, ואחריות של הפרט לקהילה. התמריץ המוסרי-אידיאולוגי שהתקיים משך 50-60 שנה לא קיים עוד, ואנו מתמהמהים בהגדרת והפעלת התחליף (הדיפרנציאלי). התוצאה של מהלך נמהר עלולה להיות הרסנית לרבים מאיתנו.

 

השנים הקרובות לא יהיו קלות. התחרותיות מסביבנו גוברת, והיכולת של כל אירגון, או פרט, לשרוד תלויה בהתנהלותו וביעילותו. קהילה בעלת ערבות ואחריות הדדית תוכל לשרוד טוב יותר מאשר אוסף מיקרי של אינדיבידואלים. את דעתי בנושא זה פירטתי לפני מספר חודשים מעל דפי ה"ברמה", בדיון לגבי השכר הדיפרנציאלי.

 

פירוק הקהילה (זו משמעותו של שיוך דירות לאלתר לפי תקנה 751) יקטין את היכולת המיצרפית של כלל חברי הקיבוץ להמשיך להתקיים ברווחה הנוכחית. סביר שיהיו כאלה שירוויחו, זמנית או לטווח ארוך, מהפירוק, אבל הממוצע ילך אחורה. המניה שכל חבר יקבל תתמוסס מהר מאוד, ונישאר אוסף של אינדיבידואלים ללא קשר מחייב, ללא עתיד משותף, וחמור מכל – ללא נכס כלכלי משותף מניב. (הדרך משיוך דירות לחלוקת מניות קצרה משחושבים, והדרך משם לבעלות זרה על נכסי הקואופרטיב קצרה עוד יותר. ארחיב על כך בהזדמנות אחרת).

 

יש מי שיתמה איך האדבוקט (עורך –דין) של השכר הדיפרנציאלי הופך להיות שומר הסף של הקיבוץ. לדעתי אין סתירה בין השניים. המעבר לשכר דיפרנציאלי נועד לאפשר לחברי הקיבוץ להמשיך להתקיים ברווחה כלכלית לאורך זמן. אמנם מידת הרווחה תהיה יחסית לכושר ההשתכרות של כל פרט/משפחה, אבל בסופו של דבר כל הפרטים בקהילה יצאו נשכרים, והקהילה תוכל לשרוד כגוף בעל ערבות הדדית, שמספק ביטחון סוציאלי לחבריו, עם תחושת אחריות הדדית של חבריו זה כלפי זה וכלפי הקהילה כולה.

 

הצד הפסימי בי צופה שביום מן הימים נגיע ל"שם", לפירוק הבעלות המשותפת על קואופרטיב, אם נרצה או לא נרצה. הדמוגרפיה משתנה. הרצונות הפרטיים משתנים וגם הסביבה משתנה. הצד האופטימי בי מקווה שלא נגיע לשם כש"אדם לאדם זאב", אלא כקהילה שלמדה מחדש מהי אחריות של הפרט לעצמו ולסובבים אותו. לא עוד "מכל אחד לפי יכולתו ולכל אחד לפי צרכיו", אלא שילוב בין "מי שעמל בערב שבת יאכל בשבת" לבין "ואהבת לרעך כמוך".

 

ובחזרה לשיוך נכסים:

אם כן, מה עלינו לעשות על מנת להבטיח לחבר שהשקיע את מיטב כספו בדירתו שההשקעה לא תוחרם על ידי הקיבוץ לשימושיו? כנראה שנצטרך לוותר בשנים הקרובות על תקנה 751 או אלו שיבואו אחריה, ולבצע שיוך פנימי משלנו. כל עוד אין חוקי מדינה שמגדירים את היחסים בין החבר (או יורשיו) לבין הקיבוץ, נצטרך להגדיר לעצמנו נוהלים (חוקים פנימיים) שתקפים לגבי חברי הקהילה בלבד. ראשי הפרקים הם:

א.     הנכסים נשארים בבעלות הקיבוץ. לא מבוצע רישום בטאבו של בעלות אינדיבידואלית של חברים בקיבוץ על נכסיו.

ב.     הקיבוץ "ישייך" את הדירה לחבר על בסיס רישום פנימי, ויאפשר לחבר, או יורשיו, לפדות את הערך הכספי של ההשקעה הפרטית במקרה של עזיבה/פטירה.

ג.       לא ניתן לעזוב את הקיבוץ ולשמור בעלות על הנכס. עוזב קיבוץ יקבל פיצוי ראוי עבור ההשבחה שביצע בדירתו. (על מנגנון חישוב הערך, חישוב חלקו של החבר בהשבחת הערך, חישובי ירידת ערך וקיזוזים מקיזוזים שונים נצטרך לדון לא מעט בעתיד לבוא).

ד.      ההורשה ליורש החוקי (מונח שצריך יהיה לחדד), בין אם הוא חבר קיבוץ או שאינו חבר קיבוץ, תהיה של ערך ההשבחה הפרטית בדירה, לא של הדירה עצמה.

בכך נאפשר לחבר "להבטיח את ההשקעה בנדל"ן" ונוכל להתפנות לדבר החשוב באמת: הפיכתנו לקהילה בה כל חבר רואה עצמו אחראי לפרנסתו, על מנת להבטיח את רווחתו ואת רווחת הקהילה כולה..

 

 

 

 

דניאל פרי

שיוך חוזי

 

כדי לקדם את הדיון שהחל בנושא אפשרויות שיוך הדירות, ברצוני להציג בפני הציבור הצעה ממשית לשיוך חוזי.

השיוך החוזי הוא דרך מעשית כדי לאפשר קבלת החלטות הניתנות לביצוע תוך זמן קצר, בלי לפגוע בערכים כלשהם שעליהם מבוססים החיים בקיבוץ השיתופי.

בסיס הצעה זו היא ההנחה שמפירות השיוך נהנה אדם או בעוזבו את הקיבוץ, או יורשיו בעוזבו את העולם.

ביום יום לא משנה לחבר על שם מי רשומה דירתו. ובלבד שלא ניתן יהיה לפנותו ממנה.

קבלת ההחלטה על היום הקובע, במועד קרוב ככל האפשר, תאפשר לכל חברינו הוותיקים להינות מפירות הצעה זו.

 

הרחבת זכות מענק העזיבה

הצעה זו באה על מנת להמשיך ולהרחיב את השימוש במענקי עזיבה בנושאים הבאים:

-         נתינת חלקים ממענק העזיבה עוד בחיים. (בוצע באופן חלקי בעבר במסגרת הבונוס כמענק מותנה. במקרה של עזיבה הסכומים שקיבל החבר במסגרת הבונוס יילקחו בחשבון מענק העזיבה.

-         נתינת מענק העזיבה ליורשי הנפטרים.

-         הגדלת מענק העזיבה עד לערך של דירת סטנדרט. (אם מענק העזיבה נמוך מערך דירת סטנדרט).

-         פיצוי על הורשת ערך הבנייה הפרטית של נפטרים ליורשיהם.

 

מה היא הזכות:

בעת פטירתו של חבר, או בעת עזיבתו את הקיבוץ, או במהלך חייו בקיבוץ, ייתן הקיבוץ לחבר את הסכומים הבאים על פי העקרונות הבאים:

-         כל מענק כספי שיחולק על ידי הקיבוץ לחבריו על פי עקרון הוותק, יחשב כחלק ממענק העזיבה.

-         זכאות מלאה על מחצית דירת סטנדרט תהיה לאחר 50 שנות ותק.

-         הגדלת מענק העזיבה לתחום ההתחשבנות על בנייה פרטית, שמוריש החבר ליורשיו או בעת עזיבתו..

להתחלת הזכות (של שני הסעיפים הנ"ל) יקבע יום קובע.

 

תנאים למימוש הזכות

בעת פטירתו של חבר, או עזיבתו את הקיבוץ, יקבל החבר, או יורשיו, את יתרת הסכום של מענק העזיבה בהתאם לוויתקו, היקף הבנייה הפרטית, והמענק המותנה שקיבל.

הקיבוץ יוכל לשלם את הסכום באופן חד פעמי או בתשלומים.

המקור הכספי למימון ההצעה, יכול להיות מדמי השכרת דירת החבר.

 

הגדרת דירת סטנדרט

-         שטח דירה של 105 מ"ר.

-         שני חדרי שינה שאחד מהם הוא ממ"ד (אין קשר לדירה בה גר החבר).

-         שני חדרי שירותים הכוללים מקלחת, אסלה, ובאחד מהם אמבטיה.

-         מרפסת מקורה בשטח של 20 מ"ר עם רצפת בטון.

-         אפשרות לעלות לחלל הגג בשטח של 65 מ"ר מעל 1.80 מ'.

-         פתח בתיקרה המאפשר התחברות למעלה מדרגות.

 

הגדרת בנייה פרטית

-         בנייה שהיא בתוך חלל בלתי מבונה שהקיבוץ נתן לחבר תזוכה לפי מחיר של 100 $ למ"ר.

-         בנייה שכולה בוצעה ע"י הדייר תזוכה לפי מחיר של 700 $ למ"ר.

-         מקסימום הבניה הפרטית יכול להגיע ל- 170 מ"ר.

-         בעת ההתחשבנות על בנייה פרטית, יורד שטח וחלל הדירה שקיבל החבר מהקיבוץ..

 

 

 

איתן שטייף

הדיון על השיוך –- התחלה  מתבקשת         

השיוך אכן מסובך, הדרך רצופה בעיות, המטרה אינה ברורה, אבל - למה לא לבחון ולבדוק ??

אני שב ומציע: תקום ועדה חדשה, בהרכב 4-6 חברים וחברות, שיציעו מתווה לדרך החיפושים אחרי פיתרון רצוי. יש בתנועה הקיבוצית ניסיון עשיר של 15 השנים האחרונות, חלקו חיובי, וחלקו (אולי הגדול) שאינו חיובי.

יש ממי ללמוד, יש דוגמאות למכביר, רק צריך לרצות לבדוק אותן...

ועד שתקום ועדה כזו - אעשה בעצמי. אני מכריז בזאת על רצוני להיות שותף לוועדה כזו, אני מזמין חברים נוספים להצטרף, אם לא ברצון המזכירות - אולי ייעשה כן ברצון ציבורי.

                                                                                מספיק להתלונן – עת לעשות !!.

 

 

הודעות מהמרפאה

1.     החל מיום ראשון 27.1.08 מצטרפת לצוות המרפאה אחות טיפת חלב ומיילדת בשם עדנה הלוי. עדנה תעבוד 3 ימים בשבוע: בימי ראשון, שלישי וחמישי, בשעות הפתיחה הרגילות של המרפאה. באחריותה של עדנה ילדים ונשים הרות.

     נאחל לה השתלבות קלה ומהירה ובהצלחה!

2.     החל מיום שישי 25.1.08 המרפאה תהיה פתוחה לקבלת קהל

                                                                    בין השעות  10:00 – 08:00  בלבד.

3.     המרפאה נמצאת בשיפוץ (בניית ממ"ד), על כן יחולו שינויים בימי פתיחה, ויהיו ימים שהיא תהיה סגורה, שימו לב לפירסומים על לוח המודעות. 

שבת שלום וברכת בריאות טובה, צוות המרפאה. .

 

 

שעת סיפור

ביום חמישי, 31.1 בשעה 18:00

תספר שושקה ברבר את הסיפור "כואבות לי הנעליים"

מאת עמוס בר.  כולם מוזמנים.

 

 

מזל טוב כפול

לסבתא רבא גאולה קרניאל להולדת הנין,

נכד להילה וישראל

בן להדס ואיציק.

ולהולדת הנכדה

בת להדר ודרור.

ברכות לכל המשפחה.

 

 

 חזרה לארכיון