מס. 1379.  י"ג בסיון  תשס"ג  13.6.03

 

יש מקום לגאווה

 

חברות התעשייה המובילות במיגזר הקיבוצי ב- 2003

 

דירוג עפ"י מחזור מכירות (2002) במיליוני דולרים (מעובד ע"י דן אנד ברדסטריט)

 

דירוג קיבוצי

(ב- 2002)

דירוג ארצי

(ב-2002)

שם החברה והקיבוץ

 

בענף

מכירות

(גידול ב- %)

יצוא

(גידול ב- %)

(%מהמחזור)

מספר מועסקים

מכירות לעובד (אלפי $)

1 (1)

34 (36)

נטפים , חצרים, מגל, יפתח

פלסטיק ומוצרי גומי

232.2 (4.4)

212.9 (4.3)

(91.7)

1540

150.8

2 (2)

45 (43)

טבעול

לוחמי גטאות, ו"אוסם"

מזון שתייה, טבק

164.4 (1.4)

31.5 (9.1)

(19.2)

1118

147.0

3 (3)

63 (77)

פלרם (בורסאית)

רמת יוחנן, "באייר"

פלסטיק ומוצרי גומי

119.4 (18.5)

105.9 (16.9)

(88.7)

500

238.9

4 (5)

76 (106)

גן שמואל מזון (בורסאית)

גן שמואל

מזון, שתייה, טבק

100.6 (23.4)

83.3 (29.0)

200

503.0

 

5 (10)

84 (140)

על בד (בורסאית)

משואות יצחק

עץ ומוצרי נייר

97.2 (75.8)

87.2 (92.8)

(89.7)

610

159.3

 

6 (-)

85 (178)

תמה

משמר העמק, גלעד

פלסטיק ומוצרי גומי

94.7 (34.2)

88.0 (37.5)

(92.9)

450

210.5

7 (4)

89 (102)

פלסאון

(בורסאית),

מעגן מיכאל

פלסטיק ומוצרי גומי

90.6 (10.6)

78.0 (10.6)

(86.0)

694

130.6

 

 

8 (9)

104 (137)

סולבר

חצור

מזון, שתייה, טבק

78.7  (37.0)

34.3 (-0.5) (43.6)

155

508.1

 

9 (6)

110 (114)

פלסטרו

גבת

פלסטיק ומוצרי גומי

73.5 (

 

53.5 (15.3)

(72.7)

250

294.2

10 (7)

111 (120)

פריגת

גח"מ, גח"א, מב"י

מזון שתייה, טבק

73.4 (13.4)

37.8 (13.5)

(51.5)

300

244.6

 

 

 

      דו"ח שבועי  /  א. פלד

 

לאחרונה אישרנו בקלפי הקמת קרן "דור לדור" להבטחת עתידם הכלכלי של בנים וחברים בעלי צרכים מיוחדים ו"כושר השתכרות" מוגבל.

למיטב ידיעתי זהו תקנון ייחודי ואולי המתקדם בתחום זה בתנועה קיבוצית (ובחברה הישראלית בכלל). מובן שמִבחנו של התקנון יהיו במילויו בתוכן כלכלי הולם תוך זמן סביר.

 

תקנון  זה מצטרף אל "מערכת הכלים" של  ביטחון חברתי וקהילתי שאנחנו שוקדים על הכנתם היום כבטוחה לימי סגריר ואפשרות של התרופפות רמת השותפות, העזרה והערבות ההדדית.

"הכלים" בתחום האישי כוללים:

v     עבודה מפרנסת בראש וראשונה. זהו הכלי המרכזי לקיום ביטחון כלכלי וחברתי של החבר והמשפחה. ברמת יוחנן היום כ- 280 חברות וחברים חייבי עבודה וקצת יותר מזה מִשרות מתומחרות. על אותם חייבי עבודה שאינם מתומחרים "מחפים" חברים שמעבר לגיל חובת  עבודה  הממשיכים לעבוד.

v     פנסיה (בגיל 65 לנשים וגברים) עם קצבה חודשית עליה החלטנו ובתכנית מאוזנת מבחינה אקטוארית.

v     קצבת זקנה של הביטוח הלאומי. (קצבת הזקנה יחד עם הקצבה הפנסיונית, בשיעור השכר הממוצע – ברוטו – במשק).

v     ביטוח בריאות. כיום  כולנו מבוטחים (בנוסף לביטוח הבריאות הממלכתי - "קופת חולים"),בביטוח בריאות משלים למקרים קשים (השתלות וניתוחים בחו"ל). נצטרך לשקול הרחבת הביטוח הרפואי לכיסוי פרקים נוספים.

v     ביטוח סיעוד – המבטיח קרן לאישפוז בבית סיעודי (היום עד 5 שנים) – לא מבוצע על ידינו היום.

v     ביטוח אובדן כושר עבודה/השתכרות (עקב נכות מתאונה) – קיים אצלנו באופן חלקי ואנו בודקים  הרחבתו.

v     מיצוי הזכויות כלפי המוסד לביטוח  לאומי – בגין נכות תאונתית, נכות כללית, מחלות מקצוע. אנו עוסקים במיצוי זכויות אלו לגבי חברים זכאים. קרן "דור לדור" הנ"ל לבעלי צרכים מיוחדים.

v     קרן לימודים גבוהים. עדיין לא קיימת אצלנו. היום ממומנים "לימודי הצעירים" באופן שוטף מתקציב הקהילה אבל ללא הקמת קרן כזו, אין ביטחון לגבי מימון לימודים גבוהים בעתיד.

v     קרן להבטחת "דמי עזיבה". החובה לשלם דמי עזיבה קבועה בחוק אבל קיומה מותנה בכך שיהיה כסף למלאה. (כולל אפשרות של פדיון "דמי העזיבה" גם ללא עזיבה, בהגעת החבר לגיל פרישה או כדומה). קרן כזו עדיין לא קיימת.

v     צמצום פערי הדיור והבטחה שב"יום הדין" יהיו דירות הקבע ברמה דומה וטובה. פעילות זו מתקיימת אצלנו בהוצאה תקציבית גדולה מאוד (כולל מהלך של שיפוץ ושידרוג הדירות הזמניות).

v     הבטחת זכות החבר להתגורר בדירתו. מהלך זה בוצע עם שחרור כל הדירות בקיבוץ משיעבוד כלשהו ומחייב קבלת החלטה לפיה לא ניתן יהיה לשעבדן בעתיד.

v     שיוך נכסים (נכסי מקרקעין ונכסי ייצור). נושא זה נבדק כל העת ונמצא כרגע בשלב של קבלת החלטות במישור הממלכתי (לגבי שיוך המקרקעין).

כל האמצעים הנ"ל שחלקם קיימים, חלקם בהתהוות ולגבי חלקם עלינו לקבל החלטות ולהקצות מקורות, אמורים להוות יחדיו את חבילת הביטחון החברתי של  החבר למקרה של פירוק  השיתוף וצמצום האחריות ההדדית וכן למקרה של משבר  כלכלי מקומי. (במקרה של משבר כלכלי ברמה הלאומית, חלק מן המכשירים הנ"ל יפגע)

 

במקביל ליצירת הכלים במישור האישי/משפחתי, אנחנו עוסקים גם ביצירת מקורות לתקציב הציבורי של הקהילה.

גם במקרה של "פירוק השיתוף" עדיין נדרש תקציב קהילתי נכבד על מנת לקיים שירותים כלליים שהם חלק חיוני של קיום חיים קהילתיים. (אחזקת ופיתוח תשתיות: חשמל, ביוב, מים. גינון ונוי. אחזקת מבני ציבור כבישים ודרכים. "משכורות" לעובדים  קהילתיים וכיו"ב).  בעיקרון התקציב הציבורי יהיה ממומן על ידי "מס קהילתי" אבל קהילה שתסמוך רק על המקור הנ"ל, עלולה למצוא  עצמה עם תקציב מדולדל שיגרום  להתדרדרות המקום מכל הבחינות ופגיעה ברמת החיים גם של אלה שמסוגלים להבטיח לעצמם פרנסה טובה בתא המשפחתי המצומצם.

v     המקורות העצמאיים לתקציב הקהילה עשויים לבוא:

v     מנכסי החקלאות.

v     מנכסי התעשייה.

v     מנכסי הנדל"ן.

מחקלאות, למעשה כבר היום אין בכוחה לתרום לקהילה כמעט דבר למעט שכר  עבודה (כל עוד הוא חלק מתקציב הקהילה).

התעשייה, עליה קם ונופל הכל ולכן ממילא "הנחת הבסיס" בתסריט של משבר אומרת שהתעשייה אינה תורמת להכנסות הקהילה.

הנדל"ן המניב, (כולל השטחים המשמשים לתעשייה), - עשוי להיות המקור העיקרי לתקציב  הקהילה. (הנדל"ן – באמצעות הארנונה – הוא מקור מרכזי גם בתקציבי כל הרשויות המקומיות).

כבר היום תרומת הנדל"ן בתקציב המשק הוא גבוה ביותר ויש להמשיך ולפתח נושא זה, הן על ידי  השקעות נכונות בנדל"ן חיצוני והן במיצוי האפשרויות הגלומות ב"שטח המחנה".

 

כל האמור לעיל אינו  מותנה בשינוי אורחות חיינו כפי שנרצה להחליט בכל עת, אלא עוסק בהכנת הכלים במישור הפרט והכלל למקרה ששינוי כזה יבוא מרצוננו או "יכפה עלינו", עקב משבר כלכלי או חברתי גם שלא מרצוננו..

 

 

 

שיפוצים בדירות הקבע עידכון

1.   "כזכור", בעיקרי תכנית השיכון שהתקבלה לפני שנה, כלול גם הפרק של "שיפוץ דירת הקבע"  

כדלקמן:

       "6.א.  דירות הקבע צמודות הקרקע הנחותות מדירת הסטנדרט, ישופצו על ידי הקיבוץ כך             שלאחר השיפוץ תתקבל דירה הדומה לדירת הסטנדרט. התור לשיפוץ יהיה על פי            הוותק".

2.  דירת הסטנדרט הוגדרה כ"דירה צמודת קרקע בבית דו-משפחתי עם גג רעפים, הכוללת     אלמנטים פונקציונלים (חדרי שינה, שירותים וכיו"ב) ושטח בדומה לדירה בשכונת תמר..."

3.   כפי שדוּוח, לאחרונה הושלם המהלך של עידכון ותק החברים והרשימה המעודכנת הוגשה על ידי הוועדה. (קיימים עדיין שלושה ברורים שהופנו על ידי הוועדה למזכירות).

4.       בתקציב הקהילה לשנת 2003 הוקצה סכום מתאים לביצוע השיפוצים.

5.      לאחר שהתקבלה רשימת הוותק, ישב הצוות המטפל בנושא זה (צור, אודי, עידו, רם-גל, יהודית ענבר, מיכל רימון), וגיבש תכנית עבודה. כחלק מתכנית זו נערכו פגישות עם החברים הראשונים הנוגעים בדבר על מנת לברר את זכאותם (מבחינת "צימצום הפער" עד כמה שקיים פער כזה), ורצונותיהם. הצוות קִיים השבוע דיון נוסף, לאחר בירור עוד מספר פרטים עובדתיים ותכנוניים נוספים ופגישה מסכמת עם הדיירים, ניתן יהיה לקבל החלטה לגבי עצם הזכאות ואופן הביצוע לגבי כל דירה.

6.      קבוצת החברים הראשונה בתור השיפוץ עמה נערכו פגישות כוללת את השמות הבאים אשר נמצאים בדרג המכסימאלי של 52 שנה (ללא סדר פנימי): שורר אחיאם, זבולון עוזי, טלמון דניאל, גלינקא שרה, לקח יצחק, פארן אליעזר, שטייף זכריני (ובני זוגם המתגוררים עמם)..

 

 

שַׁלְוָה

 

בְּבֹקֶר שַׁבָּת מְפֻיָּס,

לְחַבֵּק אֶת שַׁלְוַת הַשֶּׁקֶט

בְּטֶרֶם יָשׁוּבוּ יְמֵי הַחוֹל.

 

לִסְפֹּג אֶת שַׁלְוַת הָרֹגַע

לִרְאוֹת אֵיךְ בְּלִי קוֹל עוֹלָה הַשֶּׁמֶשׁ

בְּעוֹד הַדְּרוֹרִים נָמִים אֶת שְׁנָתָם.

 

גַּם הַצֵּל לֹא הִשְׁמִיעַ רִשְׁרוּשׁ   

בְּזוֹחְלוֹ עַל עָלִים

יְבֵשִׁים שֶׁנָּשְׁרוּ.

 

עַל שֻׁלְחַן הַמִּרְפֶּסֶת

חֲתוּל הַשְּׁכֵנִים מַבְרִיק

פַּרְוָתוֹ בִּלְשׁוֹנוֹ.

 

וְשַׁלְוָה עָטְפָה אֶת כְּפָרִי וְאוֹתִי

מִתּוֹכָהּ צוֹמְחִים

 הַשִּׁירִים וְהַדֶּשֶׁא.

                             ראובן עזריאלי 7/6/03

 

 

 

סוף דבר / יוחנן קרוא

 

בימים אלו הושלם הליך בחירתי החוזרת כגזבר הקיבוץ. אני מבקש להודות לכל אותם חברים שתמכו בי. שוב הוכחנו כציבור את ראיתנו החברתית ואת אחריותנו לבית זה, אשר הוא בית לכולנו. נאחל לדניאל יפה שסיים תפקידו כחשב הקיבוץ, הצלחה בתפקידו החדש והחשוב בחוץ.

הייתי מסתפק בשורות אלו של הבעת תודה, אלמלא פירסמו - בעיתוי מקרי  זה – שתי חברות, את דאגתן "מפרצות" במערכת הכספית. כאדם המופקד מזה ארבע שנים על התחום, אני מוצא חובה לעצמי להבהיר מעט ולהעמיד דברים על דיוקם.

קיימת ברמת יוחנן מאז הקמתה שתי מערכות: המערכת החשבונאית = הנהלת חשבונות, והמערכת הכספית = הגזברות.

צודקת תלמה שכיהנה כגזברית ומנהלת חשבונות ראשית במשך שנים רבות, כי יש ליצור את הקישור בין המערכות המבטיח השלמת הבקרה. אני רק תוהה מדוע לא בוצע קשר זה על ידה ובזמנה. ממש כמוה חשוב לי לציין, כי גם לי אין כל חשדות כלפי החברים שעסקו בכך בעבר. ברצוני לדון בנוהלי העבודה הקיימים בגזברות ובתכניות הפיתוח הנמצאות בשלבי ביצוע. עם זאת חשוב להדגיש כי כל נושא הקישור והבקרה אינו נכלל במהלכים אלו, מעצם היותו נתון לאחריותה הבלעדית והמוחלטת של הנהלת החשבונות.

המערכת הכספית שופרה בשנים האחרונות במישורים הבאים:

1.      פותחה, הותקנה והופעלה לראשונה, תוכנה יעודית דו-צדדית המאפשרת את סגירת המערכת, בקרה פנימית והפקת מאזני  בוחן מדי חודש, אשר העתק מהם מועבר מיידית להנה"ח.

2.      שופרה האיכות המקצועית הנדרשת מההיקף והמורכבות הגדלים, עם כניסתה לעבודה של אורנה. אורנה קיבלה על עצמה אחריות מלאה וכוללת למערכת הכספים הפנימית, וממלאת זאת באחריות ומקצועיות הראויים לכל שבח.

3.      לראשונה בתולדות רמת יוחנן, הוגדרו, נכתבו ואושרו נוהלי עבודה מפורטים לתיפעולה של המערכת. מוסדו נוהלי דיווח תקופתי מפורט להנהלות ונקבעו כללים מחמירים ומפורטים מבעבר, לגבי אישורים וזכויות חתימה.

 

שיפור כולל במרכיבים מרכזיים אלו, מצא את ביטויו בדיווחים של רואי החשבון של הקיבוץ שמצאו כי הכל תקין בתיפעול ובתיפקוד המערכת. עם זאת אני שב ומזכיר, שאנו נמצאים כבר בתחילת מקצה שיפורים נוסף בהנחייתו של מומחה חיצוני. המקרים החמורים שפורסמו לגבי קיבוצים אחרים מחייבים את ההנהלה ואותי אישית, להבאת המערכת לסטנדרטים חדשים וגבוהים יותר דוגמתם לא ידענו בעבר.

באשר למערכת החשבונאית, אינני צריך, יכול ומוסמך להציג את דרכי פעולתה, איושה, תיפקודה ובקרותיה הפנימיות והחיצוניות. כתנאי ליכולתה לפעול, מקבלת הנהלת החשבונות נתונים שוטפים מכל מרכיבי המערכת. רישומם המדוייק והמקצועי בלוח-זמנים מוכתב, אמור למנוע פרצות אפשריות ולהיסגר במסגרת הדוחות הכספיים. חבל שמאבקים מיותרים, מנעו השגת יעד זה עד כה, אני מאמין שניתן ונדרש לפעול אחרת.

עם כניסתו של דוד בימים אלו כחשב, אני רוצה לאחל לו בשם כולנו הצלחה בתפקידו המורכב. אישיותו, ניסיונו ומקצועיותו, מאפשרים כבר עכשיו את תחילתו של שיתוף פעולה מבורך לחיזוק הקשר החיוני שבין המערכות. אם נתרכז בעיקר, נוכל להמשיך ולקדם ביחד את כל אותם דברים החשובים לנו באמת..

 

 

   העצים גבהו ומסתירים את הנוף... / ירמיהו

 

מוצאי שבת, אחה"צ.

שמש עייפה משני ימי חג ארוכים מאחרת לשקוע אל הכרמל. אור רך עכשיו בחוץ מרגיע את סוף היום. בחזרה מעִיסוּקֵי-השבת שלי אני נושר מֵאוֹפַנַי וּמַחְנֶה אותם תחת עץ המישמיש בכניסה לבית. אחרי שנה ברוּכת גשמים העץ שופע פרי. מרחוק הוא נראה משובב עין, בתוך הירוק, כתום נמרץ, קורץ, רק להושיט יד... אם תתקרב תבחין שהכל נגוע.  בּוּוּוּף...הם נושרים אחד אחד, מתפצחים ונמרחים על הדשא. ריח הַמָק המתקתק ורחישת הפרוטאין הלבנבן מצמררים אותך לרגע. חקלאות "אורגנית" במיטבה. שומר נפשו לא יחסה בצילו של  העץ הזה, שמא תנחת על ראשו "פצצה מתקתקת", או עיסה דביקה תהיה מִרְמַס לסנדליו.

אני נכנס הביתה, ריחות אחרים עולים כמו קטורת מהמטבח, הסירים מבעבעים והמחבתות שוקקות, ארוחת הערב מתבשלת, צריך להתאפק אבל יש למה לחכות. יותר מאוחר יגיעו  עוד "מורעבים" ויחד נשב לאכול.

 

אחרי הארוחה, שבעים ואכולים עד כלות, אנו משיחים בענייני היום.

לפתע מתחילים ה"ניידים" לרחוש, התרגשות באוויר.

 

"מה קרה" אני שואל את אודי.

"חיים כהן נעלם", "מי זה חיים כהן?"  "עובד ותיק שלנו מאושה".

"אז מה אתם עושים?"

"כולם יוצאים עכשיו עם הטנדרים לחפש אותו".

"איפה תחפשו אותו באמצע הלילה?"

"אנחנו כבר יודעים". הוא קובע בפסקנות. "מה זאת אומרת אנחנו כבר יודעים?"

"אבא", הוא מנסה להוכיח אותי על חוסר ההבנה שלי, "כל העובדים בגד"ש זה משפחה אחת, וזאת לא הפעם הראשונה".

 

לא אמרתי כלום  אבל אהבתי מאוד את ההתבטאות הזאת, ואני שואל את עצמי האם משהו מן הטעם של האמירה הזו והאיכפתיות הזו עדיין קיימים גם בינינו כחברים, כקיבוץ.   

 

בין לבין אני מסכם לעצמי את מאזן ה"יש" וה"אין" כרגע - רמת החיים שלנו עולה משנה לשנה, כולנו נחים בנהנתנות לא קטנה בחיק הנובורישיות הישראלית הממוצעת, אם לא למעלה מזה, צוברים רכוש, משמינים, נעשים מפונקים. מה אנחנו מוכנים לעשות היום מעבר לנדרש מאיתנו בשעות העבודה המוגדרות? לשאת איזה דגל? להרים איזה אתגר? מעורבות פוליטית? לתרום כפרטים למען עשייה התנדבותית בתוך או מחוץ לקיבוץ? מעט מאוד.

עסוקים בעצמנו, נתונים לעצמנו, עושים לביתנו, ואיכשהו זה מסתדר נהדר, משתלב מצויין במרחב, כי ככה הַחֶבְרה המערבית נוהגת.

אבל, כמו שׁחֲבֵרָה טובה שלי אומרת בזמן שאנחנו הולכים בשדות, גם אם ניקח בחשבון את כל האמור לעיל, בכל זאת, בדרך החיים שלנו יש יותר צדק מאשר בכל חברה אחרת. היא מאמינה בשיוויון ערך האדם. לא כולם נולדו שווה - זה נתון שאין לנו שליטה עליו, זה עדיין לא סיבה מספיק טובה, לדעתה, לחלוקה חומרית בלתי שווה. (עייו ערך ש.ד.).

אני נוטה להסכים עימה, אבל מדוע, אני שואל את עצמי,  החברה ה"יותר צודקת" הזו כל כך מרבה להשתלח בעצמה? מאיפה באה ה"רוח הרעה"?

כמה מן ההתבטאויות שנשמעו לאחרונה בהחלט לא היו לטעמי, ועם זאת אין לי ספק שכל מה שנעשה, או נאמר, נעשה מתוך כוונות טובות – חלק מהתוצאות ישרות, חלק עקומות כי כולנו בני אדם. בעידנא דריתחא נאמרים דברים שבכל מצב אחר אולי היינו שוקלים אותם שנית או נמנעים מהם בכלל.

תופעות של אי- איכפתיות, דרישות לא סבירות, התנערות מאחריות, ניצול המערכת, בטלה, וכו', הן לא חזון נפרץ, לפעמים אתה עומד מולן נדהם, חסר אונים ומתוסכל עד דמעות.

אני יודע על עצמי עד כמה קשה לי להשתלט על הפה שלי כשהוא מתחיל לפלוט עלבונות במצבים כאלה, על אחת כמה וכמה אני מבין את אלה שאנחנו בחרנו בהם לעשות בשבילנו את העבודה הלא נעימה הזו.

ריבונו של עולם, איך איך איך לומדים את הדרך חזרה? את הדרך שעוברת בשדות הסליחה והקבלה, הדרך שמצריכה השקעת אנרגיות שלא תמיד נמצאות בהישג יד.

 

ההצבעה בקלפי היא דעת הרוב ואני מאמין שהחברים שנבחרו כך יתרונם מרובה. כל אחד פועל בכל מאודו כי זה הבית. עובדה זו מוּכחת לאורך זמן - רמת יוחנן הוא משק מבוסס וחזק.

אלא שלפעמים נדמה של'מישהו' יש צורך לאו-בר-כיבוש "להשתיק" ל"החליק" בעיות ו"לא לעשות גלים" במערכת שמא יבולע לנפשותינו הרכות, אם זו שיטה - צריך להלחם בזה עניינית, ולא הייתי ממהר לפטר אף אחד. ראשית משום שבחרנו בהם והם עושים את המוטל עליהם ביושר ועל פי כישוריהם, שנית משום שהיום אין לנו כל כך הרבה מהסוג הזה, ושלישית מי לידינו ייתקע שבמקומם יבואו יותר מוצלחים.  תפקידנו לשאול ולבקש תשובות, להיות עם יד על הדופק. לא להניח.

 

אם יש נושאים מערכתיים שצריך להשלימם, ואני מבין שיש, יש לעשות זאת מהר, תוך שיתוף פעולה מלא בין הגורמים השונים ברוח טובה. זו לא בעיה אישית!!! ולא בגלל שאין לנו אמון במערכת, אלא על מנת לשמר את התנהלותנו  תקינה, מבוקרת, ולמנוע  לזות שפתיים, שחס וחלילה לא יוּשם מכשול בפני עיוור או רָעוֹת חוֹלוֹת אחרות.  

אין לנו זמן להיכנס למיגננות או ויכוחים מי אמר, מי עשה, מי התנגד ומי חִייב. וזה גם לא חשוב.

 

*    *    *

אחרי הארוחה  אנחנו יוצאים החוצה למרפסת המערבית, לפני שנים היינו רואים את כל חיפה נשפכת על הכרמל באורותיה, היום העצים גבהו ומסתירים את הנוף, מסתפקים בדוגמית קטנה. ממול מתאבך הלפיד והעשן מבתי הזיקוק, מי שלא מסתפק בזה מרעיל את עצמו ב"נובלס" באוויר הפתוח, האחרים עסוקים בקינוח, בקפה, או סתם מעכלים בהנאה וגרגור עצלני.

בין לבין ה"ניידים" שוב רוחשים: "האבידה נמצאה, חיים כהן בדרך הביתה", ישתבח שמו, אנחנו נושמים לרווחה, אפשר לחזל"ש.

ורק הד קולות המישמש הבשל, רוחש חיים עצמאיים, מתפצח בבּוּוּוּף... על הקרקע מפר מדי פעם את השקט המבורך שמביא עימו הלילה..     

 

 

אני ו"זוּלָתִי" עוד...

בין אירוע יובל משפחתי אחד למשנהו, "קפץ" נחשון שטייף לברר מה חדש בארץ הקודש. בהזדמנות זו, הוא מספר מה ואיך הוא עושה למחייתו בתאילנד בכלל, ובק"ק בנגקוק בפרט. מה היא "עשתה" לו ומה הוא "עשה" לה.   ריאיינה – דיין זמיר.

 


 

למה דווקא תאילנד?

במקרה, אחרי הצבא עבדתי שנה ברפת, אחר כך ירדתי לאילת. הייתי שם שנה וחצי, משהו כזה, חסכתי כמה ג'ובות ונסעתי לטייל במזרח בכמה מקומות. חשבתי להישאר כמה חודשים בתאילנד עד שתתחיל העונה  בניו זילנד.

הייתי גם בלאוס, קמבודיה ובורמה ואז אמרתי למה שלא ארד לקו טאו ואעשה שם קורס של "DIVE MASTER", נראה לי מתאים להישאר בקו טאו לעבוד, נחמד לגור שם, אפשר למצוא עבודה ולהסתדר בקלות.

קו טאו זה אי קטן 7 על 5 ק"מ בדרום מזרח תאילנד צפונה מקו פנ גאן. היתרון  שיש סביבו הרבה שוניות של אלמוגים, לא עמוק, לא מסוכן, מזג אוויר נוח. מאד פופולארי לסטודנטים וגם ...זול.

בקו טאו עבדתי שנה. עשיתי קורס מדריכים, התחלתי להדריך ונהנתי מאוד. יום אחד קיבלתי מחלה שנקראית דקומפרסיה. אף



 

שעבדתי  על פי טבלת הצלילה, צללתי עם מחשב צלילה, שמרתי ועשיתי הכל לפי הספר.

אבל גם הספר אומר שאם אתה עושה הכל על פי המומלץ, כל כמה ימים צריך לקחת יום חופש, וזה מה שלא עשיתי. יום אחד הגוף אמר: מספיק.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

חטפתי את הדקומפרסיה, שזה תחום אפור ברפואה וקשה להגיד מתי זה קורה או לא קורה. עברתי טיפול בתא לחץ שפירושו ישיבה של כמה ימים בקופסת סרדינים. חוויה.

לקחתי פסק זמן  של כמה חודשים מצלילה, יצאתי לנופש לכמה חודשים בצפון תאילנד.

אחרי זמן מה ובדיקות נוירולוגיות אמרו לי: נחשון אתה יכול לחזור לצלול. אז חזרתי. בצלילה הראשונה בעומק של 5 מ' קיבלתי את זה עוד הפעם והחלטתי שזהו זה.

למי שלא היה בקו טאו מומלץ לבקר, זה אי נורא נחמד, עם קסם מיוחד, כמו קיבוץ, גרים בערך 300 איש כולם מכירים את כולם, אוכלים ביחד גרים ביחד.

אמרתי נמשיך הלאה  והגעתי לבנגקוק ללא שום ידיעה מה אני הולך לעשות.

יום אחד עיני נפלו על מודעה בעיתון של בי"ס ללימוד אנגלית שמכשיר מורים לבית ספר כללי  וגם פרטי. הוצאתי תעודה של מורה במשרד החינוך התאילנדי ובמקביל גם לימדתי.

אחרי שסיימתי את הקורס הלכתי לחפש עבודה שיש יותר שכר בצידה, מצאתי בי"ס פרטי ושכנעתי אותם שאימא שלי דוברת אנגלית, ולמדתי באנגליה. מן הסתם הם לא כל כך טיפשים, הם שמו לב שהמבטא שלי הוא לא אנגלי, לא אוסטרלי ולא אמריקאי, ושאנגלית שלי כמה שהיא טובה היא לא ברמה של שפת אם, ובנוסף הדרכון שלי... ישראלי. הייתי צריך לשכנע אותם קצת ובסופו של דבר קיבלתי עבודה עם שכר יפה.

דיין מוסיפה – וזה השלב בו פגשתי את נחשון בבנגקוק. לאחר שדברנו בטלפון וקבענו, הגעתי לפגישה חיכיתי וחיכיתי, ואין נחשון, טוב אולי הוא התבלבל. יצאתי לרחוב ואמרתי בסדר אולי שם אני אמצא אותו. בפינה ממול זיהיתי אותו בא לקראתי בחור עם חליפה ועניבה, הבנתי שזה הסטנדרט שעובדים בתאילנד. בילינו ביחד ערב מאוד נחמד הלכנו  למסעדה מיצרית, ניגבנו חומוס וזה למעשה המודל ליצירת ה"זולה", המסעדה הנוכחית של נחשון.

 

נחשון - אחרי חודשיים  בהוראת האנגלית, קיבלתי הצעת עבודה מהמועדון שעבדתי בשבילו בקוטאו. הם החליטו לפתוח משרד תיווך בבנגקוק וחיפשו מישהו שינהל את העניינים, הם יצרו איתי קשר פתחנו את המשרד והתחלנו לשווק ממנו.

דיין – קוואסן זה הרחוב של התרמילאים בבנגקוק. שם יש כל מה שאתה צריך, בתי הארחה מסעדות, סוכני נסיעות וגם סוכני צלילה.

נחשון - בשנים האחרונות תאילנד עברה שידרוג באשר לתנאים של התיירות המחירים קפצו, זה כבר לא כמו הודו, יותר יוקרתי וגם השירות יותר יקר עם עליית הרמה, כמעט בכל מקום יש מזגן, האוכל והמגורים יותר נקיים.

עבדתי שם בערך חודשיים ועברתי לעיסקי האוכל. קניתי חלק של חבר ישראלי באותה מסעדת ה"זולה" ואמרנו, ארבעה שותפים על עסק אחד, זה קטן מדי, נשקיע ונגדיל את המקום לקומפלקס יותר גדול. וכך עשינו.

עכשיו ה"זולה" היא מסעדה ישראלית. אוכל ישראלי ובינלאומי וגם תאילנדי. חמישה מזגנים. יש את ערוץ 2 ו- 1 ושידורים מהכנסת בשידור ישיר, יש סוכנות נסיעות לרכבות, טיסות ויזות בעולם וכל מקום תאילנד.

וזה במחירים טובים?

השוק מאוד תחרותי והמחירים זולים. בנוסף פתחנו בקומה בשניה מאהל בדווי עם כריות לישיבה על הרצפה, עם פופים וזה הולך יפה עם נרגילות. אני חושב שאנחנו ראשונים בקווא-סן  שעשינו את זה. הוספנו גם שירות אינטרנט ושיחות לחו"ל במחירים זולים ושמירת חפצים.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

בכמה?

6 באט ליום. תעשי חשבון 1000 תיקים כפול 6 וזה בחדר נעול שלא מבקש לא לאכול ולא לשתות.

לאחרונה הוספנו גם משלוח חבילות לארץ  שמגיע עד הבית. וזה יותר זול ממשלוח  בדואר, כל עוד אתה לא שולח משהו שיעצר במכס. שולחים גם לארץ וגם למקומות אחרים.

כרגע אנחנו עומדים על סף שיפוצים נוספים שזה גם להגדיל את המסעדה וגם להעמיד עוד עמדות של טלפונים, להגדיל את המטבח כדי להוסיף עוד מנות ולשפר את השירות ואולי גם להעמיד שולחן של סנוקר ולהפוך את המקום ליותר בין לאומי, לפנות לשוק שהוא לא רק ישראלי אלא גם אירופאי.

כמה אנשים עובדים חוץ ממך ושני החבר'ה אחרים?

עכשיו יש מיתון אז פיטרנו הרבה עובדים. בתקופות שיא עבדו 16 תיאלנדים וארבעה ישראלים. עכשיו בלי ישראלים, 8 תאילנדים.

אני מבינה שכל העניין של ה – s.a.r.s. פגע בכם קשות?

לא באופן פיזי, רק כלכלי. לפי מה ששמעתי בתקשורת היו שני מקרים בתאילנד. אחד מקרה של מוות של בן אדם בן 99 אבל אני לא בטוח. שדה תעופה נראה ריק כמו שלא ראיתי מעולם. התיירות ירדה ב- 98%, למרות שבתאילנד עצמה החיים כרגיל.

- אז זה הזמן לנסוע לתאילנד?

 אני יודע שבבנגקוק וצ'אנג-מאי ריקים לגמרי, הרבה עסקים קטנים בקוואסן שאני מכיר נסגרו בחודשים האחרונים. היו מקרים שסוכנויות נעלמו עם הכסף ששילמת עבור כרטיסים. עסקים קטנים שחיים מהיד לפה פשוט הורידו מחירים וברחו עם הכסף, הדרכונים וכרטיסי הטיסה. הרבה אנשים נתקעו בקטע הזה. למזלנו הצלחנו לחסוך כסף בחודשים החזקים בשביל להחזיק מעמד בחודשים החלשים. ובסך הכל אני מרגיש שיש עכשיו עליה, לאט לאט, אני לא מאמין שהעונה החזקה של יולי, אוגוסט, ספטמבר תהיה כמו לפני שנה באותם החודשים.

- אבל דווקא ביולי אוגוסט ספטמבר זה נורא חם לא?

מבחינת מזג אוויר אני לא יודע מה העונה בתאילנד. יש מטיילים שאומרים שיש עונה קרה ועונה חמה. גם כשגרתי בצפון, בדרום וגם בבנגקוק כל הזמן חם ובכל רגע יכול לרדת גשם. העונה הקרה היא שבלילה לפעמים  הטמפ יורדת ל- 300  והעונה היבשה  שיורד גשם רק 15 יום בחודש ושהכבישים מוצפים קצת פחות. בסך הכל אחרי שלא הייתי פה 3 שנים פתאום חשים בהקלה הזאת של מזג האוויר בארץ.

אני לא יוצא הרבה מבנגקוק, זה סיפור לצאת לסופשבוע כשאתה צריך לנסוע לפחות 4 שעות עד שאתה רואה ירוק בעיניים, אלא אם כן אתה טס לסינגפור.

אתה אוהב את בנגקוק?.

כן. אני מאוד אוהב את בנגקוק. בהתחלה לא סבלתי את העיר. עיר מאוד קשה. בעיקר אם אתה בא מהארץ והעיר הכי גדולה שראית היא חדרה.

עיר ענקית נדמה לך שאין בה סדר, אבל יש, וזה לוקח לך זמן להבין אותו ... השילוט ברובו לא באנגלית. קשה להבין מי נגד מי, באמת רק אחרי שגרתי שנה בתאילנד התחלתי להבין את המנטליות של האנשים, את השפה, את דרך המחשבה, התחלתי להתרגל ופתאום ראיתי שמאוד קל להסתדר אפילו אם לא מכירים את שמות הרחובות. אתה מבין שככה אנשים חיים.

נכון שהיא עיר רועשת, לחוצה, פקוקה וכו', אבל נחמדה, יש בה המון, עיר של 18 מליון תושבים, רכבת עליונה מאוד נוחה, תחתית שנפתחה לפני חודש, אוטובוסים לכל מקום, מוניות וטוקטוקים, סך הכל עיר עם המון תנועה אבל אפשר להתרגל.

האוכל נהדר, יש יופי של מקומות בילוי, שוק צבעוני ענקי, שילוב של מזרח ומערב, עם כל האטרקציות. אפשר להשיג הכל, החל מעבודות-יד ב- 5 באט עד פסלי זהב של בודהה ב- 20.000 דולר.

במשך הזמן שאני מנהל את העסק למדתי הרבה דברים על עצמי –

ראשית אני מאוד אוהב יזמות עיסקית, זאת אומרת להשקיע כסף לפתוח עסק. יש פה סיכון מסויים אבל אם אתה מספיק מוכשר לנתב  אותו לקהל יעד, העסק הולך.

שנית אני  אוהב את התחום של שירות מסעדנות, טיולים, נסיעות ובתי מלון.

שלישית אני מניח שהיעד הבא לא יהיה בתחום תיירות ישראלית, אלא מופנה לשוק העולמי.

אתה רואה את עתידך בתאילנד?

לפחות בשנים הקרובות, אחר כך נראה.

 איך אתה מסתדר עם הוויזה שלך?

יש לי אישור עבודה, הייתי צריך להוכיח שהשקעתי כסף מעל סכום מסויים. בתאילנד מקבלים את העובדה שאני בתור זר השקעתי כסף במקום ואני מפרנס 16 משפחות, אני משלם מיסים וחשבונות מים, טלפונים, מכניס כסף זר ותורם לכלכלת המדינה, סך הכל הם מאוד ליברלים בתחום זה. יש גם הקלות, למשל, אם יש לך אישה תאילנדית זה יעשה את הביורוקרטיה יותר קלה אבל את החיים יותר קשים, אז העדפתי את הביורוקרטיה.

יש לך מסר מיוחד לעם?

כן, לכל מי שרוצה לבוא לתאילנד מוזמן, זה כדאי, אין מה לדאוג בעניין הסארס או כולרות אחרות. חוץ מזה החברה התאילנדית מאוד פתוחה נטולת פשע ואלימות, אנשים נחמדים, מסבירי פנים, מזג אוויר נהדר, יופי של אוכל, בעיקר ב"זולה". תקפצו אם אתם במקרה בסביבה. .


 

יחסים וירטואליים

 

מבוא / נעם דינסטג

 

את מה שחוויתי עד היום דרך הרשת (אינטרנט) קשה לסכם, אני משוטט שם יותר משש שנים – ורוב הזמן באותו מקום המפגש.

חשבתי לעצמי שאולי ירמיהו היה מבקש ממישהו לראיין אותי בנושא אם היה יודע מה יש לי לספר... ובסוף הצעתי לו "לראיין את עצמי".

חשבתי לעצמי, ירמיהו הרי בעצמו לא יודע ממש במה מדובר, לבטח גם ההורים שלי לא.

אולי שמעו, אולי קראו, לא חסרות כתבות מוסף מהשנים האחרונות על "צייד הבשר" ברשת וקהילות שונות שהרשת משמשת להן כמצע היווצרות והתפתחות. אבל אף אחד מהדור הזה לא ממש התנסה בכך הרי. אולי גם לא יעניין אותם לקרוא על זה.

קשר ישיר בין הגיל להיכרות עם הנושא יש כמובן לעובדה שהמחשב הוא האמצעי שבלעדיו לא ייתכן מפגש שכזה. אמי למדה להתכתב בדוא"ל (דואר אלקטרוני, או אימייל) במחשב, ואין לי מושג מה לאבי ולמחשבים, אני מנחש שאין כמעט.

 

האינטרנט בשביל המשתמש, למי שלא יודע או חושב אחרת, הוא גישה, אמצעי, הוא אינו הדבר עצמו. הוא תשתית התקשורת העתידית, מיידית ומהירה.

מנסים בדרך כלל למכור את האינטרנט כקידמה, הייטק, משהו סקסי (יש משהו שלא מנסים למכור כסקסי?), נחשק, תמיד יהיה משהו בשביל מישהו כביכול.

אבל  הרשת היא קניון וירטואלי, אם לא תמצא בו את מבוקשך סביר להניח שתדיר את מחשבך ממנו, לכשתשתעמם.

הוא הדין לגבי תקשורת בין-אישית ברשת: אפשר לחפש מישהו להעביר איתו את הזמן, להתלוצץ לבדך על חשבונו של מישהו אחר, לחפש אהבה (מאוד מסובך, נגיע לזה), לחפש מין מזדמן, וגם להשקיף על התנהגות האנשים כנושא למחקר אקדמי. בדומה, אם לא תמצא את מבוקשך סביר להניח שתזפזפ הלאה לאדם הבא, החדר הבא או לצ'ט אחר.

 

דעה רווחת היא שמי שמגיע לאינטרנט כדי לעביר את זמנו בשיחות עם אחרים דרך המחשב ולא במציאות סובל מבעיה תקשורתית כלשהי. אפשר כמובן לדבר על ההשפעה של הקדמה הטכנולוגית על חיי החברה, שהכבלים מרובי הערוצים נותנים סיבה להישאר בבית, שילדינו כיום רואים "המורדים" ולא יורדים למטה לשחק בכדור או לטייל עם החבר'ה בסביבה.

אני חושב שגלישה "חברתית" ברשת אומרת דבר או שניים על הגולש ומצבו, אבל לא צריך ללכת רחוק עם הקביעה המכלילה.

בתקופה שבה התחלתי לגלוש ברשת אפילו לא היה לי מחשב, רק חבר טוב שיכניס אותי לעסק. אני מוכרח לציין שגלישה בצ'טים תפסה אותי מהר מאוד.

 

הרי לכם מילון מונחים קצר, והטור כולו כתוב לגולש המתחיל מאוד, עם המתקדמים סליחה.

חוק מקדים: לכל אדם שמתכתב באחת מהדוגמאות הבאות יש שם באינטרנט, המכונה ניק (על שם המינוח Nick name=כינוי). אני פשוט קורא לעצמי נועם29, כך מאז שהייתי נועם23.

 

צ'ט (Chat): זירת מפגש המחולקת לחדרים ופועלת במסרים מידיים, קרי: הקלדת מסר כלשהו ולחצת  על Enter  - השורה שכתבת תגיע מיד אל החדר. אנשים שנמצאים בחדר יחד איתך יכולים לקרוא את כתביך ולענות מיד. אפשר גם להתכתב עם בודדים מבלי שכלל החדר ייראו את המסרים. צ'טים, בגלל הפופולאריות שלהם אצל קהל גולשים מגוון, מוצעים כאטרקצייה פירסומית ואבן שואבת לאתר שמתחזק אותם. הצ'טים משמשים בד"כ כעיסוק קליל ולא מחייב וכך גם פונים אל גילאים צעירים יחסית. הצ'טים התחילו בעצם ברשתות שמנוהלות דרך אוניברסיטאות בכל העולם ונקראות עד היום IRC.

 

פורום: נקרא גם "קהילה". זירת תקשורת שמתנהלת כלוח הודעות ממוחשב. המפגש אינו מיידי: עליך להשאיר הודעה בפורום, ההודעה תופיע ברשימת ההודעות בפורום עם כותרת משלה ושם הכותב. ניתן להגיב להודעה כך שהתגובה תופיע מתחתיה ולא כהודעה חדשה. הפורום, בניגוד לצ'ט, מושך בני גילאים מבוגרים יותר ואורך החיים של הכתוב בו הוא ארוך יותר, כשההודעות נשמרות ואפשר ממש לחפש הודעה שכתבת לפורום כלשהו לפני שנה. ישנם פורומים בשלל נושאים, החל בתמיכה נפשית או טכנית וכלה בקהילת חובבי ריקמה בסיגנון הוטנטוטי. יש הכל כמעט. הפורום מבוסס על קהילות האינטרנט הראשונות – קבוצות News שנוצרו באוניברסיטאות בארה"ב בראשית האינטרנט וקיימות עד היום.

 

ההבדל בזמינות המידע בין הצ'ט לפורום קובע צורת התנסחות מעט שונה. הודעות בפורום ייראו יותר כמו דוא"ל שאתם שולחים לדודה מבחינת האורך וההתנסחות, ובצ'ט מאידך התקשורת תשאף להיות שיחה פרונטלית ולרוב כוללת מאפיינים שמחקים את השפה היומיומית.

 

אם תחקרו את ילדכם, אם יש לכם כאלה בגיל ההתבגרות, סביר להניח שחלקם הציצו אל עולם הצ'טים באופן שיטחי, אם יש מחשב שמחובר לרשת בבית או אצל חברים.

חלקכם אולי הדריך אותם מראש מה מותר לגלות ומה אסור בצ'ט, הדרכה שהיא בגדר חובה לבן אנוש תמים בתחילת דרכו.

 

יש גם צ'טים מסוג קצת אחר, תוכנות שבהן המשתמש מרכיב לעצמו רשימת משתמשים שאיתם הוא יכול להתכתב, לשלוח קבצים (מוסיקה, תמונות). צ'טים מהסוג הזה (נפוצים: ICQ ומסנג'ר) מכתיבים סוג אחר של תקשורת, היות והם פחות אקראיים. אפשר להכניס אל הרשימה בתוכנה את כל החבר'ה מהכיתה\עבודה\אוניברסיטה שיש להם תוכנה דומה.

כשאני נכנסתי לרשת הייתי אחרי סוף י"ב, את האנשים הראשונים שהכרתי דרך הרשת, מבלי להכיר במציאות קודם, הכרתי כי היתה לנו שפה משותפת ונפגשנו על בסיס קבוע כלשהו.

 

יש במפגשים וירטואליים סתירה "אמצעית": הקשר הוא מאוד מתווך-מחשב, התקשורת הבסיסית היא דרך כל מה שמופיע במקלדת בלבד, לא שומעים ולא רואים, רק טקסט.

ומצד שני: איפה תוכלו להכנס אל זירה שאליה מגיעים באופן די אקראי אנשים מכל העולם ומתקשרים באותה שפה? זה לא עושה קצת צמרמורת לחשוב שהיום בלילה אולי תיכנסו אל זירה כזאת ותיפלו על איזה מטפס הרים הולנדי שמטייל בהודו ומחפש את עצמו ותמצאו את עצמכם פתאום חושפים את הפרטים הכי אינטימיים? זה אולי נשמע רחוק, זה פחות רחוק משאתם חושבים.

 

"מה פתאום... שאני אחשוף את עצמי כל כך לעומק בפני זרים! שאני אנסה בכלל לבטוח במי שמעולם לא פגשתי ואיני רואה מה הוא עושה בזמן שהוא מדבר איתי, איני שומע את קולו, או רואה את הבעת פניו". אכן, פתלתלים הם היחסים הוירטואליים.

האנרכיה הזאת, הכאוס של החיים והמציאות שנזרק אל מפתן המחשב, יש להם כוח אדיר ויש בהם אפשרויות בלתי נתפסות כמעט.

 

עלילה אחת תוביל להיכרות ברשת וחתונה, עלילה שניה תוביל נער מתבגר לנסוע לרמאללה לפגוש את אהובתו ולהרצח במזיד לאחר שהערימו עליו. זוכרים? זה קרה לפני זמן לא רב.

העולם הרי מחכה שם בחוץ, שנטייל בו ונכיר אותו. את שביליו, נופיו ואזרחיו המגוונים.

והאזרחים האלה, הם אלה שמחכים על מפתן הצ'ט, על שלל אופיים, אישיותם, סיפורם המיוחד וצורת התבטאותם המיוחדת.

 

הסיבה שפניתי לכתוב את המאמר הזה ואת אלה שיבואו אחריו הוא ההכרה בכך שיש שם עולם שלם של חומר מרתק: אנשים, סיטואציות, נסיבות, סיפורים, התפתחויות, סופים והתחלות.

 

שוב, קשה לאדם מהישוב אולי לראות את עצמו משתפך ברגשיות מכמירת לב בפני איזה כינוי באינטרנט כמו "תל-אביבית 31" אבל זה קורה הרבה. משהו בסתירה הזאת שבין הריחוק ומהצד השני היכולת להיות כל כך קרוב ריגשית וכל כך בנוחות, כשהאדם מהצד השני אינו מסתכל בפניך ואתה אצלך בחדר רק אתה והמחשב שלך, כל אלה יוצרים זירה נוחה לפתיחות מתעתעת בנגישות שלה. ואנשים שמשקרים לעצמם במציאות או חיים על אשליה כלשהי באופן דומה ישקרו לעצמם ולבן-שיחם שבעת מונים ברשת.

הכל וירטואלי, לא? התשובה אינה פשוטה.

 

זאת הייתה הצצה על פני השטח. קפיצה למים תבוא בשבועות הבאים..

 

 

 

 

מיחזור מיםהצעה / עזי זבולון

 

מה לא  נאמר ונכתב בנושא מחסור המים בארץ, אחד הדברים המעניינים שנאמרו ע"י העוסקים במציאת פתרונות למצב – שאחד המקרות הגדולים להשגת מים, הוא החיסכון.  החישובים בקנה מידה ארצי מראים שיש אפשרות ע"י חיסכון ליצור מקור של מיליוני קובים בשנה.

אחד המקורות הוא השימוש החוזר במים המשמשים לשימוש ביתי – רחיצת כלים, כביסה, מקלחת.

אינני מחדש דבר, הדברים נעשו בעבר ונעשים גם היום במקומות רבים, הכוונה היא ליישם את הדברים גם ברמת יוחנן.

במה מדובר: קיימים אצלנו לא מעט בתים דו-קומתיים מזה שנים, גם כיום עם הבנייה החדשה נבנות ותבנה באופן פרטי קומה שנייה. בכל הקומות העליונות קיימים מטבחים, כיורים, אמבטיות או מקלחות, השימוש במים בקומות העליונות ניתן למיחזור בצורה פשוטה ביותר. את המים  מזרימים למיכל שנמצא בגובה מסוים מעל פני הקרקע כ- 2.5 מ' מהמיכל המים מוזרמים ע"י צינור  גינה פשוט להשקיית עצים, שיחים או פרחים.

מתוך התייעצות עם אנשי מקצוע שעוסקים בנושא הזה נאמר לי שכמויות הסבון והשומנים שנמצאים במים אינן משמעותיות ואינן גורמות לנזק לצמחים. אינני רוצה להיכנס ברשימה זו לחישובים באיזה כמות מים שנתית מדובר ביישוב כשלנו. אביא רק נתון אחד, מקלחת אחת של איש אחד, הולכים לביוב כ- 40 ליטר מים!

לשם התחלה נראה לי שצריך לחייב כל מבנה חדש דו קומתי שמוקם כיום ברמת יוחנן במיתקן המוצע – השקעה הכספית (וזאת מניסיוני) כ- 400 ₪.

נ.ב יש ישובים בארץ שאוספים את כל מי הגשמים מהגגות למרזבים לבריכות אגירה באיזור בית המגורים. מדובר בכמויות גדולות של מים משובחים. גם למקור המים הזה כדאי להתחיל להתייחס  ברצינות..


 

שמעת מה קרה בחג?

 

בחג שבועות אירעו שני מקרים לא נעימים  שפגעו איש בחברו.

 

במקרה הראשון נלקח רכב למשך שני ימי החג מבלי לוודא ביסודיות אם הוא לא מסודר למישהו אחר, עקב כך נשארו שתי משפחות ללא רכב כלל. החמור באירוע הוא  שמי שלקח את הרכב לא רשם על דפי הסידור שהרכב נמצא אצלו / אצלה.

 

במקרה השני משפחה שהזמינה רכב  גדול לכל החג, איחרה לקחתו ב מספר שעות, כשהגיעה     התברר לה שמישהו כבר לקח את הרכב. הטענה " אחרי כמה שעות הם לא צריכים את הרכב " .

קיימות סיבות רבות לאי לקיחת רכב בזמן, זה קורה לכולנו ואין לקחת רכב ללא אישור.

 

על מנת שלא יישנו מקרים כאלה

א.  אין לקחת רכב בשום אופן ללא רישום מסודר בדפים!!

 

ב. רכב שמוזמן בסידור ע"י כל אחת ואחד מאיתנו לא ילקח!   אלא בתאום מלא עם המזמינים ועם אנשי הרכב .

 

הלחץ בסידור הרכב הוא עצום, מצבת הרכב ליום שבת עומד על  46  כלי רכב בלבד .

 (שניים מהם  צריכים להימכר ויש גם קילקולים).

תקציב להחלפת רכב הוא זעום. תקציב להוספת רכב אין.

 

לסיכום : נסיעות שהם באמת חשובות וודאו מראש שההזמנה התקבלה.

  אנא השאירו את הרכב נקי, השואב אבק באסם ערוך ומוכן וזה לא לוקח הרבה זמן.

אנו מבקשים יותר אורך רוח וכדי שלא "תשברו" את הראש במקרים של אי הבנה תתקשרו ותשאלו  אנחנו מצִדנו נענה ברצון בכל שעה.  אם לרגע אין תשובה, נא השאירו הודעה.

 

 בברכת נסיעה טובה ובטוחה צוות משרד רכב

אייל ברבר 33-277 ניב 33-231.

 

 

 

 

צריך אישור...

לידיעת הציבור בכלל והורי התלמידים מ א' עד י"ב בפרט!

על קניות של ציוד לימודי מכל סוג  שקניתם ללא אישור מראש של ניצה ואורית, לא תוכלו לקבל זיכוי בתקציבכם. אנא פעלו בהתאם לנהלים. תודה, אורית. 

 

מכתב תודה

לא מזמן חגגו  העולם המתקדם והחופשי וּוְתיקי מלחמת העולם השנייה שעלו מחבר העמים את יום הניצחון על הנאצים. קיבוץ רמת יוחנן הזמין את ותיקי מלחמת העולם השנייה תושבי קריית אתא לחגוג את היום הזה. בין המשתתפים היו גם חברי הקיבוץ שהשתתפו במלחמה, לוחמי הבריגדה היהודית, לוחמי מלחמת העצמאות, ולוחמים ביתר מערכות ישראל.

כשגייסו את הלוחמים לקרבות הם היו בקושי בני 17 שנים כי הגרמנים השמידו את מרבית צבא הקבע בחודשי המלחמה הראשונים.

הם נשלחו לקרבות ללא הכנה מקצועית, הם רעבו, סבלו מקור בטמפרטורות שהגיעו למינוס 30-40 מעלות בלי ביגוד מתאים ונשק מיושן.

הצבא האדום איבד 27 מליון חיילים וביניהם 350.000 יהודים.

בזמן המפגש החגיגי  בקיבוץ הוחלפו רשמים וזיכרונות, ובסיום הוגש כיבוד מגוון. בשם הלוחמים הוותיקים של מלחמת העולם השנייה אני מודה  מקרב לב למארגני המפגש הזה ובמיוחד ליהודה טל עבור האירגון המוצלח של הערב. ותיקי הלוחמים הזמינו את חברי הקיבוץ לבקר במוזיאון שהוקם בקריית אתא.

בתקווה שהמסורת תמשיך להתקיים עוד שנים רבות.  פעיל עלייה יוריסט גרשון..

 

 

 

 

נפרדים מהרווקוּת

הערב  בובו ולולו וחברים נפרדים מהרווקוּת,

לכבוד האירוע מוזמן כל הציבור ל"נווה" אחרי קבלת שבת

להרים כוס בירה צוננת באווירה טובה לחיי הזוג.

(ילדים מוזמנים עד שעה – 22:00 בלבד!)