מס. 1384.  ג' באב תשס"ג, 1.8.2003

 

25 שנים להקמת בית ההנצחה הסיפור היהודי

 

כשהרגיש הבעש"ט שצרה עומדת לבוא על ישראל, והגיעה שעת חשבון- נפש, היה נוטל את מקלו, לובש את פרוות הכבשים הגסה שלו, הולך ליער, ומדליק מדורה במקום סודי לרגלי עץ אלון עתיק, מתפלל- ותפילתו נענתה.

 

דור אחד אחריו התבקש צדיק אחר לפעול בעניין של פיקוח נפש. לבש הגלימה השחורה, פנה לאותו יער, ומצא אותו אלון. אמר: "אין אנו מסוגלים עוד להדליק את מדורתו של הבעש"ט, אך בכוחנו לומר אותה תפילה"- ותפילתו נענתה.

 

ושוב עבר דור אחד, והתבקש הרבי מסאסוב לפעול למען פיקוח נפש. לבש את חלוק המשי החגיגי שלו, ופנה ליער. אמר: "אין בידנו להדליק את המדורה ההיא, ואין בכוחנו לזכור את כוונתה המיוחדת של התפילה ההיא, אך זוכרים אנו את מקום עץ האלון שם קרה הדבר"- זה הספיק והגזירה בוטלה.

 

חלף עוד דור, ורבי ישראל מרוז'ין התבקש לפעול למניעת צרה גדולה, והבין שזו שעת חשבון הנפש. התיישב בכיסאו המצופה זהב בארמונו המפואר, ואמר: "אין בכוחנו ללכת לאותו יער, לא להדליק את המדורה, גם את התפילה הישנה שכחנו. ואפילו איננו יודעים היכן מקום האלון בו ארעו הדברים. אבל את הסיפור שארע שם עדיין יודעים אנו לספר."

                                       

                                                                                                 (סיפור חסידי)

 

חצי יובל לבית ההנצחה

 

ראיון עם משה ואתה נצר הובא לדפוס על ידי מירי פיינשטיין.

 

בעת המפגש לסיום עבודתה של אֶתה בבית הזיכרון והנצחה הסתבר לנו שרק לפני כחודשיים מלאו חצי יובל שנים להקמתו של הבית. מצאנו לנכון לנצל מועד מיוחד זה כדי להיזכר במטרות הקמתו, בשלבי בנייתו ובמה שהתרחש בו מאז.

וכאילו לא עברו 25 שנים מחנוכת הבית (28 שנים מראשית תהליך הקמתו) – מֹשה זוכר כל פרט ושמח לספר, ואתה מחזקת ומוסיפה משלה. הם אוהבים את הבית וגאים בחלקם ביצירתו.

 


 

ש. מדוע הוקם בית ההנצחה? מי היה היוזם והמניע?

ת. התקופה לאחר מלחמת יום הכיפורים, בישובים רבים כבר היו אתרי הנצחה לבנים ולחברים שנפלו במערכות ישראל. בתנועה הקיבוצית הנושא כבר היה מפותח ואני בתפקידי אז כיו"ר "יד לבנים" עסקתי בו. הייתה אפשרות לקבל מימון מגופים שונים, ממשלתיים וציבוריים, ולממש צורך של הקהילה להנציח את חלליה.

 

ש. כיצד נבחרה הקונספציה של "הבית"? מי החליט מה יעדיו וכיצד יבנה?

ת. הכל נדון ונתקבל באסיפת הקיבוץ. אני זוכר דיונים טובים על הרעיון, על טיבו של הבית, על המקום והמבנה - על הכל. כמובן שהיה צוות שהוביל ונעזר באנשי מקצוע מתחום התכנון והבניה וכן מן ההיבטים האסטטיים. בין חברי הצוות: משה, אתה, שרה'לה גינסברג, המזכיר "התורן" באותה העת, וכן מנחם עזרא שליווה את הבנייה מראשיתה ועד חנוכת הבית. בהמשך הצטרף יעקב יניב ז"ל, הוגה ומייסד הארכיון, שלימים החליפו אמנון קרניאל שממשיך לטפחו עד עצם ימינו אלה.

 

 

ש. והמימון מניין?

ת. באותה התקופה ניתן היה להיעזר במימון חלקי מה"מחלקה להנצחת החייל" במשרד הביטחון, מתקציב מיוחד למבני ציבור במשרד הפנים, מ"קרן ספיר" ועוד. הסכום שהצטבר מהמקורות הללו הספיק להקמת הבית. רמת יוחנן השקיעה בציוד וברהוט וכד'.

ש. איך החלטתם על ייעודו של הבית? על צורת ההנצחה?

ת. נסענו למרכזי הנצחה רבים בישובים שונים וליקטנו מניסיונם של אחרים.

רצינו במרכז מכובד שינציח את כל האוכלוסייה שחייתה ברמת יוחנן ולייחד בו את חללי מערכות ישראל. רצינו מקום שיהיה מכובד ופעיל! שיתרחשו בו מפגשי חברה ותרבות, שיהיו בו חיים.

ש. והמקום כיצד נבחר?

ת. איזור "בית התרבות", דאז, שכלל את המועדון לחבר (חדר המוסיקה), האמפיתאטרון הטבעי, הבמה והספריה אשר נבנו כ 25 שנים קודם לכן על פי תכנונו של האדריכל טרטקובר, נראה לנו הולם מבחינת התוכן וההקשר. רצינו שתהיה תנועה של אנשים בסביבה. לתכנון הבית בחרנו באדריכלית חברת לוחמי הגטאות אשר השתלבה בחשיבה שלנו והעשירה אותנו ברעיונותיה. אחד הנושאים לו הקדשנו זמן רב ומחשבה היה ההשתלבות של המבנה בתוך המבנים הקיימים ובתכנון הסביבה בעתיד.

 

ש. מה עומד מאחורי התכנון של פינת הזיכרון?

ת. ברור שפינת הזיכרון היא חלק בלתי נפרד מן הבית אולם רצינו ליצור הפרדה כלשהי שתאפשר לפעול באולם ללא מעצורים ולכן הוגבהה הפינה משטח האולם כולו. העלייה במדרגות יוצרת את ההתייחסות ההולמת והדלת הגדולה הנפתחת לצדדים משמשת חיץ "בין קודש לחול". נמנענו מלתלות תמונות אישיות כדי לא להכביד על הנוכחים. בהמשך תכננו תיקי זיכרון שיכילו פרטים על כל חבר וחבר ושילבנו בהם את ספרי הנפקדים.

 

ש. הפסלים של עזרא אוריון? כיצד ומדוע הם שולבו?

ת. האלמנטים הפיסוליים נוספו לבניין תוך תהליך הבנייה. עזרא אוריון (זוסמן), בן רמת יוחנן ופסל בעל שם, הוזמן לחוות דעתו ולתת רעיונות לעיצוב השטח שבכניסה לרחבת בית ההנצחה.

בהצטלבות הדרכים בפניה אל האתר העמיד עזרא 3 אלמנטים של בטון הנותנים יחדיו תחושה של כניסה בשער.

המרחק מ"השער" אל המבנה יצר צורך בגורם מגשר שישרת את הכניסה לאווירה המיוחדת של אתר זיכרון והנצחה.

עזרא הביא את הרעיון של שימוש באדני ברזל של רכבת ישראל אשר יצאו משימוש והצעתו התקבלה. לאדני הרכבת  ישנה היכולת לבטא הרכנת ראש, והצבת מספר אדנים בקבוצה נותנת תחושה של התכנסות, של צוותא.

שלושה גושי פסלים הוצבו:

מחוץ למבנה: נראה למרחוק, מוצב על בסיס בטון, ומבטא קבוצת אנשים  כשראשיהם שחוחים.

ברחבת הכניסה: שורת דמויות מרכינות ראשים ואדן נוסף אופקי במשמעות של יד המופנית פנימה אל תוך הבית.

בתוך "חדר ההנצחה" הוצבה קבוצה נוספת על כַּן מוגבה, אשר מעליה כיפה שקופה השופכת אור טבעי אל מעל לראשים המורכנים.

האלמנטים הפיסוליים הללו הפכו לחלק בלתי נפרד מן הבית ומן האווירה המיוחדת השוררת בו.

 

ש. לאיזה  פעילות ציפיתם?- מה תכננתם שיתרחש בבית ההנצחה?

ת. הבית תוכנן כך שיכיל את הארכיון של הקיבוץ, שתוכלנה להתקיים בו התכנסויות שונות של מוסדות הקיבוץ: ימי זיכרון, חוגים, ימי עיון, קונצרטים קאמריים, תערוכות אומנות, הרצאות ועוד ועוד.

הקפדנו במשך כל השנים שלא ישתמשו במקום לבילוי, לאכילה ולשתייה פרט לכיבוד קל. ואכן לאורך כל השנים נשמר כלל זה.


 

 

משה ואתה מסכמים ומצפים שיהיה המשך לפעילות בבית באותה רוח של איכות והקניית ערכי תרבות שרמת יוחנן שקדה לטפחם ולשמרם במשך עשרות שנים ותמיד הייתה גאה בהם.

חשוב להמשיך ולדאוג לטיפוח הסביבתי של המוסדות התרבותיים המצויים באותו איזור ולהגשים גם את הרעיון לאחד אירגונית תחת קורת גג אחד מוסדות אלו עם מבני מורשת הפזורים גם במקומות אחרים .

אתה ומשה מקווים ומאמינים שנסיון העבר  - 25 שנים! - נילמד ויימשך פיתוח המקום גם בעתיד כנכס תרבותי לקהילתנו. .

 

 

דברים שנאמרו לאתה נצר בשבוע שעבר עם סיום תפקידה  כאחראית על בית ההנצחה, ובמלאות 25 שנים להקמתו.

 

לאֶתה היקרה:

התכנסנו כאן משפחה, חברים וידידים להיות איתך ולהביע לך מעט מאשר רוחש ליבנו במועד כזה של העברת שרביט הניהול של בית ההנצחה לשרה'לה, לאחר שנים רבות שהתמדת וניהלת אותו במסירות ודאגה.

מוסד בית ההנצחה שנבנה לפני 25 שנים קבע סטנדרט חדש של מרחב ציבורי: עשוי בקפידה, משדר כבוד, איכות, איפוק והשראה.

היו שנים שהבית שקק מבקרים באירועי תרבות, בתערוכות אומנות, ולהבדיל - באירועי פרידה  וזכרון.

והגיעו שנים שהאירועים פחתו. בכל זאת בית ההנצחה תמיד ציפה מוכן ומזומן, נקי ומאורגן לאורחים שיבואו להסתופף בצילו.

את כל זה ניווטת את, אֶתה, באחריות, במאור פנים ובמסירות ללא גבול תוך עשייה מהלב ובלי לבקש תגמול. לא חדלת לרגע לפרוש את חסותך עליו ואף במחלתך היית הכתובת המרכזת את פעילותו.

בחפץ לב החלטת להעביר את השרביט לשרה'לה ואין ספק שהיא תהיה ממשיכת דרכך ברוח המיוחדת של הבית הנפלא הזה. יצרת לנו דגם שאנחנו גאים בו ורואים בו מרכז שמאחד את מורשת העבר עם ניסיון לעצב את דמותנו התרבותית והחברתית בעתיד. הייתי מאחלת לכל משרתי הציבור ברמת יוחנן לאמץ לעצמם כמה מתכונותיך, אֶתה, שבלטו מתוך פועלך בבית ההנצחה:

טיפחת נכס ציבורי לטובת הציבור, הקפדת על מראהו התרבותי מבפנים ומבחוץ, ועל האווירה המיוחדת שבו, הוספת שכיות חמדה על מנת שתשרה בו רוח של אומנות ויצירה, השתדלת שכל הנכנס בשעריו יחוש בנוח, יתרווח בכיסאו, יתכבד במשקה.

הקרנת שקט ואופטימיות, חיוך ומאור פנים.

את כל זה אני מאחלת לכולנו גם בעתיד:

שנהיה ראויים לטוב הזה שהורשת לנו ושנדע לקיימו ולקדמו לעתיד טוב יותר  בסובלנות, רוגע ושלום.

מודים לך אֶתה מקרב הלב, ומברכים אותך בבריאות ובנחת ביחד עם משה וכל בני המשפחה.         אוהבים ומוקירים..

 

 

 

דָּבוּק עֲפָרָהּ

                                                          לטל פארן

אֵין סְפֹר עֲקֵבוֹת                                       ולכל הבנים בתפוצות

טְבוּעִים בְּדַרְכֵי חֲצֵרֵנוּ

בִּשְׁבִילֵי הַבָּתִּים, בְּרַחֲבֵי הַשָּׂדוֹת.

 

כָּל אִישׁ עִקְבוֹתָיו הוֹתִיר

עַל פָּנֶיהָ

אִם אָרֹךְ הָיָה נְתִיבוֹ, אוֹ קָצָר.

ֹ

נִשְׁאֲרוּ עִקְּבוֹתָיו

טְבוּעִים בָּהּ,

דָבוּק עֲפָרָהּ לְרַגְלָיו

לֹא יִמְחוּם הַמֶּרְחָק וְהַזְּמַן.

 

וּבְשׁוּבוֹ לְהַלֵּךְ בִּשְׁבִילֶיהָ

וְלוּ גַּם כְּאוֹרֵחַ,

יָחוּשׁ, כִּי לֹא פַּג הַחֹם

מִטְּבִיעוֹת צְעָדָיו.

 

                             ראובן עזריאלי  25/7/03

 

    מדיוני המזכירות / 24.7.2003

 

נעדרים: אורית, שחר.

 

1.      הוחלט לבצע החזר "תוספת וותק" לחברים שצוות עדכון  הוותק מצא שנפלה טעות בחישוב ויתקם.

 

2.      דווח על בדיקות ופעולות הנעשות בקשר להקמת מרפאה אזורית ליישובי גוש זבולון במתחם שליד בית המועצה. הוחלט לקיים דיון במזכירות יחד עם ועדת בריאות והצוות הרפואי.

 

3.      המזכירות קיימה דיון בנושא תלונות חברים במשטרה. מובן שאיננו מעמידים את עצמנו מחוץ לחוק, יחד עם זאת, לאור התוצאות החברתיות הקשות המתלוות להגשת תלונה במשטרה נגד חבר, נראה למזכירות שרצוי מאוד על פי אורחות חיינו, לפנות למזכיר ולתת הזדמנות נאותה לפתרון הבעיה לפני פנייה למשטרה. בכל מקרה, יש ליידע את המזכ