מס. 1374. ערב יום העצמאות ד' באייר  תשס"ג  6.5.03

 

יומן השבוע

בְּיוֹם רְבִיעִי – עֶרֶב הַשׁוֹאָה; בְּיוֹם שְׁלִישִׁי – יוֹם הַזִכָּרוֹן / בְּיוֹם שֵׁנִי שׁוּב נִתְגָלוּ עִקְבוֹת מְחֲבְּלִים מִלְבָנוֹן / שָׁבוּעַ לִפְנֵי כֵן – חָבָּלָה בְאוֹטוֹבּוּס בְּרִאשׁוֹן וּבְזִכְרוֹן / בְּיוֹם חָמִישִׁי פִּיצוּץ בִּבְנֵי-בְּרַק וְכֹל זְגוּגִית בַּחָלוֹן נִרְעֶדֶת / בְּיוֹם רְבִיעִי מִתְגָלָה בִּיְרוּשָׁלָיִם מוֹנִית מְמוּלְכֶּדֶת / וְכָּכָה רָבּוֹתַי, אֲנַחְנוּ בּוֹנִים אֶת הַמוֹלֶדֶת.

 

יוֹמַן הַשָׁבוּעַ. סֵדֶר יוֹם שֶׁהָפַךְ לְקֶבַע / מְקַבְּלִים אָסוֹנוֹת ותַקְרִיוֹת כְּאִילוּ הֶם חוֹק בַּטֶבָע / הַכּוּשִׁים שְׁחוֹרִים הַאִינְדִיָנִים אָדוּמִים וְהַסִינִים מְלוּכְסָנֵי עֵינָיִם / וְהַיְהוּדִים סוֹפְרִים אֶת חָלָלֵיהֶם וּפְצוּעֵיהֶם בְּחַדְשׁוֹת הַבֹּקֶר וְהַצַהֲרָיִם / אָה, כֵּן, וְיֵשׁ לַהֶם גַם אֵיזֶה שֶׁהוּא אֱלֹהִים מוּזַר בַּשָׁמָיִם.

יוֹם הַשׁוֹאָה וְיוֹם הַזִכָּרוֹן – הַקִרְבָה הַזֹאת הַנוֹרָאָה / דוֹר אֶחַד אֲשֵׁר רָאָה דְּבָרִים שֵׁשוּם דּוֹר לְפָנָיו עוֹד לֹא רָאָה / עַם שָׂרוּף, יָרוּי, חָנוּק, גּוּף שֶׁכְּבָר כִּמְעַט אֵינוֹ נוֹשֵׁם / רוֹאֶה פִּתְאֹם אֶת חָזוֹן הַעֲצָמוֹת הַיְבֵשׁוֹת בְּגוּפוֹ שֶׁלוֹ מִתְגָשֵׁם / וְתָּאִים  חָדָשִׁים נוֹלָדִים וְדַם חָדָש זוֹרֵם / וְהַאוֹר נִדְלַק בַּעֵינָיִם וְהַעוֹר עַל הַבָּשָׂר קוֹרֵם / וּבְמֶשֶׁךְ דוֹר אֶחָד (אַף כִּי אֵין זֶה נָאֶה, אָבָל מוּטַב כַּךְ) הוּא הוֹפֵךְ לִהְיוֹת "אִִמְפֶּרְיָלִיסְט צִיוֹנִי" בִּמְקוֹם "יְהוּדִי מְלוּכְלַךְ".

                                                        

צְפִירַת הַאֵבֶל זוֹעֶקֶת, כְּלוּח הַיְגוֹנִים נִרְשֶׁמֶת עוֹד שָׁנָה / אוּלַי תִּהְיֶינָה עוֹד מִלְחָמוֹת, אוּלַי הַיְיתָה זֹאת הַמִלְחָמָה הַאחְרוֹנָה / אוּלַי מְאוֹרָעוֹת הַיָמִים הַאֵלֶה הַנוֹרָאִים / מְבַשְׂרִים לָנוּ דַוְקָא אֶת פַּעֲמֵי הַמָשִׁיחַ הַבָּאִים / וְצְפִירַת הַאֵבֶל דוֹעֶכֶת. יוֹם הַשׁוֹאָה תַּם עִם אוֹר אַחֲרוֹן / וּכְבַר הַאֹזְנָיִם כְּרוּיוֹת לְצְפִירַת יוֹם הַזִכָּרוֹן.

 

בְּיוֹם רְבִיעִי עֶרֶב יוֹם הַשׁוֹאָה; בְּיוֹם שְׁלִישִׁי יוֹם הַזִכָּרוֹן / דָמַם שֶׁל מוֹרְדֵי גֶּטוֹ וַרְשָׁה נוֹגֵעַ בַּדַם שֶׁעַל הַחֶרְמוֹן / וְשַׂר הַהִסְטוֹרְיָה עוֹמֵד לְיַדְךָ נִדְהַם / וְרוֹאֶה אֵיךְ בְּשָׁבוּעַ  אֶחָד מְקוּפָּלִים תּוֹלְדּוֹתַיו שֶׁל כֹּל הַעַם.

חיים חפר

 (נכתב לפני 30 שנה)

 

 

 

 

 

    דוח  שבועי / אודי פלד

 

 

ברכות ללאה'לה קוטלר ולאליעזר פארן שנבחרו עקב עבודתם ופעילותם הציבורית להשתתף באירועים ממלכתיים חשובים.

לאה'לה בזכות מסירות ומצויינות בעבודתה החינוכית, נבחרה להשתתף ב"מצעד החיים" שנערך השנה בהשתתפות מר משה קצב נשיא המדינה.

חברנו אליעזר פארן זכה וזיכה גם אותנו בכבוד להדליק משואה ביום העצמאות וזאת כהוקרה על פעילותו ההתנדבותית הענפה בסיוע לנפגעי טרור.

אליעזר ולאה'לה הם חלק מקבוצה לא קטנה של חברים בקיבוצנו המתעלים מעבר לשִגרת היום יום שלנו ומעבר לכל חובה פורמאלית, במעורבות ותרומה לעם ולמדינה, ובכך מזכים את כולנו.

 

 

יום הזיכרון ויום העצמאות. נדמה לי, שבמחצית השנייה לחיי המדינה  חל מהפך בשילוב הציבורי של יום העצמאות ויום הזיכרון. בשנים הראשונות, למרות שכאבי המלחמה היו עדיין טריים, תפסו דווקא החגיגות את המשקל המרכזי. תחילה ריקודי ההמונים ברחובות (בתור ילד עוד נסענו בערב החג לרקוד ברחובות חיפה). אחר כך בימות הבידור ועדיין הרחובות ההומים אדם וצפצוף פטישים.

והיום – תכנית חגיגית בטלביזיה, וזה כמעט הכל.

מאידך, דווקא מקומם של טקסי הזיכרון, למרות השנים שעברו, הולך ומתרחב, במדינה וגם אצלנו.

אולי משום שבשנים הראשונות האירוע של הקמת מדינה ועצמאות "אחרי אלפיים שנות", היה כביר כל כך עד שהאפיל על האבל.

אולי משום שמימדי השואה שהתבהרו אחרי ארבעים וחמש, האפילו משהו על אבל מלחמת ארבעים ושמונה.

אולי משום שאחרי שנות "האופוריה" ובמיוחד אחרי "יום כיפור", למדנו שהעצמאות או לפחות  פירותיה אינם מונחים עדיין בכיס, ומאידך השכול והאבל הם לא רק "מגש הכסף שעליו ניתנה", אלא גם "קרבן התמיד" "שעליו מתקיימת" מדינת  היהודים.

כך או כך, נדמה לי ששימחת חג העצמאות ואבל יום הזיכרון הפכו בשנים האחרונות יותר שקולים. זה לא קרה בהוראה מלמעלה או ביד מכוונת. זה קרה וקורה משום שכנראה כולנו חשים שהדרך אל המנוחה והנחלה עדיין ארוכה ובינתיים, בצד "תרועת הפסטיבלים" ו"שמחת הניצחון", נדרשים וידרשו עוד שנים רבות, אותם חוסן נפשי אישי וקולקטיבי, ותחושה בסיסית של שותפות גורל, שיקנו לנו כושר  עמידה ובטחון בעצמאותנו..

 

 

 

 

   מדיוני המזכירות  / 1.5.03

 

נוכחים: כל חברי המזכירות למעט צור ואורית ב.נ.

 

הישיבה הוקדשה למצגת ודיון בנושאי מש"א.

שחר צור הציג בפירוט ובחתכים שונים את עבודת החברים בפלר"ם ומצבת החברים העובדים מחוץ לקיבוץ ("עובדי חוץ").

תמצית החומר תשוכפל ותחולק לחברים. הועלו נקודות לדיון נוסף:

א)     בדיקת ההחלטות בנושא רכב לעובדי חוץ.

ב)      עבודת החברות.

ג)       העברת רישום עבודת החוץ מהנה"ח למש"א.

ד)      חידוש ההסכם עם פלר"ם.

הועלתה על נס התמודדות חברינו העובדים מחוץ לקיבוץ ומביאים בתקופה קשה זו פרנסה יפה והתמורה הנאה המתקבלת מעבודת חברינו בפלר"ם..

 

 

אוֹתָם שֶׁעֲדַיִן

 

אוֹתָם מְתֵי הַמְּעַט, שֶׁעֲדַיִן אִתָּנוּ

אוֹתָם שֶׁהֵנִיחוּ מַסָּד וּטְפָחוֹת,

אוֹתָם שֶׁעֵינֵיהֶם עֲדַיִן בּוֹרְקוֹת.

 

עֵת יַבִּיטוּ סְבִיב

אֵיךְ רוֹאִים הֵם אוֹתָנוּ

מִבְּעַד לְמָסַךְ הַדְּמָעוֹת.

 

לִבָּם אִם יַחְסִיר פְּעִימָה,

אִם  תּוֹהִים הֵם

יְמֵיהֶם אִם כִּלּוּ  לָרִיק.

 

בִּרְאוֹתָם מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם

בְּגַלֵּי יַם הַזְּמַן טוֹבֵעַ.

אִם נוֹתְרוּ בְּחוֹלוֹת הַזְּמַן עֲקֵבוֹת?

אוֹ גֵּאוּת מְדֻמָּה תְּכַסֶּה הַכֹּל.

                               ראובן עזריאלי, 27/4/03

 


 

 

 

   מילים בין "יזכור" ל"יזכור" / ירמיהו

 

שבעה ימים מפרידים בין ה'יזכור' לשואה באירופה וה'יזכור' לחללי מלחמות ישראל. האביב בנסיגה. הירוק מזהיב, החרציות מתייבשות, שארית מחגיגת הצבעים והריחות שהשתוללה פה עד לפני ימים מעטים עדיין ניכרת, אבל הקוצים כבר מבשרים קייץ.

ובין לבין אנו  עסוקים בעיבוד האבל והזיכרון הלאומי שלנו כעם, וכל אחד בליבו נושא את צער השתיקה שלו, את ה'יזכור' שלו.

השיגרה נמשכת עם העצב שמחלחל בשקט שלו, מנגינות עצובות זורמות מהרדיו, מכריחות אותך לעשות את ה'חושבים' שלך. איפה אתה עומד ומה המשמעות של 'לעולם לא עוד...' של היות חלשים, של 'כצאן לטבח...' אבל גם, ולא פחות חשוב, מהי דרך ההתנהלות שלך ביחס לסביבה. יחסך לשכנים הקרובים והרחוקים. בימים אלה יותר מתמיד...

 

אנשים שחוו את אימי השואה על גופם עדיין חיים ומתהלכים בינינו. מהם שדיברו וסיפרו והקלו במידת מה  על עצמם וסביבתם, מהם שנעלו בתוכם את התופת הזו עד שלא יכלו יותר.

הרצון לספר, להנציח, לא לתת לשכוח, לא תמיד היה מובן מאליו וכמוהו יכולת התפיסה של מי שלא היה שם, כי זה היה מעבר לכל דמיון אנושי, מוטציה-חייתית שהגיחה היישר ממחוזות שיאי התרבות האמנות המוזיקה והמדע, כפסע היה בינה ובין השליטה בכל אירופה. ואולי בעולם כולו.

 

הביטוי לשואה עם קום המדינה היה במונחים של מילים גדולות מהחיים, של תדהמה ואלם.

לא היה זמן, היה צריך להקים מדינה, להילחם עליה, לקלוט עלייה, ליצור בית למליוני העולים, לספק תעסוקה וביטחון. הראש היה במקום אחר, באתגרים אחרים, היו פצעים חדשים שצריך ללקק ולרפא. המעשים הגדולים, שהיו באמת גדולים, שמו בצד את העובדה הפשוטה והמכאיבה, מאחורי ה"בלתי נתפס" הזה היו אנשים כמונו, בני אדם שהתהלכו בינינו וחיו בפלנטה אחרת.

 

אנחנו שנולדנו בארץ חופשית, שמשננים כל הזמן לזכור ולא לשכוח, האם זו הפנמה של המסר או הגד שאין לו שום משמעות. ואם יש לו משמעות האם זה בא לידי ביטוי בחיי היום יום שלנו או מתנקז לימי  ה'יזכור' בלבד.

המדינה שלנו, הופכת בצעדי ענק למדינה חומרנית, מדינת הסעד והרווחה מתאדה. המנטרה היום היא כלכלת שוק חופשי שיש עמה יתרונות, וגם חסרונות רבים. סדרי עדיפויות להשקעת ההון הלאומי משועבדים היום לכוחנות והשקפה לאומנית קיצונית.

 

שבעה ימים מפרידים בין ה'יזכור' ההוא ל'יזכור' אחר, אחד מני רבים, פרטי שלי.

יונתן שליי ז"ל או "ג'וֹנִי" כפי שכינינו אותו שהיה בן 25 היה בנופלו בשנת 1969.

הרבה שנים היינו חברים קרובים מאז שהגיע אלינו עם הוריו מאמריקה בן שנתיים וחצי, זמן מה לפני מלחמת השחרור. כפעוטים ישבנו יחד על הסיר ב'גן הישן', באותו חדר, יחד פינו אותנו למוסד "אהבה" בזמן ההתקפה על המשק. יחד עשינו הרבה שטויות, בדיוק את ההיפך ממה שאמרו המטפלות, וגם ההורים. יחד נשאנו ב'עונשים' כאלה ואחרים בגלל מעשינו.

פעם בחורף אחד מושלג אספנו בכוסות את השלג והחבאנו בתאי הבגדים כדי לשמור אותו, אחר כך התאכזבנו כשהוא נמס ונשארנו עם כוסות מים ובגדים רטובים. אני זוכר פורים אחד שכל הילדים התחפשו לאינדיאנים והכינו הופעה בחדר אוכל, חוץ משנינו, אנחנו התחפשנו למשהו אחר שונה מכולם, מין הפגנת ריבונות ילדותית לא ברור כלפי מי.  

יחד עברנו את הילדוּת, ההתבגרוּת והנערוּת, את החיים בבית הילדים הלחוץ שהיה כל עולמנו, חלקת אלוהים, כי פינה פרטית בבית ההורים מעולם לא הייתה. יחד חווינו את ההתנסויות שנפתחו לפנינו בגילים המאוד לא פשוטים עם הלינה המשותפת על כל גילוייה הטובים והרעים.  

 

יונתן היה מאוד מוכשר, אהב מאוד לשיר, בדרך כלל  'על יד',  אבל ניגן נפלא על חליל צד. הוא היה יפה תואר, שחרחר, מתולתל, חתיך, קטף את כל הבנות שבסביבה וזלל אותן בלי להניד עפעף. מושא לקנאה. הייתה לו מין שי'ן כזו שורקת בין השיניים שהייתה מתגלגלת לפניו ומודיעה שזה הוא.

 

בעבודת הסיכום שלו בסוף י"ב  עשה מחקר על זבובי הדרוזופילה (בהנחיית חיים הדומי ובשיתוף מכון וויצמן), במהלכה גילה זן חדש של  זבוב  שנקרא על שמו.

לפני הצבא הלכנו יחד למבדקים בחיל האוויר, אני נכשלתי והוא הצליח. אחר כך נפרדו הדרכים, הוא המשיך בחיל הזה ובמשך הזמן היה לטייס מטוס קל סיור וצילומי אוויר.

באחת הטיסות הוא נכנס כנראה בטעות לאיזור אסור ואש "ידידותית" מאוד של כוחותינו 'הורידה' אותו.

על יונתן אפשר היה להגיד הכל כי הוא היה כזה. מבורך בכישורים, חן נעורים מתפרץ, חברוּת, בהכל... אבל הוא היה...

 

מאז אנחנו מזקינים בלעדיו ומתגעגעים אליו שנה אחר שנה. יונתן נשאר צעיר ורענן חי וקיים ותוסס ומושך לנצח, אני מניח שלא רק בעולם הדימויים והזיכרונות שלי, הרבה לבבות שבורים נשארו לבכות את מותו.

 

העלייה למצבה עם ערב יום הזיכרון ולמחרת לבית הקברות היא בשבילי קודש. גם אם הזיכרונות צרובים בדיסק הקשיח שלי, עם ובלי הטקס,  עד סוף ימי.

אבל מה קורה לנו כשאנו נוגעים בשכול במעמדים האלה, פיק ברכיים, פתאום שוכחים את העברית המדוברת ומתחילים לדקלם סיסמאות. הכי מוזר הוא המשפט שחוזר על עצמו כמעט אוטומטית: "במותם ציוו לנו את החיים..." וכמוהו יש עוד רבים.

 

אני לא זוכר שאי פעם יונתן הסמיך מישהו לדבר בשמו בטקסי הזיכרון. אני גם לא זוכר שהוא ציווה למישהו את החיים. הוא היה ההיפך הגמור מזה, מעולם לא עלה על דעתו להיות חלל מלחמה שמצווה חיים לאחרים. זה קרה.

הוא רצה לחיות עד כלות וזה מה שהוא ידע לעשות הכי טוב, בחייו הקצרים מיצה את כל הדבש, ורצה להמשיך כך. מה פתאום הוא או חללי מלחמה אחרים ציוו לנו את החיים?

 

אנחנו זוכרים תמיד. עם מילים ובלי מילים.

ונזכור תמיד וביתר שאת בימי ה'יזכור' באביב, עם טיפות הפרגים ודם המכבים בתוך הירוק שמזהיב על הגבעות, עם החרציות שמתייבשות ומזכירות את חגיגת הצבעים והריחות שהשתוללה פה עד לפני ימים מעטים, וגם עם הקוצים שכבר מבשרים קייץ ומעצימים את הכאב כל שנה מחדש..             

 

 

פיקניק יום העצמאות

כולם מוזמנים ביום החג, יום רביעי  7.5.03,

לנווה בשעה 17:00 לפיקניק המסורתי.

בתכנית:

-                                                                                                          אוכל רב (מנגל משפחתי)

עגלת בירה, רכבת ומשחקים,

מדורה גדולה + מעגל מתופפים

-                                                                                                          שמחה לתוך הלילה

בואו ושיהיה חג שמח!


 

 

 

איך הקדמנו

 

את האמריקאים בבגדד

 

נגה אדרי מראיינת את סבא פרנצי

 

החדשות על כיבוש בגדד על ידי האמריקאים הזכירו לנו שפרנצי, סבא שלנו, כבר היה שם בסיבוב הקודם כחייל בצבא הבריטי.

ביקשנו ממנו להעלות קצת זיכרונות מהתקופה.רק לאחר שכיביתי את הטייפ, הסיפורים על בגדאד של אז ועל התקופה 1943-1944, החלו לזרום.

 

אז הנה  מקצת מהסיפורים המעניינים של הסבא שלי.

 


 

ש: סבא,מתי התגייסת לצבא הבריטי? ולאיזה חייל?

ת: התגייסתי בשנת 1943. לחיל ההנדסה המלכותי.השתחררתי בסתיו של 1946.

 

ש: מה היתה הדרגה שלך?

ת: סמל. סרג'נט. יש לי תעודה של סמל. הודות לתעודה קיבלתי את אות ההצטיינות בלוחמה נגד הנאצים.

 

ש: היית בעירק בזמן השירות שלך?

ת: הייתי בעירק משנת 1943 עד סוף 1944. כמעט שנתיים.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ש: למה הגעת לשם?

ת: כי היחידה שלי הועברה לעיראק מהארץ. תפקידנו היה ביקורת של אמצעי התחבורה.

 

ש: מה אתה עשית שם ספציפית?

ת: בבגדאד ביקרתי אמצעי תחבורה. ביקורת רכבות. קיבלתי אנשים, עניתי על שאלותיהם. זה נקרא אז RTO. Railway Transport Officer. אחר כך, עברתי ל"קוט אל- אמרה" לשם עברו סחורות מאמריקה בדרכם לרוסיה דרך החידקל.הציוד היה מגוון וכלל רכבים, תרופות, מזון ואנחנו בדקנו אותו. היו אנשים שספרו ארגזים ובדקו את תכולתם. אני פיקחתי על האנשים.

חיוך שובב עולה על פני סבא, כשהיה מגיע ציוד "מעניין" הוא מספר,  כמו ארגזי וויסקי, החבר'ה היו מפילים-שוברים מספר ארגזים שהיו נשארים אצלנו "לתידלוק" שלנו. המאמץ המלחמתי היה אדיר והעסק הזה התנהל במימדים גדולים מאוד. הלוגיסטיקה הייתה אחד הדברים החשובים ביותר.

 

ש: הרגשתם איזשהו מתח או פחד במלחמה ההיא?

ת: לא ממש. יתושים היו הפחד הגדול ביותר שלנו. לא הייתי בסכנה בכלל, חוץ מסכנת עקיצות. פעם ירד מבול והמים הגיעו עד למזרון שלי, התעוררתי לתוך בריכה.

 

ש: סבא אני מבקשת, ספר משהו פיקנטי.

ת: פעם הוזמנתי לחתונה של עורך-דין אחד יהודי ממשפחה מאוד עשירה. אחת הבנות בשם ויולט מאוד מצאה חן בעיני והסתובבתי סביבה. היא הסתכלה על הסמל שעל הכובע שלי. אז אמרתי לה שקיבלתי אותו מהמלך ג'ורג' השישי. היא האמינה לי.

 

ש: היו עוד יהודים ששירתו איתך?

ת: זאת הייתה יחידה יהודית בעיקרה.

 

ש: היה לה שם מיוחד?

ת: זה נקרא Royal Engineer’s Checking Company.

 

ש: בזמן השירות שלך בעיראק יצא לך להתחכך עם האוכלוסייה המקומית?

ת: עם האוכלוסייה העיראקית לא. רק עם היהודים. פגשתי שם את אנצ'ו סירני. הוא היה כאילו נציג סולל בונה, אבל בפועל הוא אירגן את העלייה הבלתי לגאלית של היהודים בעיראק. נפגשתי איתו כמה פעמים עד שנגמר תפקידו ומישהו אחר החליף אותו שלא התעניין בנו כל כך. אחרי תקופה נמאס לי מהשהייה בקוט אל אמרה והעברתי את עצמי למפקדה הראשית של יחידת Persian Iraqi Force. עבדתי במפקדה הראשית בביקורת חשבונות רכבות ואוטובוסים וכו'.

 

ש: איך הייתה הנסיעה מישראל לעירק?

ת: נסענו מפה לדמשק. יצאנו מסרפנד היום צריפין נסיעה מייגעת. עצרו את הרכבת כמו שהיום עוצרים טרמפים. מישהו הרים יד בדרך והרכבת עצרה לאסוף אותו. נסענו את המרחק הזה בערך ב - 17  שעות.  כשהגענו לדמשק, לנו שם לילה או שניים ואח"כ נסענו לבגדד באוטובוס.

 

ש: איזה תנאי מגורים היו לכם?

ת: גרנו באוהלים במחנה שהגויים הקימו .

 

ש:  מה היה מצב היהודים אז בעיראק?

ת: יהדות עיראק היתה בעיקרה במעמד בינוני. היו פקידים ממשלתיים ברכבת ובכל מיני מוסדות ממשלתיים. היו לי כמה מפגשים נעימים מאוד עם יהודים עיראקיים. לא היו קשרים רומנטיים. הם לא היו מעוניינים ואנחנו לא היינו מעוניינים.

 

ש: היה קשר עם החיילים והמפקדים הבריטים הלא יהודים?

ת: בשלב מאוחר יותר היחידות היו מעורבות עם אנגלים, יהודים והודים.

 

ש: למה בעצם  התגייסת לצבא הבריטי?

ת: חשבתי לתרום משהו למאמץ המלחמתי. אנחנו עזרנו לעלייה הבלתי לגאלית כאשר היה אפשרי. סחבנו פנקסי תשלום צבאיים והיינו מעבירים הלאה, אבל זה אף פעם לא הגיע למצב של עלייה המונית כמו שבשנות החמישים. חוץ מזה, עליתי לארץ בצורה לא ליגאלית ובזכות זה ששירתי בצבא הבריטי נתנו לי אישור להיות אזרח מן המניין של המנדט הבריטי.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ש: למה הציבו אתכם בעיראק ? מה זכור לך על עיראק של אז ?

ת: אם כבר, אז רציתי לראות גם קצת עולם. עיראק הייתה מאוד מעניינת. הייתי בבגדאד, בקוט  אל אמארה ובבצרה. זו העיר של מנחם עזרא. הוא נולד בבצרה. בגדד הייתה אז עיר קטנה של חצי מיליון תושבים. היום יש שם 5 מיליון תושבים. אבל הייתה מאוד נקיה ויפה והאנשים היו מאוד נחמדים. היו עצי תמרים. אני גרתי תקופה מסויימת במחנה שהיה במטע של תמרים. בתקופת הקטיף היו באים המקומיים, מטפסים כמו קופים על העצים וקוטפים את התמרים. אחר כך עברנו לגור בסככה שנראתה כמו חצי חבית.

 

ש: במשך השירות שלך בעירק באת לבקר בארץ?

ת: כן. אחרי שנה. הייתי בארץ בחופשה של שבועיים. נסענו מבגדד לביירות במשאית, נסיעה של כתשע שעות. ומביירות נסענו לחיפה ברכבת החוף, שנסעה דרך ראש הנקרה, נסיעה של ארבע שעות. דרום אפריקאים ניהלו את הרכבת. אני זוכר שהייתה הפרדה ברכבת בין לבנים לשחורים. אפרטהייד.

 

ש: אם היית חוזר לשם היום, האם היית מכיר את בגדאד?

ת: את הרחוב הראשי הייתי בטח מכיר כי שם בעיקר הסתובבנו. היו שם גם כל מיני רובעים אלגנטיים ורובעים של קבצנים .

 

ש: אחרי עיראק העבירו אותך למצרים?

ת: עברתי קורס של חיל רגלים בארץ אבל לא הועברתי לחיל רגלים, אלא שלחו אותי למצרים לבסיס גדול עם מחסני סחורות אדירים. חומרי בניין בעיקר. היו גם דברים שלא היו שווים, כמו למשל מגלי מוקשים. חומרי הבניין הוחזקו למטרות בנייה של הצבא. אני הייתי הפקיד הראשי של הבסיס הזה. ה-Chief Clerk. אני ניהלתי את כל המחסנים. הצמידו לי משרת מקומי ששמר עלי מחוץ לאוהל כשישנתי, גיהץ לי את המדים, ציחצח לי נעליים. במקום לבריגאדה שלחו אותי לשם. זה כבר היה לקראת סוף המלחמה. הגעתי לשם בהתחלת שנת 1945 וב - 8 למאי היה כבר יום הניצחון.

 

ש: ראית את הפירמידות במצרים?

ת: ראיתי את הפירמידות ואת הקבר של תות אנח עמון בלוקסור. בסופי שבוע בילינו בקהיר, בבתי קולנוע . פגשתי שם את מישקי יריב. הוא שירת ביחידה שכנה של ציוד כבד של בולדוזרים וכדומה. נפגשנו כמעט כל יום. כל ערב היה סרט והיינו הולכים ביחד. במצרים לא היה כל קשר עם האוכלוסייה המקומית. הבסיס היה על יד איזה כפר עלוב בשם קצסין, מלא פשפשים וכשבאנו לקהיר היינו הולכים למועדון החיילים ולסרטים. לקולנוע קראו "מטרו" ושם היה מיזוג אוויר וזו הייתה הסיבה העיקרית שהלכנו לשם. הסרט לא היה חשוב, רק מיזוג האוויר. ישבנו בקפה "גרובי" ברחוב הראשי. זה היה בית קפה בסיגנון אירופי במלוא מובן המילה.

 

ש: בזמן השירות היית בקשר עם המשפחה שלך בסלובקיה?

ת: בוודאי שלא. קיבלתי מכתב שהודיע לי על פטירת אמי באמצעות הצלב האדום, בשנת 1942. אבל זו הייתה תקופת מלחמה ולא יכולתי לנסוע לשם.

 

ש: איך הגרמנים נתנו להורים שלך לחיות שם?

ת: אבא שלי נפטר בשנת 1935 לאמא נתנו לחיות שם בשקט. היהודים הבודדים שלא נשלחו למוות הסתתרו תקופה מסויימת בתוך יער, אמי נפטרה לפני שהיה צורך להסתתר.

 

ש:בזמן השירות שלך בצבא הבריטי ידעת שחלק גדול של המשפחה שלך נספתה בשואה?

ת: לא. זה נודע לי רק כאשר חזרתי מהצבא. בתקופה הזו זה גם לא היה ידוע. אני חושב שבארץ אולי ידעו על זה החוגים הגבוהים ביותר אבל לא פירסמו כלום. היקף השואה התגלה רק אחרי המלחמה. כשצבאות הברית שיחררו את המחנות גילו את ההיקף. קודם ידעו שמשמידים אבל ההיקף לא היה ידוע.


 

 

ש: השהות בצבא הבריטי הייתה תקופה טובה בשבילך?

ת:כן. חיינו בתנאים טובים מאוד יחסית. היה לנו הווי נחמד מאוד עם שירים שכולכם מכירים עד היום (אכן יש לסבא רפרטואר שירים אותו אנו שרים יחד בימי ההולדת שלו, כן ירבו). שירתתי תחת פיקודו של לויטננט ג'נרל סר ארתור סמית'. היה גם בריגדיר וגם סר. פעם עשו שם כנס חיילים בריטים, ואחד החיילים קם ואמר נגד היהודים, שהם ג'נטלמנים ואנחנו מאוד שמחים איתם אבל הם לא מדברים אנגלית אלא בשפה שלהם. אז הגנרל ענה לו שזו שפתם וכל אחד מדבר בשפת הלאום שלו. כלומר, שהיהודים זכאים לדבר בשפתם. פעם נסענו לדמשק במשאית, שהייתה מסודרת כמו אוטובוס, מבילוי בעיר חזרה למחנה המעבר בו שהינו. שם אמר חייל וולשי אחד: זה אוטובוס בריטי, דברו אנגלית. אז מישהו ענה לו: ומי לעזאזל מבין אותך כשאתה מדבר וולשית? אז הוולשי התנצל.

                                                                        סבא, תודה.


 

ייצגתי את רמת יוחנן בלוויה של הרצל / שלמה יבלונקה

 

ב 1948 החליט בן גוריון להביא את עצמותיו של הרצל לקבורה במדינת היהודים.

באוגוסט 49' הגיע הארון לארץ. כל ישוב התבקש לשלוח נציג ללוויה ולהביא עימו שקית עפר מאדמת ישובו עטופה בדגל הלאום. הייתי אז מסדר עבודה, המזכירות החליטה לשלוח שני נציגים ונבחרנו מתתיהו ווינר (שלם) ואני לייצג את רמת יוחנן בלוויה הממלכתית.

נסענו לתל אביב לרחוב אלנבי שם היה מרכז הרישום לכל הנציגים שבאו מכל רחבי הארץ. כשבאנו אמרו לנו: "יש מקום רק לנציג אחד". מתתיהו אמר: " אתה צעיר נציג של המזכירות, תייצג אותנו", קם והלך. ניסיתי לשכנע אותו שהוא יישאר אבל הוא התעקש. עם ערב  הציבו את הארון ברחוב אלנבי מוגבה על במה מיוחדת מוארת מכל הכיוונים, אלפי אנשים עברו על פניו וחלקו לו את הכבוד האחרון.

בלילה לנתי בתל אביב. למחרת קמתי מוקדם בבוקר כי שכחתי למלא  במשק את שקית העפר שהייתי אמור לשים על הקבר, ירדתי לגינה ומלאתי אותה.

מאות אוטובוסים עלו בשיירה מתל אביב להר-הרצל בירושלים. הטקס התחיל ונציגי הישובים מלאו את הקבר בעפר מכל הארץ, כל אחד בתורו. בסוף בסוף נקראנו נציגי ההתיישבות העובדת לשים את שקיות העפר שלנו. כשהגיע תורי התקרבתי והנחתי את השקית בקבר שהיה כבר גל גדול של שקיות.

כעבור שבועיים מצאתי בעיתון "במחנה" תמונה שלי עומד ליד הקבר. שנים רבות שמרתי את התצלום הזה למזכרת אבל בזמן השיפוצים הוא נעלם ועימו התיעוד היחידי שנשאר לי מייצוג המשק בלוויה של חוזה המדינה בירושלים. .  

  

 

 

 

ה"ברוך" שלא נגמר...

 

 

עומר סאלווה משוחח עם נועם דינסטג  על השירות בשטחים

 

נתכנסנו עומר סאלווה ואני, על פי צו-8 מירמיהו בצהרי שבת חמים של תחילת הקיץ, לדבר מעט על שירותו של עומר בשטחינו הכבושים.

עומר כיום אינו מוצב ממש בתוך קו התפר, במקומות שבהם חייל יכול להרגיש הכי לא-בבית שאפשר, בתוך אוכלוסיה אזרחית פלסטינית - "הצד השני" דה-פקטו, אבל חווה את הסיטואציה מספר פעמים במקומות שונים והחוויות עדיין טריות, מה גם שהוא עדיין חייל בסדיר.

 

בוא ספר לי מה עשית בצבא עד עכשיו.

התגייסתי בנובמבר 2000 לבני משקים, הייתי שם חייל שנה ואחר כך יצאתי לקורס מ"כים. הייתי בעצם חודשיים רובאי של הפלוגה שלנו בשטחים, קלקיליה וחברון קצת ואז יצאתי למ"כים. חזרתי להיות מ"כ של חבר'ה שהיו לקראת סוף טירונות, מחזור שהתגייס שנה אחרי.

 

מה זה "בני משקים"?

זאת פלוגה של הנח"ל גדוד 50.  השם עצמו הוא מין דיבור צבאי של חבר'ה, אין הבדל גדול בעיקרון ביחס לפלוגות אחרות, הייחוד הוא בעיקר באווירה של הפלוגה, הרבה קיבוצניקים ומושבניקים עם אותו חינוך, חומר אנושי טוב יחסית.

 

אז איפה היינו.

חזרתי ממ"כים לפקד על כיתה בסוף טירונות לקראת אימון מתקדם, אימון בסיסי ראשון של שלושה חודשים, מכשירים אותם בשטח.

ואז עלינו על "קו" (יציאה לאיזור העימות החם שתואר בהתחלה, נ.ד.) , הגדוד היה בדיוק ב'נוהל הקפצות' מה שנקרא, קופצים כל פעם לאיפה שצריך – לוקחים את הגדוד קומפלט ומעבירים אותו. זה לא קו מסודר – נכנסים לתוך ערי הגדה, תופסים בתים של פלסטינאים, יושבים בפנים ומשם יוצאים למשימות בתוך העיר. הרעיון המרכזי הוא להשליט את ה'עוצר', לדאוג שאין תנועה ברחובות בגלל גלי הפיגועים וככה ע"י תנועת בקרה בערים יש לך קצת יותר שליטה על מי מסתובב. האירגונים צריכים להסתובב בעיר כדי להשלים את מה שהם צריכים בשביל פיגוע, חומרי נפץ, וגם יש לך יותר בקרה על אנשים שמסתובבים סתם.

אם זה עוזר... המציאות מראה שקצת, מי שרוצה מצליח בסוף, אנחנו לא יכולים בצורה מלאה לשלוט בזה.

 

אבל אתה מאמין שזה מצליח לווסת במידה.

אני יכול להגיד לך שבתקופה שהיינו בשכם שהיתה ממש "ראש הנחש" מבחינת הפיגועים ופעילות פח"ע (=פעילות חבלנית עויינת) פוצצנו מטען בתוך מכונית – שהיה מוכן לצאת לפיגוע. היו חבר'ה - לא מהפלוגה שלי – שעצרו מחבלים שהיו בדרך החוצה. יש לזה אפקט שהוא קצת יעיל – אבל במחיר יקר.

 

מחיר יקר של סבל לאוכלוסיה.

כי יש עוצר ואתה משבש את כל הפעילות התקינה של היום יום, האוכלוסיה מאוד ממורמרת.

 

מה זה בעצם אומר, "עוצר"? אסור לצאת מהבית כל היום או...?

תלוי בהגדרות של החטיבה המרחבית במקום. בעיקרון יש עוצר שנמשך כמה ימים ואין בכלל תנועה ברחובות, מתריעים עליו מראש ומאפשרים לאוכלוסיה להתארגן בהתאם כי אתה כולא אנשים בבית והם לא יוצאים. ויש עוצר בין שעות מסויימות, כשאתה מגדיר למשל שמתשע בבוקר עד תשע בערב אין תנועה ובבוקר אתה מאפשר כמה שעות של הזרמת תנועה מבוקרת. אתה מציב נקודות של מחסומים ומאפשר את התנועה של האוכלוסיה למרכז העיר כדי לעשות את מה שהם צריכים תוך כדי בקרה של האנשים שעוברים אותך.

 

יש מחסומים בתוך העיר?

אני מוציא נגמ"ש בצומת מרכזי, כמפקד סיור, ומוריד איתי שני חיילים וזה מין מחסום ארעי. יש לך נגמ"ש ואמצעי לחימה כחיפוי ואתה עומד שם ומווסת תנועה של אוכלוסיה, מעלה תעודות לבדיקה בעבודה מול החמ"ל. יש פעמים שעוצר נמשך כמה ימים ואז מוציאים סיורים של נגמ"שים לפיטרול בתוך העיר כדי לבדוק שאין תנועה של אנשים ורכבים ואנשים בעצם מקיימים את העוצר, לטפל במפרי עוצר – לשלוח אותם הביתה. המטרה היא לזהות את התנועות החשודות שאתה כן רוצה למנוע.

 

 

 

אתה חושב שאם אתה מסייר באמת תתפוס מחבלים? הם הרי יודעים שיש עוצר.

אני לא חושב, הם כל כך מחופרים שם במחתרות. זה כמו בתקופת המנדט הבריטי, הרי אסרו עלינו להחזיק נשק ובכל זאת היו 'סליקים'.

כמה שלא ננסה לעשות פעולות להוציא אמצעי לחימה לא חוקיים במקומות מסתור עדיין יהיו, אי אפשר לשלוט בזה. יותר קשה להם, אבל להגיד שזה מונע – אני חושב שלא.

מה שכן זה מאוד מאוד פוגע באוכלוסיה ויוצר אצלה תיסכול, דמיין לעצמך מצב שבו חודשים על חודשים לא מרשים לך לצאת מהבית בחופשיוּת. וגם אם פותחים 'עוצר' כל יום תחשוב שאתה יכול לצאת מהבית רק בשעות מסויימות וגם אז מעכבים אותך במחסומים.

כל פעולה בסיסית יומיומית, תרופות לאנשים זקנים, נשים בהריון, הם דברים שכל הזמן נתקלים בהם במחסומים. זה בעייתי כי האוכלוסיה מנצלת את מצבי החירום שבהם אתה צריך להיות אנושי ורגיש אליהם, מספרים סיפורים. יש כל הזמן דילמה איפה בעצם עובר הקו האדום של מוסר האדם ואיפה סתם תעביר מישהו שבסוף יעשה משהו רע לנו.

אני לא יודע מה המצב שם עכשיו כי לא הייתי שם חמישה חודשים אבל אני משער שהמצב לא השתנה יותר מדי.

 

באילו ערים בגדה היית עד עכשיו?

הייתי בתור מ"כ בשכם, רמאללה וטול כרם. לפני זה, בתור חייל – בקלקיליה וחברון.

התמונה משתנה כשאתה מ"כ ומפקד על חיילים וציוד.

הפעילות השוטפת שלי כיום היא להוציא טנק או שני נגמ"שים ולפטרל בעיר. אני בודק כל מיני דברים חשודים, בעיקר מפגין נוכחות. עצם העובדה שאתה נמצא שם מקשה עליהם.

התמונה משתנה כשאתה מפקד סיור, אתה זה שצריך לקחת את ההחלטות. לפעמים זה סיור של קצין ושלך ולפעמים זה סיור שאתה המפקד וצריך לתת מענה לכל מה שייתפתח.

יש הרבה אחריות, אדם בן 20 אחראי על עוד חמישה חיילים שאיתך בנגמ"ש, אתה יודע שאתה אמור לתת את התשובה, זה שונה מאשר להיות חייל בנגמ"ש שמקבל פקודות.

המציאות לא קלה, עצם העובדה שאתה נכנס לאנשים לבתים ומוציא אותם משם. למרות שמאוד משתדלים ויש חוקים מאוד ברורים שלא נוגעים בשום דבר, מאוד מקפידים על הקטע המוסרי.

 

לא היו מעידות בהיבט המוסרי בתחום הזה?

בפלוגות הוותיקות יותר יש, אבל בפלוגת מסלול של חיילים צעירים יש לך יותר כוח לשלוט בזה כי יש לך אמצעי ענישה – יציאות וכאלה – כדי למנוע מחיילים לעבור על החוק.

מאוד משתדלים, לא נשענים להם על הריהוט, אנחנו היינו דוחפים הכל הצידה ומפנים חלל, ישנים עם שקי שינה על הרצפה, אוכלים ממנות מזון וקופסאות שימורים, אוכלים תירס וטונה עד שזה יוצא מכל החורים. מציאוּת של הרבה לחץ – הם לא רוצים שנהיה שם ומי שמנסה לפגוע באוכלוסיה בארץ מנסה לפגוע גם בנו שם, מן הסתם.

מעבר להיותי חייל אין מקום להבעה פוליטית. אני אישית חושב שזה לא הדרך – לשבת שם אצלם בפנים. אתה מגיע למחסומים ורואה מה אנחנו עושים לאוכלוסיה שהיא ברובה לא אשמה במצב. הקיצוניים שלנו והקיצונים שלהם ממררים לכולנו את החיים. הם לא רוצים שאנחנו נהיה שם ואנחנו לא מוכנים לקצת פשרות. רוב האנשים שם רוצים את השקט, יש שם אנשים שזוכרים איך היו יוצאים לתל אביב חופשי ועובדים ביחד עם יהודים ועכשיו הם לכודים בערים שלהם, בתוך הבתים. אני לא רואה איך אפשר לפתור את זה אחרת אבל הדרך הנוכחית גובה מחיר כבד.

 

 

אני מבין שיצא לך לדבר עם האוכלוסיה.

ברור, הם עוברים במחסומים ומדברים.

מוזר שהם מצליחים לייצר שיחה סחבקית איתך. הייתי מנחש שאו שהם לא יגידו לך כלום אם הם לא מאמינים שאפשר לדבר עם הכובש, או שאם יבואו אליך זה יהיה מתוך התמרמרות.

זה יש גם, המציאות שם מאוד מגוונת. יש אוכלוסיה שמקללת אותנו ושונאים שאנחנו שם ויש אוכלוסיה שמגלה קצת יותר סימפטיה.

אין יותר מדי מקום לדיבורים שם, אנשים זורקים לך כמה מילים. זאת לא עמדה שאתה יכול להפגין אנושיות כי זה פתח... אתה חושף את עצמך לקטע שאם אתה נהיה יותר מדי "מרוח" עם האוכלוסיה מישהו יכול לבוא אליך מאחור ולדקור אותך.

לפעמים הסבל נגרר גם על ידי התנהגות שלהם, למשל כשישבנו בבית כלשהו והילדים למטה זרקו אבנים והייתה המולה, השכנים אמרו שנמאס לשמוע את האבנים, כי נמאס להם לשמוע את זה כל יום. גם להם נמאס מהקיצוניים שמביאים על כל האוכלוסיה את המצב הזה.

לפחות במקרים שאני ראיתי צה"ל יוצא בסדר מבחינה מוסרית, מבחינת שמירה על הרכוש בבתים או בהיבט המוסרי במחסומים עם כל מיני מצבים רפואיים דחופים.

 

הרשה לי להתקיל אותך פוליטית. גם אני חושב שהמחיר מאוד יקר ואני רואה את השנאה שהכיבוש מייצר וזה מין מעגל שמייצר עוד ועוד שנאה. אני בתור ישראלי מתנגד לרעיון של כיבוש ועוצר אבל אם לא כיבוש אז מה כן? צריך הרי להציע פתרון חלופי.

האינתיפאדה קיימת כבר שנתיים וחצי, אני התגייסתי לתוך המציאות הזאת. מעבר לשחיקה של הצבא כי זה בא גם על חשבון החיילים.

מה זאת אומרת על חשבון החיילים?

המצב הנוכחי של פריסת הכוחות הוא שונה. אני לא יכול לספר יותר מדי אבל בוא נגיד שכיום צריך יותר כוח-אדם ממה שהיה צריך פעם. אם היית יכול פעם לתת כמות יציאות מסויימת ועכשיו אתה צריך יותר אנשים אתה תוציא אנשים פחות הביתה, במקום כל שבועיים תוציא כל שלושה וארבעה שבועות, וצפיפות הפעילות של כל חייל עולה.

לגבי השאלה הפוליטית... פתרון זה לפנות התנחלויות, ליצור רצף טריטוריאלי של יהודים בגדה ולבסס קצת יותר את המערך ההיקפי במקום להשקיע את הכוחות לאורך קו התפר.

שוב, הפריסה בתוך הערים הגיעה בגלל שהמצב הקודם לא הצליח להתמודד עם הבעיות.

שמע, זה באמת מצב בעייתי... הזמן יעיד, אני לא יודע.

זה לא הוגן מבחינת האוכלוסיה שלנו שנחיה במצב של פיגועים. אם זה היה פשוט יותר בטח היו כבר פותרים את זה.

 

עכשיו יותר ברור שיש כמה צדדים באוכלוסיה הפלסטינית.

הפתרון יהיה בכך שתצמח שם הנהגה שיהיה אפשר לעבוד איתה. אם יהיה שיתוף פעולה מהצד שלהם ישראל תוכל להגיע לפשרות. הפשרות הן לא הבעיה כי פשוט לא היה עם מי לדבר אצלם.

אני מקווה שנוכל להגיע לקיום שלנו ושלהם בשקט. גם אם זה אומר לתת להם מדינה, לתת להם אוטונומיה מוחלטת בשטחים שלהם. היינו אמורים לשבת גם בתוך עיראק היום לפי התנ"ך, אז מה, אנחנו שמה? עדיף ארץ קטנה ושקטה.

המקומות האלה, בינינו, הם לא מקומות שאנחנו נרצה. המתנחלים שיושבים שם גם סופגים את היריות, ככה הילדים שלהם הולכים כל בוקר לבי"ס, זה נראה לי מטורף לבחור בזה.

הם בחרו לשבת בסוף העולם וכולם אוכלים את זה.

לא ברור איך פותרים, זאת באמת שאלה ש...

 

אני לא מקנא בחייל שצריך להפעיל את מרותו בסיטואציה כל כך טעונה, סבוכה שהתוצאה שלה היא כל כך הרבה סבל. מי ייתן 'ומפת הדרכים' האמריקאית תתחיל להזיז משהו בתהליך הארוך והיקר הזה. מעבר לכך יש לזכור שנִצים ויוֹנים יש גם אצלנו וגם אצלם, והנהגה פלסטינית חייבת להתמודד עם מפלגות פוליטיות טרוריסטיות אקטיביסטיות וחמושות שבעצם מפרידות בין פלסטין שתקום לבין מבנה דמוקרטי יציב כלשהו.

סיפור שלא נגמר..

 

נשיקות גנובות ימתקו / איילת גורדון

 

יום שישי בבוקר, השמש זורחת דבר לו ייחלתי הרבה זמן. ה'סדר' וה'עומר' מאחורינו, הכל נראה אביבי ושלו. עומאר ואני עולים על הטרקטרון ויוצאים לסיור בוקר בעדר, שיגרה של יום יום.

אני נוהגת, עומַאר מאחור, שנינו פותחים עיניים סביב סביב לוודא שהלילה עבר בשקט.

מתחילים את הסיור ב'בית הלבן', בדרך כלל מקשקשים קצת פוליטיקה, קצת עבודה, הפעם ממעיטים בדיבור. אני מסננת קללה עסיסית ומתלוננת על כאב גרון מעצבן.

 

בדרך ליער אני אומרת לעומַאר, זה הולך להיות יום קשה,  מן הסתם גם לו יש תחושה כזאת. מחליטים לעלות גבוה לתצפית, לראות מה קורה בצד שני של הכביש עם העדר שנמצא ב'תל חאלי' (גבעת טרשים ע"י ראס עלי). לא רואים שום דבר יורדים כדי להיכנס לשטח. בינתיים בלב אני מרגישה שמשהו קרה, כל האנרגיות שלי חולפות על פני עם הרוח של הנסיעה. סיבוב אחד שלם ב'תל חאלי', שנינו מסתכלים אחד על השני ולא רואים  אפילו לא זנב אחד של פרה מסתובב בשטח. והן בהחלט היו אמורות להיות שם!

 

מתחילים לחפש, לשאול רועים שנמצאים באיזור.

פתאום בוואדי בין שתי החלקות עומדות להן שלוש פרות המנסות נואשות לחזור לשטח שלהן, מכניסים אותן ומחליטים לנסוע לכיוון יער ק. אתא, צריך לעשות סיבוב גדול כי הוואדי עדיין גבוה ואי אפשר לחצות אותו.

בשלב הזה כבר ברור, הגרוע מכל קרה, אני מרגישה איך רוח החיילוּת שאני כל כך מיומנת בה נשאבת ממני ולא ממש מבינה מדוע.

אחרי חיפושים וטלפונים מהשבאב של ראס עלי נמצאות הפרות תשושות וצמאות ליד עדי הרדוף. בשארית כוחותי אני מחזירה את העדר ברגל לשטח שלנו. כמה מהפרות שלנו התחברו לעדר אחר אבל ראינו אותן, ספרנו אותן והכל נראה חוזר לשיגרה.

אמצע צהריים.

נכנסת הביתה,  עוד משימת אירוח אחת לפני ואז אני מבטיחה לעצמי לנוח.

בוקר יום שבת.

 יוצאים לעדר, סיור שגרתי,  אני משתפת את עומאר בכאב הגרון שלי שהולך ומחמיר.

בשעה אחת עשרה אני מודיעה לו שימשיך לבד. חולשה רצינית נותנת בי סימנים שאי אפשר להתעלם מהם. מגיעה הביתה, מכניסה את ה'לייזי-בוי' (כורסאת הטלוויזיה) שלי ל'ראשון' ומשלימה עם העובדה שאני חולה. כל הגוף כואב ואפילו המים בקושי מצליחים לחלחל מבעד לשקדים הגדושים שלי. מתי כבר יגיע הבוקר?

יום שלישי העסק מדרדר, מיון, אינפוזיות, זריקות, בלגנים, חשד למחלת הנשיקה! פעם שנייה שאני שומעת על מחלת הנשיקה, מחלה ויראלית קשה התוקפת את חסרי המזל, אבל זה ממש לא נשמע ולא מתחבר למה שאני באמת מרגישה.

יום רביעי. רופא מומחה בק. אתא קובע, חשד כבד למחלת הנשיקה. עובר שבוע ועד כמה שזכור לי לא קיבלתי אפילו נשיקה אחת. אבל לא אבדה תקוותנו... המחלה יכולה להימשך שבועות עד חודשים. יש למה לחכות. אנטיביוטיקה לא עוזרת. צריך הרבה נוזלים, כלכלה נכונה, מנוחה והרבה סבלנות, מה שלי לפחות אין. אבל יש לי את אמא שלי והמשפחה שלי וחברים שעוזרים להתמודד ואותם אני אוהבת.   רפואה שלמה.

מהמרפאה - לידיעת החברים

 

יונת המר (האחות השכירה) סיימה את עבודתה במרפאתנו.

אנו מודים לה על עבודתה המסורה  והמקצועית לשביעות רצוננו, ומאחלים לה ולמשפחתה דרך צלחה באשר הם הולכים וכל טוב.

 

עדיין לא מצאנו אחות מחליפה. לכן בשלב זה אנו נאלצות לעבוד בצוות מצומצם ויהיו לזה השלכות  גם לגבי התורנויות.

אנו מבקשות מהחברים להשתדל לרכז את פניותיהם למרפאה, בשעות פעילות המרפאה, כדי להקל על המערכת.
בימים אשר בהם לא יהיה אח תורן, הטלפון יהיה אצל אחת האחיות (שרהלה, מירי) למקרה
חירום בלבד.

פניות אשר לא יוגדרו כמקרה חירום, נאלץ לדחות לבוקר המחרת, בשעות פעילות המרפאה.

 

במקרים לא דחופים – ישנה אפשרות להשתמש בשירותי קופ"ח:

·        בקופ"ח זבולון – מחלקת טראומה, בכל יום עד לשעה 18:00. למעט יום רביעי עד לשעה 14:00.
אין צורך במכתב הפניה, אך יש להצטייד בכרטיס המגנטי.
אם יש צורך בטיפול תרופתי יש לקנות את התרופה רק בבית המרקחת של קופ"ח.

·        מ.ר.מ. – קריון, בבנין הקוסמוס קומה ג' (סמוך למרכז רפואי זבולון),  טלפון  04-8747022
בימים א', ב', ג', ה':           20:00-24:00
ימים ד', ו' וערבי חג:          16:00-24:00
שבת וחג                            10:00-14:00               20:00-24:00
הביקור במ.ר.מ. כרוך בתשלום כ- 70 ₪, לכן בכל פניה יש להצטייד בכסף ובכרטיס המגנטי של קופ"ח. יש להגיש את הקבלה המקורית למרפאה עם ציון מס. החבר  והחברים יזוכו בתקציבם.
אם יש צורך בטיפול תרופתי,  יש לקנות את התרופה בבית המרקחת בסופר פארם "הקריון" העומד לשירות לקוחות ה"כללית".

בברכת בריאות שלמה, צוות המרפאה.

   

מפגש לוחמים יהודים – ברמת יוחנן

כידוע קיבלה מדינת ישראל את "חוק הווטרנים" לטובת עולי  ברית המועצות שנלחמו נגד הצורר הנאצי. קבוצת עולים "וטרנים" המתגוררת בק. אתא הביעה משאלה לקיים מפגש עם לוחמים ישראלים ותיקים וחברים נוספים כדי לספר על שעבר עליהם ולשמוע מאיתנו על מלחמות ישראל.

אנו נקיים את המפגש ביום ה',  ה- 8 למאי, שעה 19:00, בבית  ההנצחה.

הציבור מוזמן להשתתף נוכח חשיבות האירוע לקליטת העלייה ולטיפוח המורשת. יהודה טל..

 

ברכות לבביות,

לשרון רון עם קבלתה לחברוּת  בקיבוץ ליוחאי ולכל המשפחה.

 

מזל טוב

לסבתא רבא מירה ריכטר להולדת הנינה החמישית.

נכדה לבתיה ורוני בת ליונתן ודורון.

 

מזל טוב

לעדי וישראל עוזרי להולדת הבן גיל.

לחרמונה וחגי להולדת הנכד ולכל המשפחה.

מתוך מכתב שהתקבל במזכירות

 

בעונג רב ובהערכה, ברצוני להודות לכם על אירוח עולים אצלכם בערב ליל הסדר השנה. ע"פ העדויות, העולים היו מאוד מרוצים וחזרו לביתם נרגשים ועל כך תבוא עליכם הברכה.

השיתוף בתחומים רבים שיש בינינו, בעיקר בתחום הפוליטי והציוני הם לדוגמא לכל שכן שעדיין שומר על ערכים כמו שלכם, וזה הודות לכמה "משוגעים" לדבר כמו החבר היקר יהודה טל שמלווה אותנו בנאמנות שנים רבות.

אני תקווה שהשכנות הטובה תימשך גם להבא ואף תעמיק ותורחב לתחומים אחרים.

בכבוד רב, בני בן נשר – מ.מ מזכיר הסניף

 

שאינם עמנו עוד

                                                                             בשנה זו

 

לאה ברגשטיין              ט' באייר תשמ"ט                      11.5

רוחמה זונע                   יד' באייר תשנ"א                      16.5

משה גוטדינר                טו' באייר תש"נ                        17.5

אסתר קרוא                 טז' באייר תשנ"א                     18.5

אברהם צמד                 יז' באייר תשמ"ב                      19.5                

חנה קרוגלק                  יח' באייר תרצ"ג                       20.5

רחל מלמד                    יט' באייר תשמ"ב                     21.5

שמואל פייגין                כ' באייר תרצ"ח                       22.5

אפרים ולדהורן             כב' באייר תשמ"ג                     24.5

שמואל הירש                כג' באייר תש"ח                       25.5

אבנר זמיר                    כג' באייר תשכ"ז                      25.5

רחל סימקין                  כח' באייר תשמ"ג                     30.5

יובל לוי                        כח' באייר תשכ"ז                     30.5

מתתיהו שלם                כט' באייר תשל"ה                    31.5

רבקה הורביץ                כט' באייר תשמ"ו                     31.5

 

       זכור את בנינו – חברינו שנפלו במלחמות ישראל