מס 1446 כ"ד  בכסלו תשס"ה נר ראשון של חנוכה  7.12.04

 נס חנוכה האמיתי  / רפאל רפפורט בן אליהו

"מי שלא ראה שמחת בית השואבה לא ראה שמחה מימיו"

בית השואבה, זה מקווה המים של בית המקדש. בימי החנוכה נגמרו מי אשתקד, והחלו לחלחל מי השתא. וזה היה אות לשמחה רבה, על כי השם חנך מים חדשים. וקראו לחג חנוכה.

שמונה מעלות ירדו אל בית השואבה, ועל כל מעלה דלק נר, להאיר את החשכה. כאשר היוונים טימאו את כל השמנים, נשאר כד אחד, אשר האיר במשך שמונת הימים.

ואז נפתחה הסכנה הגדולה לעם ישראל, מבפנים. בית שמאי רצו להדליק את כל שמונת הנרות בערב הראשון, ולהפחית מדי ערב. בית הלל קראו לזה "מורידים בקודש".

וקבעו להדליק נר אחד בערב הראשון, ולהוסיף כל ערב נר. וזה נקרא "מעלים בקודש". צורת מנורת חנוכה דמתה למעלות בית השואבה.

וכאן הצילו חכמי הדור את העם ממחלוקת, וקבעו שהנרות יעמדו בקו ישר. כי שלום העם יותר חשוב מהאמת הנראית.

לא כמו בימינו, שיש רב אשכנזי, רב ספרדי, ורב חרדי. הרבים בניהם ומרבים את המחלוקת.

על כך קראתי לזה ,"נס חנוכה האמיתי".

 

 

 

 

 

   דו"ח שבועי / א. פלד

 

חנוכה – חג האנרגיה.

משמתמעט הדור מתמעטים גם הנסים. מאז הנס הגדול שנעשה לאבותינו באותו פח שמן, שוקדים חכמים בכל הדורות לשחזר אותו פלא אנרגטי. הוותיקים ודאי זוכרים כיצד לפני שנים לא רבות נתבשרנו, והתבשרה האנושות כולה, על אותה המצאה ש"תאיר את כל רמת גן" - והתבדינו.

ובכל זאת אירע בנו נס קטן.

מ"דו"ח ביקורת וניתוח צריכת חשמל" שעורך עבורנו מדי חודש עדי מאירוביץ, מתברר שבתקופת עשרה חודשים, ינואר – אוקטובר 2004 חלה ירידה של 7.2% בצריכת החשמל של הקיבוץ (לא כולל פלרם). ההפרש הוא גדול יותר אם נזכור שכל שנה חל אצלנו גידול במספר האוכלוסין וברמת החיים האנרגטית: יותר מזגנים, יותר מכונות כביסה וייבוש, יותר חללי-גג מאויישים ועוד.

טבלת תיקצוב האנרגיה שתובא בקרוב לאישור האסיפה מראה שבעשרה חודשי 2004, כ- 90% מן הציבור היה חוסך ע"פ התכנית בין אלפי למאות שקלים ורק 10% שצריכתם בשמיים היו מחוייבים בתשלום. דווקא העובדה שאותם 10% צורכים חשמל באופן אסטרונומי – הרבה יותר מאשר "עובדי חברת-חשמל" – נותנת מקום לאופטימיות.

לא יקשה גם עליהם להיכנס לנורמה.

חג אורים שמח!

חנייה.

בצמוד למגרש החנייה הגדול ליד בית מוסדות, בצד הכביש, יש מפרדי חנייה המיועדים גם הם להחניית רכב.

לאחרונה מאיים אלמוני (באמצעות פתקים שהוא משאיר על הרכבים) להתנכל לרכבים החונים שם, אולי משום שהוא סבור שזהו מקום שאינו מיועד לחנייה – ולא  היא.

כאמור זהו איזור חנייה מורשה.

 

בית הנצחה וארכיון.

אסתי פוקסמן נכנסה לארכיון (במשרה מלאה) כשולייתו של אמנון ק. בנוסף לכך קיבלה אסתי מידיה של שרה'ה גינס. את האחריות על בית ההנצחה.

אנו מודים לשרה'לה על שהתגייסה לגשר על חלל זמני שנוצר באחזקת בית ההנצחה.

כל המעוניין להשתמש במתקן יפנה בבקשה אל אסתי.

תמונות מילדות נשכחת...

 

 

 

השבוע העבירה לנו מירי פיינשטיין לפירסום ב"ברמה" שיר שכתב אלישע, השיר שפורסם בעלון בית אלפא לפני זמן מה, עשה לו כנפיים והגיע גם אלינו דרך בוגרי ה"טרנספר" שעדיין מקבלים את העלון הזה.

את השיר, כך סיפר לי אלישע בשעה שטיילנו השבת ביערות אחיהוד, הוא כתב לפני חצי שנה בכנס של יומיים שהתקיים במדרשת שדה בוקר. הכנס נערך לכבוד עזרא אוריון (זוסמן) שפרש מעבודתו בהגיעו לגיל שבעים. עזרא ניהל את הבית-ספר שדה וערך עיתון בשם "סביבות" שעוסק בענייני שעה ורוח, סביבו ועליו נישאו ההרצאות בכנס. השיר אמנם לא הוקרא באותו כנס אך עשה את דרכו מהמגירות של אלישע אל המגירות של  אמיתי שלם ומשם לבית אלפא לחגיגות ה – 82 של המשק.

ביקשתי מצביקה ק. שיכתוב כמה מילות רקע לתקופה נשכחת ההיא, ולספר לדור שלא ידע שהיו גם ימים אחרים...  (ירמיהו).      

 צביקה קרניאל

 הערות  היסטוריות:

 מה פתאום "ילדות בבית אלפא"?

רבים בוודאי כבר לא יודעים שבשנת 1940 עברו לרמת יוחנן מרבית המייסדים של קיבוץ בית אלפא, חברי מפלגת מפא"י (היום העבודה).

באותו יום עצמו עזבה קבוצת חברים גדולה, צעירה, מההשלמה, חברי מפלגת "השומר הצעיר" את רמת יוחנן ועברה לבית אלפא.

היה זה "הטרנספר" המפורסם, הראשון בתנועה הקיבוצית וכל הארץ דיברה רק על זה.

ל"העברה" הזו קדמו מריבות קשות בשני הקיבוצים. כל גדולי הנהגת התנועות ניסו לפשר ואף פסקו על "טרנספר הפוך" - שקבוצת הוותיקים תישאר בבית אלפא, אבל ה"שומר הצעיר" לא קיבל את המסקנות – וחברי מפא"י והבלתי מפלגתיים, בהנהגת אפרים רייזנר וחברים אחרים, החליטו לעבור. ההחלטה זורזה לאחר שהתברר שבסתר הקימו אנשי ה"שומר הצעיר" "קן" מחתרתי שהעביר אליו את ילדי בית אלפא "שלנו".

לחברי בית אלפא, שהקימו את הקיבוץ במשך שמונה עשרה שנים – היה זה משבר קשה.

רק במאמצים קשים הם התגברו.

אפרים רייזנר כתב אז: "נקום, חברים ונזרוק את כבלי העבר למען העתיד" ומתתיהו שלם (וינר) קרא להתחדשות חברתית מיידית מהירה. הלבני (לוזר) קרא ב"ברמה" להתלכד, להתמזג ולבנות ביחד קיבוץ חדש שיעלה על קודמיו. (אכן צדק). בשיר עצמו מעלה אלישע תמונות מימי "המאורעות" בבית אלפא, שהיה הישוב "האחרון" בעמק יזרעאל. ממרומי הגלבוע, ירו כל ערב ערביי פקועה, סנדלה וג'נין על הקיבוץ – ואנחנו, ילדי הגן, שכבנו לבדנו בחושך, על הריצפה, מתחת למיטות, אוטמים את האוזניים ורועדים לשריקת היריות. כמובן שאסור היה לפחד ובטח לא לבכות.

 

ילדי בית אלפא לא בוכים / אלישע

(תמונות מילדות נשכחת)

לילה ... חושך, יריות מהגלבוע !!!

ילדי בית-אלפא לא בוכים – אין למי !

אבא ואמא אינם (הם עסוקים בבניין הארץ),

אבל גם אין על מה

כי לקובה השומר יש מאוזר ארוך קנה,

עם קת מעץ והוא כבר יראה להם...

רוח ממערב, תריס דופק ... אש בשדות...

ילדי בית-אלפא לא בוכים ! אין למי! 

שומרת הלילה עם פנס הרוח

כבר הלכה לה למקום אחר.

אבל גם אין על מה,

כי לג'ונק הנפח יש פטיש גדול 4 קילו,

הוא כבר יראה להם ...

חם ... ברחש ... קוצים...

רגליים יחפות בעפר,

ילדי בית אלפא לא בוכים, אין למי!

 הינדה המטפלת ממילא אינה שומעת...

אבל גם אין על מה,

עוד מעט נגיע לעץ הדום הגדול

שפירותיו עגולים ומתוקים.

רוח קדים מעלה תימרות אבק ...

אוהלי קידר שחורים ממלאים את האופק.

ילדי בית אלפא אינם בוכים, אין למי!

(גם אם הינדה תשמע

מה היא כבר יכולה לעשות).

אבל גם אין על מה,

עוד מעט נגיע לסחנה הקטנה,

יש שם שדרת אקליפטוסים כבדת-צל

וגם תעלת בטון קטנה

המוליכה מים צלולים וקרים,

שחלזונות אבן שחורים לדפנותיה.

פסח – תשס"ד.


 

לכל מי שנכנס בשערי המשק או חולף לו ליד הרפת יכול לראות במו עיניו איך העקוב הופך למישור, הסככה שכונתה רפת ז' נמחקה מהמפה באיבחת בולדוזר. ענני אבק לבן שעולים השמימה מעידים  שהעבודה מתקדמת בקצב ל א רע. במקומה תקום סככה חדשה כדי לאכלס תחתה את נידחות שבי-ציון.  

ישן מפני חדש תוציא / עזרא רון

 לאחר שסיימנו את פרוייקט איכות הסביבה, כולל החלפת סככה בחדשה גבוהה, החילונו בבניית שלוש סככות כדי לקלוט את רפת שבי-ציון. לשם כך נדרשנו להוריד שני מבני רפת ישנים ועליהן ברצוני לספר.

רפת ז' הייתה אחת משתי סככות שניבנו לפני כחמישים שנה במסגרת המהפך מרפתות סגורות נוסח אירופה, מדובר ברפת ו' ורפת ז' שעברו כמה שינויים.

ברפת ז' עשינו טפחות, שיטה שהייתה מקובלת בזמנו כדי לחסוך בריפוד ולהשתמש בזבל הנוזלי לדישון השדות בכלל, ואת שטחי המרעה בפרט.

רפת ז' שימשה בשנים האחרונות לגידול העגלות הגדולות. הזבל הנוזלי שבשנים האחרונות לא נמצא לו דורש היווה מטרד ונאלצנו לאוגרו בבריכה ליד המנגו, לחכות שיתייבש ורק אז ניתן היה להשתמש בו.

לקראת בניית הסככה החדשה הרסנו את רפת ז', הוצאנו את הזבל מהבורות הם מולאו ועליהם מכינים את המשטח להקמת הסככה חדשה.

רפת היונקים הישנה שכונתה בפינו "דיסקין", על שם בית היתומים הידוע, נבנתה בשיטה של תאים ליונקים הקטנים, היא הופעלה שנים רבות ע"י שרגא ז"ל.

כדי לנקות את התאים, פרט להוצאת הזבל בקלשון ורחיצה במים וסבון, היינו נוהגים לשרוף את תאי הבטון בעזרת ברנר. לימים עבד שם חברנו ש.ש. ובתאונת עבודה נדלק מהברנר ורק במזל יצא בכוויות חמורות.

הרפת סבלה מחוסר איוורור ותחלואה ולכן הקימונו סככת יונקים לתפארת, שגם היום, אחרי שלושים שנה, נחשבת ליונקיה לדוגמא, גם התוצאות בגידול העגלים מעולות.

"דיסקין" הפך למחסן תרבות. עוד אפיזודה עבר המבנה כששוחזר הגג בתקווה להקים שם נגריית חובבים. תקווה שלא התממשה.

כיום עלה הכורת על המבנה, תוך יומיים שלושה הוא נעלם. עכשיו מגביהים את השטח כדי להקים שם סככה חדשה כדי שהאבוס של הסככה שנפלה בעבר ברוח והוקמה מחדש, ישמש גם את הסככה החדשה שתוקם במקום "דיסקין".

הסככה השלישית מיועדת לעגלות שייצאו מרפת ז', לשם הקמתה נדרשנו לעבודות תשתית גדולות. השטח המיועד מתחת למפטמה ועולה בחלקו על מתקני עדר הבקר לבשר, יהיה צורך להזיז לשפץ את המסלול המוביל את הבקר לחצרות הטיפולים ולהכין דרך חדשה לכניסת הבקר לחצרות אלו.

במדרון שבו מדובר הייתה בעבר מכלאה בנויה מאדני רכבת מעץ, משקל, שממנו היינו משווקים שוורים ועגלים מעדר החלב שהושתלו באוזניהם הורמונים.

במדרון היה מטע חרובים ששרידים ממנו אפשר עדיין לראות.

כשנסיים את כל המבצע הגדול, בעזרת השם ובעזרת התמיכה של מענקי הרפורמה, תהיה לנו רפת כמעט חדשה ונוכל לבצע את איחוד הרפתות ולהקים את "רפת זבולון". אמן, כן יהי רצון!


 

לא מפחד משכר דיפרנציאלי...

 

שחר צור מספר ליורם לנקרי על סיום תפקידו כמנהל היחידה למשאבי אנוש אחרי 4 שנים . על מצב העבודה ברמת יוחנן . על הבעיתיות שבטיפול מימסד מול חבר