מס. 1372 י"ד בניסן ליל הסדר תשס"ג 16.4.03
קטע מתוך "אחת"
פואמה שנכתבה על ידי המשוררת אנדה עמיר-פינקרפלד.
אנדה כידידת הקיבוץ הירבתה לבקר ברמת יוחנן וחשה את דופק החיים. את התרשמותה מחגיגת קציר העומר היא משלבת בפואמה הגדולה הזו שעיקרה סיפור ימי המאבק לעצמאות.
וּבַמֶּשֶׁק תְּכוּנָה רַבָּתִי.
הַשָּׂדוֹת זָהֲבוּ מִקָּמָה
מְמַשְׁמֶשֶׁת עוֹנַת הַקָּצִיר.
שְׂעוֹרִים עַלִּיזוֹת, אֲרֻכּוֹת הַשְּׂפָמִים,
לוֹחֲשׁוֹת, עִם כָּל רוּחַ נָדוֹת וְקַדּוֹת,
שִׁבֳּלֵי רֵאשִׁיתָן מְאַוְשׁוֹת.
נִתְחֳמָה פְּאַת שָׂדֶה סְרָטִים צִבְעוֹנִים
הֻגְבְּהָה גַם בָּמַת הֲנָפָה
שֶׁל חָצִיר רֵיחָנִי עַל הַנִּיר שֶׁמִּמּוּל,
מְשֻׁבָּצָה חַכְלִילֵי נוּרִיוֹת וְלִשְׁמֵי דְגָנִיּוֹת.
הַשְּׂעוֹרִים מַרְטִיטוֹת כְּמוֹ מוּנְעֹות - צִפִּיָּה;
עוֹד מְעַט יְהִי הָאוֹת!
קְהַל - עַם רַב כְּבָר נוֹהֵר מִדְּרָכִים,
מִי בָּרֶגֶל, מִי רֶכֶב - פְּאֵר,
וְרַבִּים וּרְצוּיִים הָאוֹרְחִים.
הוֹמִיָּה מֵאָדָם הֶחָצֵר,
מוֹצָאָה הֻתְקַן שַׁעַר- כָּבוֹד
מְצֻיָץ עִטוּרֵי צִיוּרִים,
מַרְנִינִים עֵין רוֹאַם, שַׂשְׂגּוֹנִים.
בּוֹ יַעַבְרוּ בְּחִירֵי הַקּוֹצְרִים,
הַמְאַלְמוֹת, אַחֲרֵיהֶם כָּל הָעָם,
יְשִׁישִׁים, יְלָדִים, וְעוּלִים - _
חֲצוֹצְרָה אַךְ תָּרַע תְּרוּעָתָה, פְּתִיחַת חָג.
בפרוס חג החירות תשס"ג
שלוחה ברכת בית רמת יוחנן
לכל החברים, הילדים והחיילים בסדיר ובמילואים,
לצעירים בשנות קשר, לתושבים, לאורחים
ולשליחינו בארץ ובחו"ל – חג פסח כשר ושמח לכולם!
פסח – חג החירות / אודי פלד
"בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצריים ..."
ויציאה זו ממצריים מה עיקרה?
יציאה מעבדות לחירות ומשיעבוד לגאולה. ומדוע חייב כל אדם "לראות את עצמו כאילו הוא"?
האם על מנת שיזכור את מוראות השיעבוד? וכי יש אדם חופשי המשליך את חירותו מרצונו, או הולך אל השיעבוד מרצונו, ולכן יש להזהירו מפני כך?
אלא שלא מפני שיעבוד שלך אתה מצוּוה לזכור אלא דווקא על מנת שלא תיכשל בשיעבודם של אחרים.
בבחינת "מה ששנוא עליך לחברך לא תעשה" ועל דרך החיוב – "ואהבת לרעך כמוך".
שם נאמר "את עצמו" וכאן "כמוך". שכן נקודת המוצא ליחסך אל הזולת היא אתה עצמך. מה שקוראים היום "להפנים" או "להטמיע".
וכך אם הפנמת והטמעת את מהות השיעבוד והשנאה והאהבה, בכל מה שזה נוגע בך עצמך, רק אז אתה מסוגל לאותה תובנה ואמפתיה המזכה אותך בתואר "אדם".
"חייב אדם ..." משמע מִשקיים את החובה הרי הוא בכלל "אדם"
ואני שואל את עצמי, האם אני מקיים את "בכל דור ודור ..."? ונאלץ להשיב ולתת לעצמי ציון של מספיק בקושי.
ממש לא רחוק מכאן, "בין הירדן והים", שוכן עם משועבד. וגם אם כל הסיבות טובות, ואפילו אם אין ברירה, עדיין לצידנו ובתוכנו שוכן עם והוא משועבד כבר שלושים וחמש שנים. (ושיעבוד הוא שיעבוד הוא שיעבוד). ואני שואל את עצמי, כמה זה מזיז לי? ונאלץ להשיב לעצמי, כאילו הרבה מאוד ובעצם - לא ממש.
ואז אני נזכר בכל אותם עמים בהם היינו משועבדים ובטענות שיש לי כלפי מי שלא עשו דבר, ומזדרז לומר לעצמי כפי שאנחנו רגילים לומר "להבדיל אלף אלפי הבדלות", ובמחשבה שנייה לא בטוח שאכן יש כאן אלף אלפי (מליון) הבדלות ואולי גם אלף הבדלות הם בבחינת הגזמה.
(מה עוד שכאן דמוקרטיה ושם עריצות וטרור). ואז אני נאלץ להודות, ביני לביני, שיהיה זה שקר אם אומר לעצמי שאני אכן ממלא החובה "לראות את עצמי כאילו...", ואני משלים גם אם הפועל היוצא מכך.
סוף דבר – אין שיעבוד בהיסטוריה שלא היה לו סוף. פעמים נדירות בפשרה וכמעט תמיד ביד חזקה ובזרוע נטויה.
ובינתיים נחמד לזרום עם האביב ולקוות לטוב..
וכך מתארת לאה ברגשטיין את מפגשה הראשון עם החג.
"היה זה באחד מימי פברואר הזוהרים בשמש אביב, האדמה הייתה רוויה מגשמי הברכה הצמיחה בכל הפינות עשבים עליזים. סמוך לשעת הצהריים, פגשתי את מתתיהו סמוך לשער הקיבוץ. לבוש עבאיה, מקל רועים בידו, מנהיג את העדר הלוחך בחריצות מהעשב. עננות זהובות, סגולות, וורודות, ריחפו בשמים וליטפו את פסגת הכרמל. והנה, מתתיהו מספר לי על ירושלים (משם חזר לפני כמה ימים, לאחר שנת לימודים). מיד הוא עבר לספר לי על העומר, מספר ושר במיוחד את השירים שבחר להגשמה במחול. עולם חדש נפתח לפני: "אביב בארצנו", "ראשית קציר", "והיה כי תבואו אל הארץ אשר אני נותן לכם"
הייתי אחוזת התפעלות, באו לי רעיונות למחולות ועימם ההרגשה עד כמה קשה יהיה הביצוע. רצון רב להגשים – יחד עם חרדה האוכל לעמוד מול עוצמת השירים? אבל הצבעים, הצלילים והסיפורים של מתתיהו, היו כל כך קרובים לאמת חיינו – והחלטתי להענות לאתגר. (מתוך 'שדות לבשו מחול')
וְהַנּוֹגְשִׂים אָצִים לֵאמֹר:
במזכירות / 3.4.03
1. לאחר שמיעת דיווח מצוות הקליטה בנושאי חינוך, דיור, עבודה, תשלום עבור אחזקת הילדים, חתימה על הסכם ותצהיר מועמדות, החליטה המזכירות להמליץ לאסיפה לקבל למועמדות את משפחת פרנץ, עינת ובועז וילדיהם.
2. דווח למזכירות על בקשה לחזור לקיבוץ במגמת קליטה של משפחות עידו וגל שלם וילדיהם, איתי ווויקי שלם וילדם. סוכם שצוות הקליטה יסכם הנושאים עם המשפחות ויעביר לחתימתם את הסכם ותצהיר המועמדות, ולאחר מכן יובא למזכירות לאישור המלצה לאסיפה לגבי מועמדותם.
3. המזכירות שמעה בקשות קונקרטיות לגבי תוֹשבוּת זמנית של בנים שעזבו את הקיבוץ והחליטה לדון בהן בהקשר נושא התוֹשבוּת בקיבוץ בתקווה להגיע לסיכום בישיבה הבאה.
4. המזכירות החליטה להעביר לדיון בוועדת צעירים הצעה לשינוי בנושא ה"במבחי"ם" שעיקרו הפרדה בין שנת במבחו"ת ראשונה במתכונת הקיימת, להסדר שונה לגבי במבחו"ת שמעבר לשנה אחת.
5. המזכירות מחזקת ידי מש"א בחיפושיה הנמרצים אחרי ספרית נשים שתוכל לשרת את צרכי מרבית החברות בתחום זה.
6. המזכירות ייפתה כוחו של "צוות עידכון ותק" לטפל בשלושה נושאים פרטניים שנשארו פתוחים.
7. המזכירות חזרה על החלטתה לפיה נמרוד פלד אינו מורשה לנהוג ברכב הקיבוץ.
במזכירות / 10.4.03
נוכחים: כל חברי המזכירות למעט אורית ב.נ ויוחנן.
1. נמסר על ידי עידו דיווח לגבי הצעת הממשלה למיזוג רשויות מקומיות.
2. ועדת פרט. הוחלט על צירופו של יובל כהן לוועדה (המונה את אודי, יוחנן, שחר צור).
3. ורד מרציאנו ושחר צור סקרו הפעולות שנעשות בנושא עבודת הסטודנטים. כל הסטודנטים מועסקים במקומות עבודה נדרשים. מרבית הסטודנטים ממלאים חובת העבודה באופן מלא. מיעוט אינו ממלא חובת העבודה במלואה. לאחר דיון בצוות ובוועדת צעירים אושרה על ידי המזכירות ההחלטה הבאה:
א) סטודנט שחיסר ימי עבודה בשנה נתונה, יחשבו ימי החיסור כימי חופשה מיוחדת שבגינם לא יהיה הסטודנט זכאי לקבל תקציבים אישיים וסל סטודנט.
ב) חיסר סטודנט ימי עבודה בשנה נוספת, יהיו ועדת צעירים יחד עם מש"א, רשאים להחליט
על הפעלת סנקציות נוספות כגון אי תשלום שכר לימוד באופן מלא או חלקי.
ג) לגבי התקופה שלפני שנת תשס"ג יחול רק האמור בס"ק (א) לעיל
ד) קיום הסנקציות אינו פוטר מחובת העבודה ואין זכות "להמיר" חובת עבודה בתשלום או מניעת זכויות.
4. המזכירות החליטה שזכות הורים לביקור בנים השוהים בחו"ל (אחת לארבע שנים), תחול רק לגבי בנים שגילם מעל שלושים וארבע שנים. כמו כן החליטה המזכירות לבדוק הגדלת גובה ההשתתפות העצמית החלה בביקור הורים ובנים בחו"ל (העומדת היום על סך 400$).
5. המזכירות גיבשה עיקרים בנושא אורחוּת ותושבוּת זמנית בקיבוץ לתקופה קצובה. העיקרים יעובדו לתקנון שיובא לסיכום בדיון הבא ולאחר מכן לאישור האסיפה.
רשם – אודי.
קשים היו צירי לידתו של המחול "פנה הגשם". מקור הקשיים היה בשוני בו ראו מתתיהו ולאה את האביב הישראלי. בעיני מתתיהו דמה האביב בארץ לזה של חוץ-לארץ, מעבר חד וסוער מִקוֹר לחום, משקט לתנועה. לאה ראתה כאן מעבר איטי ורך, מעבר ציורי, פסטלי, גוונים ובני-גוונים.
העובדה שמתתיהו לא וויתר על השקפתו, וביקש לראות פה מחול נעורים סוער, אילצה את לאה להקפיד על כל תנועה – על מנת לשכנע בגישתה. לכן בנתה את הריקוד על יסודות המחול היווני שלמדה. מחול הבנוי בעיקרו על שני מימדים (שיטת הפרופיל), שהוא יותר דקורטיבי והקפידה על כוריאוגרפיה שתבטא במדוייק את תמונת האביב כפי שהצטיירה בדמיונה.
(מתוך 'שדות לבשו מחול')
כַּלּוּ מַעֲשֵׂיכֶם דְּבַר יוֹם בְּיוֹמוֹ...
דיווח כלכלי משקי / עדו רודוי
הנהלה כלכלית רחבה שמעה דיווח בישיבתה האחרונה לגבי מספר נושאים ובהם טיפול של מש"א בנושא גזבר הקיבוץ בעקבות סיום הקדנציה הנוכחית של יוחנן. נמסרה אינפורמציה לגבי תכנית לאיחוד מועצות איזוריות, כאשר בשלב זה הכוונה היא לאחד את המועצות זבולון, רמת ישי ומגידו עם יזרעאל, וזאת תוך לוח זמנים קצר ותחת חקיקה. להערכתי הכי טוב להישאר מועצה עצמאית ולפעול ביחד עם המועצה איזורית זבולון שכך יקרה.
הדו"חות הכספיים לשנת 2002 הוצגו ואושרו בהנהלה. הדו"חות יוצגו גם באסיפה. בגדול אנו מסיימים שנה טובה במשק ובפלר"ם. במהלך 2002 ירדנו בחובות והגדלנו את הנכסים הכספיים, השקענו במיגזר העיסקי ובקהילה, הגדלנו את ההפקדות לפנסיה, פתחנו קרנות שתלמות לחברים ובסה"כ המצב הכלכלי והפיננסי של הקיבוץ השתפר וגם הביטחון הכלכלי והסוציאלי של החברים.
חקלאות – קיימנו ישיבה מיוחדת לסיכום המיגזר החקלאי והעיסקי. בחקלאות התוצאות פחות טובות מאשר בשנת 2001 ברוב הענפים מלבד ענפי הפרדס והמדגרה, אשר שיפרו את התוצאות ביחס ל- 2001.
במדגרה אנו ממשיכים לבדוק האם ניתן למצוא גורם מתאים להדגיר עבורו. בלול הפיטום סיימנו בשלב זה את העבודה מול מילועוף ונתחיל לשווק עופות לשוק החי.
בסה"כ המיגזר העיסקי מגיע לרווח נקי של 2.3 מליון ש"ח לאחר העברות לקהילה עבור הוצאות שונות ושכ"ע חברים בגובה של 4 מליון ש"ח.
לגבי שנת 2003 – על פניו נראה כי צפויה שנה בעייתית כאשר בצד פגעי טבע (גד"ש), אנו צפויים לגזירות כלכליות. גם בפלר"ם התחלת השנה שונה מבחינת הריווחיות לעומת 2002.
בהתאם לכך הוכנו תכניות העבודה בפלר"ם ובקיבוץ.
נושא אחרון קשור בהנהלת חשבונות, דניאל יפה סיים את תפקידו כחשב הקיבוץ והחליף אותו דוד גרינבלום. אנו כמובן ניפרד מדניאל כמקובל בחוג יותר מצומצם אבל ברצוני לנצל את ההזדמנות ולהודות לדניאל על עבודתו ותרומתו לקיבוץ במשך הרבה שנים. אני נעזרתי רבות בדניאל, הן בגד"ש והן בניהול הכלכלי, ואני בטוח שניעזר בו בעתיד. בכל מקרה, בהצלחה בתפקידו כמנהל קרן התק"ם.
חג שמח.
זוֹ אֵינָהּ אַגָּדָה
חַג עַתִּיק כְּיָמֵינוּ,
וְחָדָשׁ כָּל שָׁנָה.
נִצְחִי כַּאֲבִיב
הַמְּיַשֵּׁר אֶת קְמָטָיו.
הוּא בֹּשֶׂם פְּרִיחוֹת
הַמַּרְחִיב נְחִירַיִם
וְלֵב הָעוֹבֵר עַל גְּדוֹתָיו
מֵהֲמוֹן אַהֲבָה.
בּוֹ כָּל אִישׁ מְסַפֵּר
וּלְבִנְךָ הִגַּדְתָּ,
כִּי לְכָל אִישׁ מִצְרַיִם
מִמֶּנָּה יָצָא.
זוֹ אֵינָהּ אַגָּדָה
כְּמִכְוָות אֵשׁ, הַחֵרוּת וְחָגָה
טְבוּעִים בִּבְשָׂרֵנוּ,
הָעוֹבְרִים לְפָנֵינוּ, לְאוֹרָם נַמְשִׁיךְ וְנֵלֵךְ.
ראובן עזריאלי, 1/4/03
פרידה מהחדר האטום / ירמיהו
הייתכן שהכל היה לשווא?
אחרי כל ההכנות, הניילונים, ה'במבה', המים, גובה ה'סבירות' וה'הוראות' של פיקוד העורף' שהשתלטו על חיינו. לפתע, המלחמה שכל כך רצינו בה, הולכת ומתרחקת, הולכת ונמוגה. ווהאוו... כמה כלי משחית, חכמים, דייקנים, כירורגים. כמה תיחכום, מיחשוב, לווינים, מודיעין, שעטו במדבר באוויר ובים, הצטלמו כל כך יפה, בלי ריח, בלי אבק, בלי זעה ודם, בלי כאבים, תענוג צרוף.
והנה לנוכח עינינו המשתאות בגדד "בידינו", משמרות הרפובליקה מתאדים, פסלי סדאם חגים ומועדים בכיכרות. העם עסוק בביזה מכל הבא ליד, האמריקאים מחפשים את ה'אקדח המעשן', ןשר הביטחון והרמטכל שלנו עדיין דנים בהערכות מודיעיניות אם הם יכולים לצאת כבר מהחדר האטום ולשחרר את עצמם מהמסכה.
אבל מה איתנו? אנחנו שהיינו מוכנים לקבל בכל מאודנו את יסורי 'מלחמת-הכורסא' הצודקת הזו, פתאום אומרים לנו: "די, חאלס, נגמר. אין יותר".
ומה עם המסכות שנפתחו לשווא, הנחנקים שנחנקו לשווא, מזרִיקי האטרופין ה'עצמאיים', האזרחים ה"ממושמעים" שסחבו עימם את ה'ערכה' בכל אשר יילכו. פיקוד העורף שהוכיח יעילות מפתיעה (עדיין ממשיך לשדר הוראות להתגוננות), ימי המילואים המבוזבזים, וכל אלה שאמרו לנו כל הזמן: "אמרנו לכם..."
אין מה לדבר שום תחת לא יוכל לזמר אחרי המלחמה הזו שהוא לא היה מכוסה.
מסתבר שהאמריקאים עשו את העבודה שלהם לא רע, בכלל לא רע, אפילו בלי ה'עצות' של 'פרשנינו'. וזה מעניין מאוד, כי מיד עולה השאלה: מה יעשו עכשיו כל אותם 'כתבינו' שהשליכו נפשם מנגד, שדיווחו לנו מה קורה בשטח 'על ציר הזמן', מה מצב ההרוגים 'בזמן אמת', מה הייתה דעתם של הפצועים על מדיניות הממשלה 'בעת הזאת', איך נסתדר בלי צילומי הצבע שהרטיטו לנו את נימי הנפש עם הפיצוצים האדירים ותימרות העשן. זה היה כל כך מרגיע. ועכשיו נפשנו ריקה...
לא רק שלקחו לנו את המלחמה הווירטואלית הזו, רוצים לקחת לנו גם את האינתיפאדה.
מי לידנו יתקע שכל העוצמה הזו לא תופנה עתה לאכיפת איזו 'מפת דרכים' מצחיקה, או יצירת איזה אופק מדיני בלתי נחוץ, או החזרת מתנחל בודד עם עיזה מגבעה נחשקת, ואולי גם להוציא אותנו מכמה קיני צרעות בארץ אבות אהובה, ואולי גם לשחרר מישהו מכיבוש מתמשך, וברוח הזמן לקיים בנו את "יציאת מצרים". מי יודע למה עוד מסוגל השד האמריקאי שיצא מהבקבוק.
אומרים לנו: 'המשק מדמם', הכלכלה מתרסקת, אז מה? אותנו זה לא מעניין. אנחנו דורשים את המלחמות שלנו! גם לנו מגיע משהו! קו העוני? פערים בחברה? נכים? חולים? מישהו שמע על תופעות כאלה בחברה המתקדמת שלנו? אנחנו דורשים חזרה את האדום למסכינו ואת הוורוד ללחיינו, לא חשוב מה, פיגוע ירי, דם, אש, תאונות, רצח נשים וילדים או גזירות ושביתות, זה תמיד 'עושה לנו את זה'... מיד אוזר "העם" את חלציו ה'מדממים', מתלכד סביב המנהיג החזק, שוכח את כל הצרות וממשיך הלאה מחוזק ומחושל.
ואשר לנו, בחדרנו הקטן המגונן, ה'מצוייד' האטום והמסריח.
הפסח נותן אותותיו בכל פינות החדר, את 'ביעור החמץ' כבר עשינו השנה בהקפדה יתרה, כולל נר ונוצה. שרלה עדיין לא 'יוצאת' בלי רשות אבל כמה זמן עוד אפשר יהיה לעצור בעדה? לאט לאט מתירים את הרסן, הפסקנו לשנן בנפש הומייה את ה'דף הקרבי' הראשון שאודי הוציא לאזרחים, בעיניים עצומות אנחנו יודעים בע"פ את כל הטלפונים של כוחות הביטחון החילוץ והעזרה.
נותרה בעינה בעיית המים והמזון שאגרנו.
אז ככה, היה לנו הרבה זמן לחשוב על זה והגענו למספר אפשרויות – הראשונה, כמו כל יוצאי אותה ארץ ידועה במרכז אירופה, נשמור הכל לעצמנו – "שיהיה". אחר כך חשבנו בגלל המצוקה הכלכלית והמשק ה'מדמם' נתרום להסתדרות שיש לה כסף להפגנות ואין לה כסף למשכורות. מצד שני גם עובדי 'בנק ישראל', פקידי האוצר וה'שר' שלהם עובדים כל כך קשה במשכורות רעב – גם להם מגיע משהו. ומה עם ילדי עיראק הרעבים והצמאים אי אפשר לאטום את הלב מול מצוקתם, וילדי ה'שכנים' שכבר אין להם כוח לזרוק אבנים ומרוב חולשה התחילו להתאבד. בקיצור דילמה לא פשוטה, בסופו של דבר החלטנו פה אחד (שלי) – עניי עירך קודמים! נתרום את הכל הכל למתנחל והעיזה כי פריצקי נתן הוראה לנתק לו את החשמל והמים בהתנחלותו האהובה והבלתי חוקית.
את החפירות שחפרנו סביב החדר האטום שלנו להגנה היקפית ננצל בעתיד לשיפוצים והרחבה, אולי נוסיף בהזדמנות זו ממ"ד קטן או חדר שינה, ואולי נבנה חדר נוסף ושירותים בתוך הגג להשכרה, היום נדל"ן היא לא מילה גסה.
אז זהו, אין פרידות שמחות, פרק נוסף עתיר פעילות ומעש מסתיים לו...היה שלום חדר אטום יקר שלנו, נתגעגע אליך... רצינו מאוד... אבל לא יצא לנו... חג חירות שמח..
את לב החג ראו מתתיהו ולאה ברגע הקציר עצמו. רגע זה חייב היה לשאת אופי מיוחד ושונה. וכך נוצר הרעיון לחבר מחול אותו ירקדו הקוצרים עצמם. השיר "שיבולת בשדה" התאים בקצבו ובאופיו למחול מסוג זה. מחול שלאה כינתה בליבה בשם – "ריקוד האיכרים הכבדים". ובאמת, לחזרות היא הזמינה אנשים שמעולם לא רקדו. אנשי משק, שהעבודה בשדה ובמלאכה כבר הפכה לחלק מדמם.
(מתוך 'שדות לבשו מחול')
כשיעל ומוטי עזבו את הקיבוץ לפני 15 שנה הייתי בת 13 שעיניה נישאו אל מתנות הבת-מצווה. מעבר לזה לא היה לי שמץ של מושג מי מלפני ומי מאחורי.
נתבקשתי לראיין אותם בנוגע לעזיבת הקיבוץ והחזרה אליו. מוטי עזר לי ונתן לי פלוס מינוס לארגן את המחשבות כיוון שבעודי מחכה אצלם בבית ומשתעשעת ביובל הקטן, הוא התקשר להגיד שצץ משהו בפלרם והוא יאלץ לאחר. אז בין יובל לצילצול הפלאפון שלי ולתה עם העוגיות שיעלה הניחה לפני, הצלחתי לקיים את הראיון הזה. את הוקרתם הרבה למקום עבודתם (פלרם) נאלצתי להשאיר מחוץ לכתוב מפאת חוסר מקום, בתקווה שיסלח לי הדירקטוריון.
לאחר שנתיים בהם עבד מוטי בפלרם, ולאחר שיעל סיימה את סל"ע, הם החליטו לצאת לשנת חופש. במהלך החופש נישאו, ובאמצע 88 חזרו לקיבוץ. לאחר 8 חודשים בקיבוץ, החליטו לעזוב.
מוטי: העזיבה שלנו הייתה בגלל כל מיני תופעות שהיו אז ושהיום אני מסתכל עליהן אחרת לגמרי. את הסיבות אפשר בגדול לחלק ל-2:
1. חוסר השיוויון בתרומה של כל אחד לקהילה, דבר שבזמנו חשבתי שאני לא מסוגל לחיות
איתו.
2. הרצון לנסות חיים אחרים. הייתי בחור צעיר שכל החיים היה בקיבוץ ולא ראה כלום . בחור
שהתחתן עם בחורה מהעיר ומאד רציתי לדעת מה זה אומר לחיות מחוץ לקיבוץ בדגש על להחזיק
את עצמי כלכלית.
מוטי: עברנו למרכז, בהתחלה לחולון, אח"כ לאזור ואח"כ לעין ורד. יעל עבדה בהתחלה במלצרות, אח"כ 6 שנים בחברת שילוח ואח"כ פתחה עסק של תפירת בגדי ילדים. אני עבדתי בקו של חלוקת חלב, ואח"כ נכנסנו לעיסקי התכשיטים מזהב, כלומר יצור המוני לחנויות. מבחינה מקצועית הגעתי לרמה גבוהה מאד בייצור תכשיטים. הייתי יוצא ב-7 בבוקר וחוזר כל ערב ב-10-11 בלילה ולמשך תקופה ארוכה מאד.
מוטי: הגעתי לאיזו נקודה שבה אמרתי לעצמי, או שאני ממשיך בעסק שלי (והיה לי טוב בו) או שאני חוזר לקיבוץ, וחוזר בידיעה שאני אוכל להשתלב בפלרם. כמובן שהיו גם תהליכים משפחתיים פנימיים שהביאו להחלטה. אם לפני כמה שנים לא יכולתי לחשוב על מהלך של חזרה לקיבוץ, בשנתיים האחרונות עברתי תפנית גדולה ששינתה את ההסתכלות שלי על אורח החיים הקיבוצי. כסף זה לא שיקול בלחזור לרמת יוחנן. יש בי הרבה הערכה כלפי ממלאי התפקידים ונוהל קבלת ההחלטות בקיבוץ, ועובדה שבזכותם הקיבוץ הגיע למה שהוא היום.
יעל: כן. אני פשוט נתתי לו את האו.קיי. האחרון ואז תוך 24 שעות החלטנו שחוזרים. החלטנו זה אומר אני ומוטי. הילדים לא היו שותפים בהחלטה הזו, אבל כן ניסינו להסביר (לגל במיוחד כיוון שלו היה יותר קשה לקבל את העובדה) למה אנחנו עושים את זה.
הקיבוץ השתנה מאד ב-15 שנה. זה קיבוץ שלא הכרתם בעבר. חזרתם בידיעה שמקומכם בקיבוץ או כדי לנסות לגור בקיבוץ?
מוטי: אין דבר כזה לנסות לחזור לקיבוץ. באנו לפה לתמיד. הסיכון שלא יהיה לנו טוב בקיבוץ היה נמוך. אני חזרתי בידיעה שאני בא להשפיע ולא לשבת בבית ולתת לדברים לעבור לידי. בפירוש באנו כדי לתרום. היה חשוב לי מאד לעבוד בפלרם, ומבחינתי היה לגיטימי להתחיל אפילו בקו יצור.
מה השוני בין הקיבוץ של פעם (שבו לא רציתם לחיות) לקיבוץ של היום?
יעל: סתיו בכתה ה' ובשבילה החיים בקיבוץ היו הגשמת חלום. גם גל נקלט נפלא.
מוטי: עם יובל הקליטה הייתה יותר קשה. אחותה של יעל גרה בית לידנו בעין-ורד והייתה מעין אמא שנייה שלו, ובשבילו בעצם החזרה לקיבוץ "קרעה" אותו מהמשפחה השניה שלו. כאילו החלפנו את כל המשפחה של יעל במשפחה שלי. הייתה תקופה שיובל לא היה מוכן לדבר עם המשפחה של יעל כי הוא כעס עליהם. הוא בכלל לא הבין מה אנחנו עושים בקיבוץ.
החיים בקבוץ לעומת החיים בחוץ
יעל: פה יותר שיוויוני מבחינת חלוקת הנטל בין האשה לבעל. בחוץ בדרך כלל נטל הפרנסה נופל על הבעל ונטל הטיפול בבית ובילדים נופל על האשה. גם כשחיינו מחוץ לקיבוץ מוטי רצה להיות מעורה במה שקורה בבית, אבל מבחינה מעשית זה היה בלתי אפשרי כיון שהוא עבד עד הלילה והיה עסוק בריצות לכל מיני מקומות כל הזמן.
מוטי: פה אם אני מסיים לעבוד ב-6 בערב, דקה אחר-כך אני כבר עם הילדים כי אין את הריצות והנסיעות. בחוץ אתה כל הזמן רץ ואתה מפספס את גידול הילדים ואת כל השלבים שהם עוברים.
פה זה שונה לגמרי וזה עוד מדד של איכות חיים ולפעמים זה יותר חשוב מכסף. מי שלא יצא לו לחיות מחוץ לקיבוץ, לא יודע מה זה אומר. החיים הכלכליים זה לא רק כסף. זה משפחה בחוץ וניהול משק, ולהסיע לחוגים ולצאת בבוקר לעבוד ולחזור בלילה, וכל השעות המבוזבזות של נסיעה לעבודה וחזרה ממנה. לא עזבנו משום שלא התאמנו לאורח החיים, אלא כדי לנסות משהו אחר. היום אני נמצא בנקודת הסתכלות של מישהו שהיה בחוץ ועבר שם את כל השלבים, ולכן נראה לי שבחלק מהמקרים לאנשים פה אין מספיק מודעות לחוזק של רמת יוחנן, להשקעה של האנשים, לצורה שהדברים נעשים ולתוצאות. אין להם את היכולת להשוות עם החיים מחוץ לקיבוץ. לדוגמא, אנשים מקבלים דירה כמעט מוכנה בלי לדעת מה זה אומר, עיריה, תשתית, מיסים,קבלנים, משכנתא וכו'.
יש לבטים?
מוטי: לבטים על מה יהיה בעתיד ואיך.
יעל: יש לי המון לבטים אבל לא בנוגע לשאלה אם היינו צריכים לחזור. חזרנו ונשאר פה. הלבטים הם יותר כלפי איך לעשות דברים ולשנות כדי שיהיו לי חיים כמה שיותר טובים פה.
הצעה לסדר
לא עוד שפוך חמתך
שפוך אהבתך
שפוך אהבתך אדם, בזמן חייך,
תן להם מזמנך ומתשומת לבך,
אל תשנה אותם, לטובתך,
הנח להם לגלות מי הם, ותגלה מי אתה.
שפוך אהבתך על בני ביתך
פנה להם מקום וזמן, ברוב טובך,
תן להם את החופש להיות עצמם,
הם בעדך, תהיה גם אתה, בעדם.
שפוך אהבתך על שלושת זוגות הוריך,
על אביך ואמך, מקבלי פניך,
היוצר והיצירה, מקום מגורך,
הבורא והבריאה יודעי יסוד חייך.
שפוך אהבתך על הצעירים שדרכם לחיים,
על הנקרים בדרך, גם הם אוהבים,
על הזקנים שופעי הניסיון, המשוועים להכרה,
תקדים אותם באמירה, מביעת הערכה.
שפוך אהבתך על כל בני המשפחה,
היא הצורך לקרבה, היא החום שבך,
היא מאור הפנים, היופי שבפנים,
תן אותה במלואה, גם לעצמך.
חג שמח! משפחת יבלונקה.
שיר אחר שמתתיהו הפציר בלאה להוסיף לו תנועה, היה השיר "כפינו נישא אל מרום", זהו שיר תפילה שהוסיף להבאת העומר סמליות לאומית הפונה אל בני עמנו בכל מקום שרק ימצאו. בשיר זה מצויה בקשה לשלום; לבניית הארץ; לגאולתה; ולקיבוץ גלויותיה.
סיגנונו המיוחד של ריקוד זה כמעט וחרץ את גורלו. שכן הרקדניות באותה תקופה סרבו לראות בו מחול של ממש ולכן, לא הסכימו לרקוד אותו. הריקוד נגנז למשך כמה שנים. עד שלמזלה, הגיעה תורה של קבוצת בנות, עימן עבדה לאה זמן ממושך וכנראה שהצליחה לעורר בהן יחס עמוק אל המחול. קבוצה זו הסכימה לבצע את "כפינו" ובבת אחת הפכה אותו אולי לריקוד המרשים ביותר בחג.
(מתוך 'שדות לבשו מחול')
התחלה איטית עדיפה על ישיבה בצל העץ איתן שטייף
ירמיהו אכן ירה במטרה הנכונה אבל לא כיוון אל הבול אלא אל המסגרת, ועל כן לא הגיע עד הסוף.
הרי הבעיה אינה בתיקנון של מקומות העבודה, וגם לא בקשיי היישום המהותיים, אלא (לעניות דעתי) במקום אחר:
המזכירות המכהנת, שהציגה צורך בבחירתה לארבע שנים רצופות, לא הגיעה עד כה ליכולת להסביר לנו מה בכוונתה לעשות בארבע שנים אלו. על פי הערכתי אין לה יכולת משום שאין קו -מנחה אמיתי למזכיר/מנהל הקהילה, אלא הרצון להניח את דעתם של חברים רבים ככל שאפשר – בעוד מהות תפקידו אינה לעשות מה שהעם רוצה, אלא מה שהעם צריך (כדברי ב"ג).
בצער רב אני חוזר ואומר – הביטחון המדומה שבו הציבור חי, קולט בשמחה בנים חוזרים שהתקשו לגמור את החודש (כי כאן יש שפע), רואה איך מטפלים בהקמת קרנות שפע שונות, קורא כי "הציבור ישלם" להשלמת קרן הפנסיה לחברים שהגיעו לקיבוץ בגיל מבוגר יחסית ללא פנסיה, ועוד תשלומים שנראים יפים וגם "מוצדקים", בלי להבין שהכל קיים אך ורק "בתנאי ש...", ואיש לא יתקע כף עד מתי זה יימשך ומתי יישבר הכל.
גם אני מאמין, כמוני כירמיהו, שבינתיים מצבנו שפיר לא בגלל השיטה אלא למרות השיטה, וכי עלינו לעשות כל מאמץ לשנות את השיטה מהר ככל שאפשר.
ואם מנכ"ל בנק הפועלים קיצר את כהונתו, יתכן כי אין ברירה אלא לבקש את קיצור הכהונה של מי שמוביל את הדברים בצורה שאינה מקדמת פתרונות של חיסון מפני המחלה הצפויה, אלא גורם לדחיית ההחלטה עד שהווירוס יחזור לליבת המערכת ללא אופציה של הבראה בעתיד.
אני תומך ב"תיקנון", אם וכאשר יבוא מצורף לדיון והחלטה על הליכה קדימה במסלול של הפרטה מרחיקת לכת, ודיפרנציאציה (מוגבלת ומדודה בזהירות רבה) לא רק בשכר אלא במרבית התחומים, כי רק אז יהיה בו הגיון מהותי וגם יהיה טעם במאמצי החדרתו.
אם נסתפק בכך שמדי חודש נקרא בעלון כי "החלה כבר הפרטת החשמל" מבלי שיקרה משהו של ממש – לא נגיע רחוק, בכל פרמטר של מדידה.
ואינני רואה אפשרות לבצע את הנדרש בלי שמי שעליו להנהיג את המהלך ומתחמק מלהציג את התכנית הנדרשת – ישנה את דרכו או יפנה את מקומו. אני הראשון שמצטער על כך, אבל אין דרך עדיפה..
הֵם יֵלְכוּ וְקֹשְׁשׁוּ לָהֶם תֶּבֶן...
על תקינה, אמונה וכל מה שבינם / שחר צור
לקראת הפסח הבא עלינו לטובה נתבקשתי לענות על מספר קושיות שהִקשה עלי עורך 'ברמה' בנוגע ל'תיקנון' המִשרות בו התחלנו לעסוק לאחרונה.
נשאלתי מהי המטרה המרכזית העומדת מאחורי מהלך התיקנון הצפוי ?
התוצאה המרכזית והחשובה ביותר, לדעתי, היא ההסכמה שתתגבש במהלכו של התהליך בין כל המעורבים, באשר למרכיבים העיקריים המאפיינים כל משרה וחידוד הקשר בין צרכי הקיבוץ לבין נחיצות התפקיד והמטלות הכלולות בו.
מסיבה זו בדיוק יש תחילה לבצע ניתוח עיסוקים הבודק את מטלות העיסוקים והקשר שלהם לסביבתם כחלק מה"פאזל" האירגוני המקיים תהליכי זרימה עיסקית. לאחר מכן יש לבדוק כמה עמדות זהות נדרשות במטרה לשרת את היקף הפעילות ורמת השירות הרצויה לנו. לדוגמא: הגדרת התפקיד של נהג אוטובוס היא אחת ולאחר שנעשתה יש לקבוע כמה נדרשים על מנת לספק שירות לכלל הנוסעים בארץ.
במאמר המערכת שנגע לתיקנון נשאלה השאלה מי יאכוף אותו?
לשיטתי לא מדובר בגזירה שנגזרה ע"י צוות מומחים ושלאחריה כל שנותר הוא לקצץ, לפטר ולצמצם. מדובר בקביעת מטרה והתקדמות שיטתית להשגתה. אני מקווה שהתמונה שתיבנה במהלך העבודה תעזור לכל אחד מאיתנו להחליט החלטות נבונות יותר באשר לענף אותו הוא מנהל או בו הוא עובד וכן לעתידו האישי כך שיקל עליו לבחור כיצד לפעול. אני בטוח כי הבחירה האישית תשרת הן את החבר והן את הקיבוץ.
עוד נשאלתי ,איזה ענפים הולכים לתקנן?
למעשה המטרה היא לתקנן את כל הענפים בקיבוץ הן במיגזר העיסקי והן בקהילתי .
כאשר הענפים והפעילויות אשר יבדקו תחילה יהיו יחידות מטה והנהלה, לאחר מכן ענפי שירות ולבסוף ענפים יצרניים.
במהלך התיקנון התבקש היועץ להיעזר במרב הנתונים ההשוואתיים אותם יוכל לאסוף מקיבוצים וגופים אחרים.
ולבסוף כמובן אי אפשר שלא לדבר על עלותו של הפרוייקט, ובכן הפרויקט מלווה וממומן ברובו (75%) על ידי משרד החקלאות כך שעלותו לקיבוץ תנוע בין 5500 - 7200 ₪ תלוי במספר השעות והיקף המשרות שיתוקננו.
אני מקווה כי המהלך יזכה לשיתוף פעולה ויפתח בפני כל אחד מאיתנו הזדמנות לבדוק ולהעריך מחדש את מצבו התעסוקתי ולגזור מכך החלטות בנוגע לעתידו. חג שמח. ..
קראתי וצהלתי משמחה
קראתי בעניין רב את הפתשגן הצוהל של עמותת "שמורת אושה העתיקה", שבישרה לנו בשמחת ניצחון מעל לוח המודעות בחדר האוכל, שיש בכל זאת משהו טוב בתכנית הכלכלית החדשה.
שמעו שמעו וישישו בני מעיכם !!:
לתפארת התנועה הקיבוצית המיישבת ותנועת העבודה הציונית.
" 14 ישובים חדשים (ציוניים, להכעיס), שהיו מתוכננים להבנות בקרוב בימינו, לא ייבנו, עקב הקיצוצים."
(אכן, בכך נציל את קבר השייח מימי אברהם אבינו וגם בעזרת אללה, נקווה שבמהרה בימינו יקום שם מסגד נוסף לתפארת מדינת ישראל).
וכל המרבה גורע.
קרא בצער, אליעזר פארן.
האיכר החמור והבאר / אגדה
חמור אחד שהיה נושא משאות כל חייו נפל יום אחד לבאר ישנה. באר עתיקה שהפיקה לרוב מים חיים והתייבשה ברבות השנים. לא ידע האיכר את נפשו מצער, מה יעשה לו לחמורו כדי להוציאו מהמעמקים, אבל מאחר והחמור כבר עשה את שלו והבאר את שלה, החליט האיכר לקבור את חמורו ולסתום בהזדמנות זו גם את הבאר. קרא האיכר לכל שכניו הטובים לעזרה והיו עומדים ושופכים זבל ואשפה לתוך הבאר. אבל החמור שלא רצה להיקבר בטרם עת, היה עומד ומנער את הזבל מגבו.
מקץ ימים אחדים ניגש האיכר להציץ לתוך הבאר, והנה להפתעתו – חמורו חי ונושם ובועט ועומד על רגליו.
בכל פעם שהושלך זבל לבאר, הייתה הקרקעית הולכת ומתגבהת הולכת ומתגבהת. ככל שרבתה כמות הזבל עלו פניה אל שפת הבאר.
משנמלאה הבאר זבל, יצא ממנה החמור ושב לאבוסו כמימים ימימה.
* * *
מוסר השכל – אם זורקים עליך זבל, נער אותו מעליך, דרוך עליו והתקדם הלאה.
(את הקטע הנ"ל קראתי בעלון של קיבוץ בית זרע, קצת שִכתבתי, קצת ליטשתי קצת הוספתי, והריהו מוגש בהערכה רבה לממלאי התפקידים שעדיין מוכנים... ירמיהו.)..
וּבָנוּ עָרִים נְשַׁמוֹת וְיָשָׁבוּ...
עכשיו זה כבר רישמי / דלית, ועדת שיכון.
מובאת בזאת לידיעת הציבור רשימת הדיירים המיועדים לשכונה החדשה "שכונת התאנה":
מרי ודני אדלן / חנה ובני צולמן
יונתן מלמד / נגה ודניאל פרי
נעמה ומוטי בלושטיין / ניצה ויגאל אופק
אילנה ויוחנן קרוא / יהודית ענבר
רותי וירמיהו בן צבי / לינט ופקו חורש
הלל מלמד / אברהם שוורץ
יהודית ואריק אפרת / מרים ובועז שהם
דיין ויוסי זמיר / עירית יריב
דרור שמעוני / הדר ושי מיכאל.
מדברי מספר חברים, שפנו אלי ישירות, ומדברי אחרים שהגיעו אלי בעקיפין, הבנתי שנוצר רושם אצל מספר חברים, שרשימת הדיירים המיועדים אינה מפורסמת ונשמרת בסוד, על מנת למנוע ערעורים עליה.
אני מבקשת להבהיר נקודה זו למען הסר ספק.
רשימת הדיירים המיועדים נדונה בוועדת-שיכון כבר לפני זמן רב, הוועדה סימנה מספר שמות בסימן שאלה לברור נוסף בפורום אחר, והיפנתה את השגותיה לאודי, לאחר מכן הרכיב אודי צוות אד-הוק שהרכבו פורסם ב"ברמה", על מנת לדון אישית ופרטנית עם כל אחד מהחברים שמועמדותם להיכלל ברשימה לא הייתה חד משמעית.
אודי פרסם ב"ברמה" יותר מפעם אחת פניה אל הציבור שכל מי שרואה עצמו מועמד וכל מי שיש לו השגות לגבי המועמדים, שיפנה אליו והצוות יתייחס לפנייתו וייפגש איתו. כך אומנם נעשה, והצוות ניפגש פרטנית עם כל מי שפנה אליו.
החלטת הצוות נמסרה גם היא באופן פרטני לאותם חברים שניפגשו איתו.
מסיבות שונות התארך התהליך הנ"ל והרשימה בעצם נסגרה סופית רק לפני כחודש, ואז הייתה אמורה לבוא לפירסום ב"ברמה".
מסיבות של עומס אישי עלי, לא מצאתי עד כה את הזמן לשבת ולכתוב בצורה מסודרת ל"ברמה" ולהביא את הרשימה לפירסום. האשמה והאחריות הן שלי, ועל כך אני מתנצלת בפני מי שראה את עצמו נפגע מכך.
אינני חושבת שנכון וראוי לנהל דיון על כל חבר באופן פומבי וציבורי. הדיונים האלה נעשים מול החברים באופן אישי, רק לאחר השלמת סבב הדיונים מגיע שלב הפירסום.
עם זאת חשוב לי להבהיר כי בשום שלב לא הייתה כוונה למנוע מן הציבור אינפורמציה ולהחליט החלטות בחדרי חדרים ללא ידיעתו.
מי שחושב כך או קיבל רושם כזה הרי שהרושם הזה מוטעה.
כמו כן כל מי שפנה אלי, והתעניין, קיבל ממני אינפורמציה לגבי כל מה שהיה סגור באותו זמן, ומי שהביע רצון לערער, קיבל ממני עידוד לפנות אל אודי ולהביע את הסתייגויותיו.
ובנימה אופטימית זו, אני רוצה לאחל לדיירים המיועדים, שכל האישורים יושגו והבתים ייבנו ויתאכלסו במהרה בימינו לשביעות רצונם – ובשעה טובה..
וַיִּסְעוּ כָּל עֲדַת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל...
תאונות * תאונות * תאונות
מתחילת חודש אפריל 2003 נגרמו 5 תאונות דרכים ע"י נהגינו.
כל התאונות נגרמו מחוסר תשומת לב וניתן היה למנוע אותן.
מתחילת השנה נגרמו 20 תאונות כאשר רק 6 מהן היו בלתי נמנעות.
כל התאונות הנ"ל הן תאונות שדווחו לחברת הביטוח, אך היו עוד הרבה פגיעות קלות שעל חלקן הציבור לא דוּוח, למרות שמזה זמן רב כבר לא מחייבים בעלות השתתפות בתאונה/פגיעה באוטו.
שימו לב!!!
השבוע עצרה המשטרה רכב שלנו (רכב גדול) שנוסעיו לא חגרו חגורות בטיחות מאחור והנוסעים והנהג נקנסו על כך.
תזכורת
על הנהג/ת חלה אחריות מלאה לוודא לפני כל נסיעה שיש רישיון + ביטוח הרכב, תקינות הרכב (אורות, אויר בגלגלים, גלגל רזרבי וכדומה).
כל זאת בתוספת לטיפול והבדיקות שאנו מבצעים יום יום.
בימים האחרונים נכנס ניב לדרר לחפיפה בסידור הרכב, אנו מאחלים לו הצלחה ולעדי לידה קלה וחזרה מהירה לעבודה.
שיהיה חג שמח לכולם, נהיגה בטוחה וחיזרו הביתה בשלום. משרד רכב.
לָמָּה תַעֲשֶׂה כֹה לַעֲבָדֶיךָ
קושיות לחג / נח בן נחום
קושיה ראשונה
על לוח המודעות, לפני שהפך לגווילי אש, צדה עיני מודעה מטעם מפלגת העבודה ובה קריאה נרגשת להתפקד למפלגה.
בין היתר היה כתוב שם משהו כמו, התפקדות שווה כוח או משהו דומה.
מיד רצתי ליודהלה שלא יפקוד אותי ולאחר שנשלחתי להרהר בחומרת המעשה ולחשוב שנית על איך שאני פוגע בי עצמי (כי לא אוכל להשתתף בפריימריס ביג דיל) ועל כמה חשוב כל מתפקד חזרתי ליודהלה עם הבשורה הקשה אני לא רוצה להתפקד ואל תפקוד אותי ללא ידיעתי תודה. לאחר שנרגעתי מחומרת המעשה תפשתי את יודהלה והוצאתי ממנו מספר פרטים על ההתפקדות והרי הם לפניכם:
1. עלות למתפקד 50 ₪.
2. ברמת יוחנן כ 300 מפקדים פלוס מינוס = 15.000 ₪.
3. מחוז הקיבוצים הוא הגדול ביותר במפלגה 10% ולכן קיבלנו בזכות גודלנו וכוחנו 1 ח"כ משוריין במקום ה 18!! כשכל המפלגה קיבלה רק 19 מקומות בכנסת ולכולנו ברור שבבחירות הבאות אפילו מקום 10 כבר לא יראה ריאלי.
ברשימה הארצית לא הצבנו מועמד ובכך חסכנו הרבה כסף על פריימריס ומסע בחירות יקר ומיותר, דיברתי עם יודהלה ואמרתי לו שאם כל חבר היה צריך לשלם מכיסו על ההתפקדות אפשר היה לספור על יד אחת את מספר המתפקדים, הוא כמובן כמו שרק הוא יודע ובדרכו המשכנעת חלק על דעתי, מה לעשות.
כל מה שאני מבקש לדעת זה לאחר שאנחנו נקראים ע"י פרנסי הקהילה לחסוך ולצרוך בתבונה מדוע לא כל מי שרוצה להתפקד ירשום את שמו וינוכה מתקציבו סכום ההתפקדות ולא ללכת באופן אוטומטי וגורף לשלם למפלגה.
קושיה שניה
זה זמן רב שאני מנסה להבין מה אני מקבל מהתק"ם ולמה אנחנו עדיין משלמים להם דמי חבר (מעל 250.000 ש"ח בשנה) וחוץ מתשובה מהגזבר שהוא בשמחה יפסיק לשלם דמי חבר או יותר נכון להגיד פרוטקשיין לא קיבלתי תשובה לעניין, בסך הכל אם צריך יעוץ משפטי הולכים לידידנו דובי ואם צריך, לא עלינו פסיכולוג או פסיכיאטר, הולכים לטוב ולא לאיזה עסקן קיבוצי שכרגע עובד בתק"ם כי לא מצאו לו עבודה בקיבוץ ממנו הוא בא. אפילו נסיעות לחו"ל ומכוניות אפשר למצוא יותר זול ממה שמציעים לנו בתק"ם, לכן אני שואל האם לא כל אחד מאיתנו ישמח אם יושקע הכסף בדברים קצת יותר תורמים לקהילה. אני מקווה שזה יובא לדיון בהנהלת הקהילה מתישהו.
קושיה שלישית
מדוע אנחנו מתעקשים לדון בפסל "כפינו" מדוע לא ניקח את אותו סכום לא מבוטל ונשקיע אותו במגרש משחקים מסודר לילדינו. אין לי שום דבר נגד פסלים ואם היה מוכן לחג השבעים דיינו, אבל מאחר ועברו כמעט שנתיים, בואו נחשוב רגע שוב על איך להשקיע את הסכום במשהו יותר שמיש מפסל.
יש לנו מספיק דברים שהושקע בהם הון לקראת חג השבעים ולמעט אותם ימים של חג, עומדים להם כאבן שאין לה הופכין וחבל.
לפי דעתי השקענו מספיק בעבר יש לנו מסורת שאין לאף קיבוץ מדוע לא נשקיע בעתיד ובמשהו יותר שמיש מפסל.
קושיה רביעית ואחרונה
קראתי בעיון רב את שירו של הצנחן המזמר, או כמו שהוא קורא לעצמו החשמלאי המחמשר והלכתי לשאול אותו מה עם הגנרטור שעומד על המדרכה, עכשיו אפשר להזיז מדוע לא מזיזים קמעה ומחזירים לנו את המדרכה.
קיבלתי תשובה כמו שרק בנצי יודע לתת למה להזיז ממילא לא תעבור שם המדרכה וממילא מתוכננת מדרכה חדשה אז מה זה עוד קצת ללכת.
בנצי, עד שתוקם המדרכה החדשה בבקשה תחזיר לנו עטרה ליושנה ולו רק לקצת זמן, תן לי ללכת על המדרכה בדרך הקצרה, לי אין קלאבקאר ויש לי הרבה כביסה לסחוב אז לך לקראתנו.
חידה וזהו
החידה היא חידת היגיון לא נושאת פרסים
מה יגמר יותר מהר נתב"ג 2000 או מאור 2000
רמז (אין) חג שמח.
מקור לגאווה
מתוך מכתב לאלעד וויס -
בוגר יקר,
אנו שמחים לבשר לך
שהישגיך המרשימים בחטיבה העליונה מזכים אותך בתואר -
בוגר מצטיין במחזור הלימודים בשנת תשס"ב. (מטעם המנהלת הכללית של משרד החינוך).
הצטיינותך והישגיך הגבוהים בלימודים הינם ביטוי למאמץ שהשקעת ברכישת ידע, ומעידים על סקרנות, יכולת אישית ונחישות בהשגת המטרה.
אנו מאמינים שמערכת החינוך, לאורה התחנכת, הנחילה לך בצד ההשכלה והידע גם ערכי תרבות, מוסר וחברה. אנו משוכנעים שתכונות אלה ימשיכו להנחות אותך בדרכך ויקדמו אותך במימוש שאיפותיך ובתרומה לחברה ולמדינה.
אנו לוחצים את ידך בברכה של יישר כוח ומאחלים לך המשך הצלחה בכל אשר תעשה.
בכבוד רב,
רונית תירוש – המנהלת הכללית.
ברוך אתה אדוני אלוהינו מלך העולם
אשר קידשנו במצוותיו וציוונו להדליק...
אשרי הגפרור...
שיר ערש לפירומן האלמוני, מוקדש באהבה ממערכת "ברמה" בברכה "חמה" והמלצה "חמה" לייצג אותנו בטכס הדלקת המשואות ביום העצמאות תשס"ג, לתפארת מדינת ישראל.
שָׁן פִּירוֹמֶן, שָׁן בִּמְנוּחָה, אַל נָא תִּבְכֶּה מָרָה,
בַּ'בּוּתְקֶה' הַשּׁוֹמֵר הָאַמִּיץ, יִשְׁמוֹר מִכָּל צָרָה.
וּבֵינָתַיִם הָאָרֶץ תִּרְעַשׁ, עֵין שָׁמַיִם אוֹדֶמֶת
תְּעַמְעֵם לְאִיטָהּ עַל לוּחוֹת עָשֵׁנִים,
נַם אִכָּר, נַם יוֹגֵב, גַּם נוֹטֵעַ - כֻּלם יְשֵׁנִים.
וּבַחֹשֶׁךְ הָרֶמֶץ גּוֹבֵר וְלוֹחֲשׁוֹת גֶחָלִים:
הוֹרָה עֲלִי עֲלִי, אֵשׁ הַדְלִיקִי בְּלֵילִי,
הוֹרָה רַבַּת אוֹרָה, הוֹרָה מְדוּרָה.
הִנֵּה הַסְּמַרְטוּט, קוֹרֶט נֵפְט וְגַפְרוּר,
וְחַלַאס אַשְׁפָּה, נִגְמַר הַמִּחְזוּר.
סוֹבְבוּנִּי לַהַט אֵשׁ בּוֹעֶרֶת, רַקְדוּנִיּ שִׁיר גָּדוֹל,
כָּל הַלּוֹבִּי אֲבוּקָה דּוֹלֶקֶת אֵין מָחָר וְאֵין אֶתְמוֹל.
לוּח פה ולוּח שם, פֶּתק אחר פֶּתק
כָּךְ נִשְׂרוֹף פֹּה אֶת כֻּלָּם, וְנַשְׁלִיט פֹּה צֶדֶק.
אוּד מוּצָל מְיַלֵּל: הוֹי שׁוֹמֵר מַה מִלֵּיל?
וְחָלִיל רוֹעִים יָרוֹן: צוֹחֵק מִי שֶׁצּוֹחֵק אַחֲרוֹן,
קַרְנָבָל בַּלוֹבִּי, קַרְנָבָל, מִי שֶׁלּא יָבוֹא חָבָל,
כָּל הַלַּילָה לַילָה - אֵשׁ, תּאכָל חָצִיר וָקַשׁ,
אָסוּר אָסוּר לְהִתְיַאֵש, מָחָר נַתְחִיל מֵחָדָשׁ...
* * *
מַה חֲבָל פִּירוֹמֶן שֶׁלּא חִכִּיתָ עַד לַג בַּעֹמֶר
לַקָרְטוֹשְקֶס, לַשִׁירָה, וְאוּלַי גַּם קְצַת "חֹמֶר".
אֲשְׁרֵי "גַפְרוּרְךָ" הַקְּטַנְטָן שֶׁנִשְׂרַף וְהִצִּית...
הַלְלוּיָה עַל מַה שֶׁנִשְׂרַף,
וּמַה שֶׁעוֹד לֹא נִשְׂרַף, הַלְלוּיָה.
באנו חושך לגרש
בלילה שבין יום ראשון ושני השבוע , בוצעה הצתה של ארבעה פחי אשפה ושל לוח המודעות בלובי של חדר האוכל. הוגשה תלונה ומתבצעת חקירה משטרתית.
מחוץ לחקירה המשטרתית אנו נוקטים בפעולות פנימיות במטרה לגלות את המבצע.
בינתיים מתבקשים החברים וההורים לגלות עירנות כולל לגבי הסתובבות של ילדים וצעירים (שלנו) בשטח הקיבוץ בשעות הלילה.
אין לי ספק שהמבצע ייתפס ונצטרך לנקוט בענישה חמורה. אודי .
מועדון לחבר
נאווה שגיא קיבלה על עצמה את האחריות להפעלת המועדון.
נאווה הגישה לריכוז המשק רשימה של השקעות קטנות הנדרשות לריענון פני המועדון. לצערנו לא הספקנו לבצע לפני הפסח והדבר יבוצע מייד "לאחר החגים".
הווטרינר מגיע
הווטרינר יגיע ביום ראשון 20.4.03 ויקבל לטיפולים החל משעה 20:00 במחסן הכללי.
בואו בהמוניכם!
צל"ש למתמי"דים
דני צנטנר מהמועצה ביקש לציין לשבח את התנדבותם של חברינו האמיצים –
חגי רותם, מיכה גינסברג, דניאל יפה וגלעד צוקרמן. כל הכבוד!!!
מזל טוב
לרותם ואבידע צורף להולדת הבת הבכורה ליהי
לניצה ויגאל אופק להולדת הנכדה, ולכל המשפחה.
עומר זה הניפו
יום חמישי ט"ו בניסן תשס"ג 17.4.03
טקס קציר העומר יערך בשדה החיטה "בית צפון" שבין רמת יוחנן לאושה בצידו הצפוני.
תחילת הטקס בשעה 18:00
כינוס המשתתפים במגרש החניה הסמוך
לבית התינוקות בשעה 17:00
ניתן להגיע לשדה עם רכבים.
יוצב שילוט לעזרת הבאים. חג שמח!!!
אנו משתתפים בצערו של חיים כהן (כושי) והמשפחה
עם מותו של אביו ז"ל.